Βεατρίκη Ντούγκου: Το κορίτσι της παρέλασης έκανε… θραύση και στον στίβο – Έσπασε «αραχνιασμένο» πανελλήνιο ρεκόρ

01:49 22/2/2023 - Πηγή: Enikos

Τον περασμένο Οκτώβριο κατά την διάρκεια της παρέλασης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, ξεχώρισε με την παρουσία της στη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης και πριν από λίγες μέρες, η Βεατρίκη Καλυψώ Ντούγκου έκλεψε την παράσταση στο πανελλήνιο κλειστού στίβου που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο ΣΕΦ.

Η μόλις 17 ετών και 16 ημερών αθλήτρια κατάφερε με 25.01 να καταρρίψει το… αραχνιασμένο πανελλήνιο ρεκόρ κορασίδων (25.03) στα

200 μ. που κατείχε εδώ και 34 χρόνια η  Μαρίνα Βαρσαμίδου. Η Βεατρίκη Ντούγκου τερμάτισε πρώτη στην πρώτη τελική σειρά των 200μ, τέταρτη στο σύνολο και ξέσπασε σε κλάματα μόλις είδε αρχικά στον ηλεκτρονικό να γράφει 25.02 και τελικά 25.01.

«Η εμπειρία ήταν πραγματικά απίθανη, η αλήθεια είναι ότι στον προκριματικό υπήρχε πολύ άγχος αλλά στον τελικό επικεντρώθηκα στο να απολαύσω την κούρσα και να δημιουργήσω αναμνήσεις, το ρεκόρ ένιωθα ότι ήταν στις δυνατότητες μου και αυτό μου έλεγε και ο προπονητής μου απλά έπρεπε να το πιστέψω», δήλωσε στο Sportsfeed η αθλήτρια του Λάζαρου Τοσίδη και πρόσθεσε: «Πραγματικά στην αρχή δεν το πίστευα, είδα το αναλογικό, τον ανεπίσημο χρόνο, να γράφει 25.02 και ευχόμουν να ήταν όντως αυτός ο χρόνος. Παρόλα αυτά ήδη με είχαν πιάσει τα κλάματα. Αφιερώνω το ρεκόρ στον προπονητή μου, την οικογένειά μου και τον στενό μου κύκλο». Εκτός από τα 200μ, αγωνίστηκε και στα τελικά των 60μ καταλαμβάνοντας την 9η θέση με ατομικό ρεκόρ 7.71 (είχε 7.75).

Από Κενυάτη πατέρα, ιατροδικαστή και καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και Ελληνίδα μητέρα, από τη Θεσσαλονίκη η αθλήτρια ξεκίνησε την πορεία της στον στίβο από το 2021, όταν ακόμη ήταν 15 ετών. Οι πρώτοι της μεγάλοι αγώνες ήταν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ18 του 2021, στον Βόλο, όταν είχε αγωνιστεί στα χαμηλά εμπόδια και είχε τερματίσει έκτη στον τελικό. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε σε 60μ κλειστού, 100μ. και 200μ. αλλά και στα εμπόδια σε ανοιχτό και κλειστό και τελικά κατέληξε στα σπριντ.

Για πρώτη φορά, το 2022, φόρεσε το εθνόσημο και εκπροσώπησε τα ελληνικά χρώματα σε βαλκανικό και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ18 σε Μαυροβούνιο και Ισραήλ αντίστοιχα. Στο βαλκανικό πρωτάθλημα, μάλιστα, έτρεξε το 100άρι σε 12.04 το οποίο δυστυχώς λόγω ανέμου δεν μπόρεσε να μετρήσει για ρεκόρ της.

«Νιώθω περήφανη για την πατρίδα μου»

Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ανάμεσα στους μαθητές που ξεχώρισαν ήταν η μαθήτρια του 32ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Βεατρίκη Ντούγκου, ο πατέρας της οποίας είναι από την Κένυα.

«Ο μπαμπάς μου είναι από την Κένυα και η μητέρα από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν η πρώτη φορά που έκανα παρέλαση και ήταν μια εξαιρετική εμπειρία με πάρα πολύ καλή οργάνωση» ανέφερε η ίδια μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου. Όπως τόνισε, μάλιστα, «νιώθω περήφανη για την πατρίδα μου και χαρά που εκπροσώπησα το σχολείο μου».

Ποιος είναι ο πατέρας της

O γνωστός καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σαμουήλ Ντούγκου είναι ο πατέρας της 17χρονης αθλήτριας.

Γεννημένος στο Κιμέντε της Κένυας, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά του Ναϊρόμπι, ο Σαμουήλ Ντούγκου ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1967 καθώς έγινε δεκτός με υποτροφία στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Μια βδομάδα μετά την άφιξή του στη χώρα μας όμως, το πραξικόπημα και η δικτατορία έβαλαν προσωρινό «φρένο» στα όνειρά του.

Ολοκλήρωσε τις εκκλησιαστικές σπουδές του, το 1970 οπότε και αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. «Ήθελα να περάσω στην Ιατρική Σχολή, αν και πάντα με γοήτευε η Νομική. Καλύτερο συνδυασμό δεν θα μπορούσα να επιλέξω, όταν τελειώνοντας την Ιατρική πήρα εξειδίκευση στην Ιατροδικαστική» έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Έκτοτε, βοήθησε πολλές φορές τις Αρχές να εξιχνιάσουν στυγερά εγκλήματα που συγκλόνισαν ενώ παράλληλα το 2009 έθετε έναν ακόμη στόχο. Την ανέγερση ενός σχολείου στη γενέθλια πόλη του, Κιμέντε. Μαζί με φίλους του γιατρούς, δικηγόρους και πανεπιστημιακούς συνέστησαν τη μη κυβερνητική οργάνωση «Σωκράτης» με σύνθημα της δράσης του τη φράση: «Ένα σχολείο για την Κένυα», το οποίο τελικά και έχτισε.

«Σαν γονείς της Βεατρίκης, αισθανόμαστε μεγάλη συγκίνηση. Δεν ήρθαμε χθες στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε πλέον πολλά χρόνια. Επομένως δεν μπορεί να μη μας προκαλεί υπερηφάνεια η σημερινή της συμμετοχή στην παρέλαση εκπροσωπώντας το σχολείο της»  σημείωσε στο Grtimes o Σαμουήλ Ντούγκου.

«Ευχόμαστε να παραμείνει αυτή που είναι σήμερα και να προχωράει μπροστά. Δεν έχουμε άλλες απαιτήσεις. Είμαστε στο πλευρό της και θα είμαστε πάντα δίπλα της για να ανταποδώσουμε την περηφάνια που μας έδωσε σήμερα και που μας δίνει και με τις σχολικές και με τις αθλητικές της επιδόσεις» πρόσθεσε.

Τέλος, σε ερώτηση για την ανέγερση του σχολείου στην Κένυα που είχε θέσει ως όνειρο ο καθηγητής Ιατροδικαστικής σημείωσε πως «το σχολείο έχει χτιστεί στο Κιμέντε και φοιτούν σ’ αυτό 800 μαθητές. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα τους κάνουμε 1.000» τονίζει, ζητώντας παράλληλα τη βοήθεια του ελληνικού κράτους, ώστε να σταλεί δάσκαλος στο Κιμέντε ο οποίος θα διδάσκει την ελληνική γλώσσα στο σχολείο.

«Χρειαζόμαστε μια βοήθεια από το κράτος, προκειμένου να σταλεί δάσκαλος εκεί. Το σχολείο έχει αποδεχτεί αυτό το αίτημα που έχω θέσει εγώ όταν ακόμα το χτίζαμε» καταλήγει ο Σαμουήλ Ντούγκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα