Πολωνία: Αντικρουόμενες αναφορές για την προέλευση του πυραύλου – «Μέγιστη σύνεση» ζητούν χώρες της ΕΕ

07:50 16/11/2022 - Πηγή: Enikos

Αντικρουόμενα είναι τα στοιχεία για τον πύραυλο που κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν, ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Πολωνία και Ουκρανία υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ρωσικό πύραυλο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα σήμερα πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε στο χωριό Σεβόντοφ προερχόταν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους αφιερωμένης στις θανατηφόρες εκρήξεις στην Πολωνία, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους.

⚡️ Presumably – a video of the consequences of a landed missile in Poland.

pic.twitter.com/Jpy1a3t1wq

— NEXTA (@nexta_tv) November 15, 2022

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις εκρήξεις που η πολωνική και η ουκρανική κυβέρνηση απέδωσαν σε πυραύλους «ρωσικής κατασκευής».

Το σημείο που χτυπήθηκε από πύραυλο«Μέγιστη σύνεση»

Η προεδρία της Γαλλίας απηύθυνε έκκληση σήμερα να επιδειχθεί η «μέγιστη σύνεση» όσον αφορά το ποιος εκτόξευσε τους πυραύλους, καθώς «πολλές χώρες» της περιοχής διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό, προειδοποιώντας εναντίον του «μεγάλου κινδύνου κλιμάκωσης» του πολέμου στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO.

«Το λογικό είναι να προσεγγίσουμε το ζήτημα με τη μέγιστη σύνεση (…). Πολλές χώρες διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό και άρα ο προσδιορισμός του τύπου του πυραύλου δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι εντοπίσαμε τον δράστη» των εκτοξεύσεων, εξήγησε το Ελιζέ σε ανακοίνωσή του.

We condemn the cowardly and brazen missile attacks of Russia on Ukrainian cities and civilian infrastructure.

We offer our full support for and assistance with Poland’s ongoing investigation. https://t.co/hei3b7XvcY

— Charles Michel (@CharlesMichel) November 16, 2022

Εικόνες από το σημείο:

So what crashed in the village of Przewodów, Poland today?

With the cooperation of @blueboy1969 we analyzed the available photos of fragments and came to a clear conclusion that they belong to the 48D6 motor of the 5V55-series missile of the S-300 AD system- a Ukrainian one. pic.twitter.com/f0Ex3USLN8

Keywords
Τυχαία Θέματα