Θεσσαλονίκη: Μόνο σε μία γραμμή λειτουργεί η τηλεδιοίκηση – Χωρίς αυτόματες μπάρες αλλά με τηλεγραφήματα η κυκλοφορία των τρένων

02:55 4/3/2023 - Πηγή: Enikos

Η μοναδική γραμμή στην οποία λειτουργεί η τηλεδιοίκηση είναι η γραμμή Θεσσαλονίκη – Στρυμώνα, ενώ πολλές σιδηροδρομικές διαβάσεις λειτουργούν χειροκίνητα με την επικοινωνία των σταθμαρχών και των μηχανοδηγών να γίνεται με τηλεφραφήματα.

Σύμφωνα με στέλεχος του ΟΣΕ το οποίο μίλησε στο politic, «Στη Θεσσαλονίκη, η τηλεδιοίκηση

λειτουργεί μόνο στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Στρυμώνα. Τα άλλα τηλεχειριστήρια λειτουργούν με τοπικό χειρισμό».

«Όλοι θα θέλαμε να υπάρχει τηλεδιοίκηση παντού. Δυστυχώς όμως απ’ το 2010 δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση όπως λειτουργούσε μέχρι τότε, διότι έγιναν διάφορα με την ΕΡΓΟΣΕ, βλάβες, κλοπές καλωδίων κλπ και γίνεται αποκατάσταση ανά τμήματα», αποκάλυψε το στέλεχος

«Τόσα χρόνια που δε λειτουργεί η τηλεδιοίκηση, η κυκλοφορία γίνεται κανονιστικά, δηλαδή σύμφωνα με το γενικό κανονισμό κυκλοφορίας, με τηλεγραφήματα, και με επικοινωνία γραπτή και προφορική μεταξύ των σταθμαρχών και των μηχανοδηγών» , καταλήγει.

Επικίνδυνες διαβάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Η τηλεδιοίκηση, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι» στην ομαλή κυκλοφορία των τρένων στην Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, υπάρχουν σιδηροδρομικές διαβάσεις οι οποίες είναι φυλασσόμενες, δηλαδή τις μπάρες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων ρυθμίζουν οι φύλακες χειροκίνητα.

«Οι ισόπεδες διαβάσεις μπορεί να είναι διαφόρων ειδών. Μπορεί να είναι φυλασσόμενες στις οποίες όταν πλησιάζει το τρένο, ο φύλακας κατεβάζει τις μπάρες. Υπάρχουν μπάρες με σύστημα αυτόματων διαβάσεων. Εκεί το τρένο πατάει τη νάρκη η οποία τοποθετείται στα 700 μέτρα ή στο ένα χιλιόμετρο ανάλογα με το πού είναι η διάβαση και έτσι ανεβαίνουν και κατεβαίνουν οι μπάρες. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν οι μπάρες και των δύο ειδών» σχολίασε το στέλεχος του ΟΣΕ.

Πηγή: Politic

Τέσσερις επικίνδυνες διαβάσεις στη Θεσσαλονίκη

Keywords
Τυχαία Θέματα