Ψευτογιατρός: Ο τιμοκατάλογος για την «πρωτοποριακή θεραπεία» και οι νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες

09:50 21/1/2023 - Πηγή: Enikos

Νέες καταγγελίες έρχονται στο φως για τη δράση του 66χρονου «ψευτογιατρού» από την Αθήνα, που μαζί με τον Γερμανό συνεργό του εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες, υποσχόμενοι σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες νευρολογικές παθήσεις, «θεραπεία»

με βλαστοκύτταρα. Ο «ψευτογιατρός» για να πείσει τα θύματά του χρησιμοποιούσε ονόματα γνωστών προσώπων, λέγοντας ότι κούραρε ακόμη και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ανάμεσα στους υποτιθέμενους πελάτες του ήταν πρώην πρωθυπουργοί, γνωστοί καλλιτέχνες, εστεμμένοι της Ευρώπης και συγγενείς των Τζόκοβιτς και Ναδάλ.

Τουλάχιστον 15 περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών έχουν καταγγελθεί μέχρι στιγμής σε βάρος του ψευτογιατρού, ενώ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους γιατί διέκοψαν την ιατρικά ενδεδειγμένη θεραπεία τους.

Ωστόσο οι Αρχές εκτιμούν ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα. Όπως έγραψε από χθες το enikos.gr για τον ψευτογιατρό, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εντοπίσει ανθρώπους που γνωρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από τον 66χρονο, ωστόσο αρνήθηκαν να πάνε καταθέσουν.  Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη ζητήσει να εκδοθεί εισαγγελική διάταξη προκειμένου να δοθούν τα στοιχεία του στη δημοσιότητα. Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των στοιχείων του θεωρείται θέμα ωρών και τότε, οι Αρχές θεωρούν πως θα «ανοίξουν στόματα» και υπάρξουν νέες καταγγελίες θυμάτων.

Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες, η εγκληματική δράση των δύο κατηγορουμένων ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009 και επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.  Εκτιμάται ότι το περιουσιακό τους όφελος ήταν άνω των 900.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η δράση του «ψευτογιατρού» – για τον οποίο αναμένεται ένταλμα σύλληψης- φαίνεται πως ξεκίνησε πολύ πριν κι αυτό γιατί εντοπίστηκαν φάκελοι ασθενών που χρονολογούνται από το 2002.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός συνεργός του, τον οποίο ο 66χρονος φέρεται να γνώρισε μέσω της Ελληνογερμανίδας συζύγου του, δεν συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές και παρότι του ζητήθηκε, δεν έχει έρθει να καταθέσει. Οι Αρχές αναζητούν με ποιον τρόπο θα έρθει στη χώρα και δεν αποκλείεται να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ψευτογιατρός: Στο μικροσκόπιο τα περιουσιακά στοιχεία

Η πρώτη σοβαρή καταγγελία σε βάρος του ψευτογιατρού, είχε γίνει από μία γυναίκα από την Αθήνα το 2016. Τότε, ο 65χρονος κατηγορήθηκε για απάτη, ενώ το 2019 επιβλήθηκαν σε βάρος του οι περιοριστικοί όροι εμφάνισής του στο Αστυνομικό Τμήμα Κορωπίου τρεις φορές το μήνα.

Μετά τη συγκεκριμένη καταγγελία, αναγκάστηκε να κλείσει το φυσικοθεραπευτήριο που διατηρούσε στα Καλύβια Θορικού. Σημειώνεται ότι είχε καταφέρει να έχει σημαντική πελατεία, ήταν γνωστός στην περιοχή, ενώ ακόμη και σήμερα κάποιοι πιστεύουν ότι βοηθούσε κόσμο.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος που προχωρά άμεσα στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ψευτογιατρού και της οικογένειάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, φαίνεται ότι ο 65χρονος δεν είχε σημαντικά ποσά στους λογαριασμούς του, ενώ το αντίθετο ισχύει για το Γερμανό συνεργό του. Βέβαια, στην περίπτωση του Γερμανού υπήρχε και νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά του καθώς ήταν γιατρός στην πατρίδα του.

Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι πώς βιοποριζόταν ο 66χρονος από το 2020, όταν και καταγράφηκε η τελευταία απάτη του, μέχρι και σήμερα. Ο «ψευτογιατρός» συντηρούσε ένα πολύ μεγάλο σπίτι – το οποίο μοιάζει με φρούριο με ψηλούς φράχτες και κάμερες ασφαλείας- και κάλυπτε τα έξοδα της οικογένειάς του. Πού έβρισκε λοιπόν τα χρήματα;  Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να συνέχιζε τις επισκέψεις κατ’ οίκον χορηγώντας δήθεν πρωτοποριακές θεραπείες σε ασθενείς.

Νέες μαρτυρίες από θύματα του ψευτογιατρού

Συγγενείς των θυμάτων μίλησαν στην ΕΡΤ για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούσε ο δράστης. «Σταμάτησε τα χάπια που έπαιρνε τότε και έπαιρνε τα χάπια που του έλεγε ο συγκεκριμένος», είπε χαρακτηριστικά η κόρη ενός θύματος. Ο 58χρονος πατέρας της είναι ένα από τα πέντε θύματα του 65χρονου ψευτογιατρού που έχασαν τη ζωή τους ακολουθώντας τις θεραπείες του. Του έδωσε 30.000 ευρώ για να ακολουθήσει την αγωγή που του υποσχόταν ίαση.

«Τον έβλεπα ότι του είχε δώσει πολλές ελπίδες, έβλεπα ότι είχε αναπτερωθεί το ηθικό του, του έλεγα “πατέρα ακολούθησε τις οδηγίες του”. Καθώς όμως περνούσε ο καιρός δυστυχώς κατάλαβε ότι ήταν απάτη. Τον πήρε τηλέφωνο, του είπε ότι με κοροϊδεύεις, όλα αυτά που κάνεις είναι απατεωνιές, μου έδωσες ελπίδες ότι θα περπατήσω και τελικά χειροτέρεψα», πρόσθεσε η κόρη του θύματος.

Ο τιμοκατάλογος του ψευτογιατρού

Ο φυσικοθεραπευτής που συνήθως παρίστανε τον νευρολόγο, ζητούσε από τους πελάτες του, ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια του καθενός, από 10.000 – 25.000 ευρώ για κάθε κύκλο θεραπείας.  Στους πιο εύπορους ασθενείς ζητούσε – μαζί με τον βασικό συνεργάτη του, που είναι γιατρός στην Στουτγάρδη- να ταξιδέψουν στη Γερμανία, πείθοντάς τους ότι η θεραπεία είναι τόσο πρωτοποριακή που δεν προσφέρεται στην Ελλάδα.

Επιπλέον, Παραολυμπιονίκης που έπεσε θύμα του, περιγράφει στην ΕΡΤ: «Είχα βάλει και το σπίτι υποθήκη για τα χρήματα που είχα δώσει. Είχα δανειστεί και μετά αναγκάστηκα να μπω και στον νόμο Κατσέλη για να γλιτώσω την πρώτη κατοικία. Έλεγε ότι είναι σε πρόγραμμα συνεργασίας με έναν γενετιστή, δηλαδή ότι αυτός ήταν μεσολαβητής και έπρεπε να γίνουν με μυστικό τρόπο στην Ελλάδα. Εγώ είχα βρεθεί και στη Γερμανία. Η αλήθεια είναι ότι πήρε ένα πεντάμηνο περίπου για να καταλάβω».

«Το παράνομο περιουσιακό όφελος αυτής της ομάδας ξεπερνά τις 900.000», σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Κεσελίδη, Διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ο Αστυνόμος Β’, κ. Χρήστος Δημητρακόπουλος εξήγησε: «Προκειμένου να πείσουν τους ασθενείς για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ανέφεραν ότι επειδή ήταν τόσο βοηθητική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, ότι τη χρησιμοποιούσαν διάσημα πρόσωπα, όπως πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, ενώ έφτανα ακόμη και στο σημείο να αμφισβητήσουν τις ήδη διαγνωσθείσες παθήσεις».

Η έρευνα της Ασφάλειας άρχισε το 2020, όταν αδελφός ασθενούς από τη Θεσσαλονίκη έκανε καταγγελία στην Αστυνομία μετά τον θάνατο του συγγενή του, ο οποίος είχε δώσει 70.000 ευρώ στον ψευτογιατρό. «Θέλω μια δικαίωση στο όνομα της μνήμης του αδελφού μου. Πώς θέλετε να αισθανθεί ένας άνθρωπος που χάνει τον αδελφό του και τον εκμεταλλεύεται κάποιος, τον πόνο του εκείνη τη στιγμή, γιατί δεν υπήρχε κάποια θεραπεία ιατρική για τη συγκεκριμένη νόσο», υποστήριξε ο αδελφός θύματος του ψευτογιατρού.

Την άμεση κοινοποίηση των στοιχείων του ψευτογιατρού, έχει ζητήσει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα