125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα!

09:51 16/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Στοιχεία-σοκ παρουσίασε κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα.

Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. H Ελλάδα παρουσιάζει μία ιδιαίτερα

απορρυθμισμένη αγορά εργασίας και πλέον συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη έχει αμηλό κατώτατο μισθό.

Οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς δεν βοήθησαν στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, ενώ αντιθέτως αυξήθηκαν τα ποσοστά της ανεργίας, από 7% το 2009 στο 27,9% το 2013. Η ανεργία χτυπά ιδιαίτερα τους νέους καθώς το ποσοστό τους διαμορφώνεται στο 50% στο 2016. Εξάλλου, μέσα στο έτος παρατηρήθηκε έντονη μετανάστευση υψηλά καταρτισμένου νεαρού εργατικου δυναμικού που αναζητεί την τύχη του στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα επίσης ήταν οι δραματικές επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση.

Επιπλέον αυξήθηκαν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης που αφορούν περισσότερο από το 50% των προσλήψεων το 2015, με αποτέλεσμα να αυξηθούν δραματικά και οι «φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι», ενώ ανοδική τάση είχε και η αδήλωτη εργασία.

Η κυρία Αχτσιόγλου από το Βερολίνο μίλησε για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων καθώς και ζήτησε οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να ειναι ανάλογες με το Κοινοτικό Δίκαιο. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν εν ισχύ μόνο οκτώ κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα