Τέμπη: Σε απεργιακό κλοιό την Τετάρτη η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

21:40 6/3/2023 - Πηγή: Enikos

Σε γενική απεργία προχωρούν την Τετάρτη 08/03 οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα λιμάνια, τα νοσοκομεία και τα σχολεία της χώρας, με φόντο την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Οι κινητοποιήσεις

-στη σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη- κορυφώνονται την Τετάρτη 8 Μαρτίου, οπότε και θα προχωρήσουν σε απεργία εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε λιμάνια, αλλά και σε νοσοκομεία.

Συνεχίζεται η απεργία στα τρένα και τον προαστιακό

Συνεχίζεται η απεργία στα τρένα και τον προαστιακό μέχρι και την Τετάρτη με αποφάσεις που έλαβαν τα σωματεία εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ).

Χειρόφρενο σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Την Τετάρτη δε θα κυκλοφορήσουν ,επίσης, λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση που διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

Το σωματείο ζητά ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

«Παραλύει» το Δημόσιο για τα Τέμπη

Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Τετάρτη, 8 του Μάρτη 2023, -μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία- για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών. Συγκέντρωση στην Αθήνα ώρα 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος».

Και οι εκπαιδευτικοί στην απεργία

«Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών» τονίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, που συμμετέχει την Τετάρτη στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και τη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η Ομοσπονδία χαιρετίζει «τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας που απαιτούν να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταδικάζουμε την καταστολή και την απόπειρα φίμωσης της κοινωνίας».

Στις κινητοποιήσεις και οι υγειονομικοί

Την συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία ανακοίνωσαν και οι υγειονομικοί με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) να επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η διαχρονική πολιτική που εξειδικεύει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα, έστρωσε το έδαφος για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν πρόκειται για “τραγικό ανθρώπινο λάθος” ούτε για «ελληνική ιδιαιτερότητα» η μη «συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Στην ΕΕ το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Την ίδια στιγμή, και η πενταμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», τονίζει πως «Εξοργιζόμαστε που ενώ οι εργαζόμενοι – αυτοί οι «κακοί συνδικαλιστές» – είχαν αναδείξει πολλές φορές τα προβλήματα που υπήρχαν στις υποδομές και τον εξοπλισμό οι διοικούντες απαντούσαν μόνο με εξώδικα».

«Δεμένα» όλα τα πλοία από Πειραιά

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωράει την Τετάρτη και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά,

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέμπη, Τετάρτη, – Πώς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,tebi, tetarti, – pos, mesa mazikis metaforas