Ουκρανία: Το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ζελένσκι που προκάλεσε τον εκνευρισμό του προέδρου των ΗΠΑ

23:04 31/10/2022 - Πηγή: Enikos

Ένα τηλεφώνημα που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του πολέμου στην Ουκρανία αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, καθώς μια συνδιάλεξη του προέδρου των ΗΠΑ και του προέδρου της Ουκρανίας δεν πήγε όπως θα περίμενε όλος ο κόσμος με τον Τζο Μάιντεν να εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δύο πρόεδροι συνομιλούν συχνά και βασικά συνομιλούν κάθε φορά που οι ΗΠΑ

ανακοινώνουν μια βοήθεια προς την Ουκρανία. Ωστόσο μία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε διαφορετική εξέλιξη, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το περιστατικό . Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε στον ουκρανό ηγέτη ότι μόλις είχε δώσει το πράσινο φως για άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο. Ο Ζελένσκι τότε άρχισε να απαριθμεί όλη την πρόσθετη βοήθεια που χρειαζόταν και όπως έλεγε δεν έπαιρνε. Ο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του, είπαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το τηλεφώνημα. Ο αρχηγός του Λευκού Οίκου απάντησε ότι ο αμερικανικός λαός είναι αρκετά γενναιόδωρος και η κυβέρνησή του, όπως και ο στρατός των ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν την Ουκρανία, απάντησε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να δείξει λίγη περισσότερη ευγνωμοσύνη.

Οι συνέπειες

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα πάντως, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η σχέση του Μπάιντεν και του Ζελένσκι βελτιώθηκε στη συνέχεια, αφού ο Ζελένσκι προχώρησε σε δήλωση με την οποία επαίνεσε τις ΗΠΑ για τη γενναιόδωρη βοήθειά τους. Φαίνεται όμως ότι το συγκεκριμένο τηλεφώνημα άφησε κάποιο αποτύπωμα στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με το NBC, η «σύγκρουση» αυτή αντανακλά μία πρώιμη συνειδητοποίηση του Μπάιντεν ότι τόσο η υποστήριξη του Κογκρέσου όσο και η δημόσια υποστήριξη του κόσμου στην αποστολή βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσει να ξεθωριάζει. Το NBC σημειώνει ότι ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να δώσει ακόμη περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τώρα αντίσταση από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς που δεν ήταν παρόντες όταν το Κογκρέσο ενέκρινε προηγούμενα κονδύλια για την Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος έχει σχεδιάσει να ζητήσει από το Κογκρέσο δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της νομοθετικής συνόδου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Δεν είναι ακόμα σαφές το ποσό στο οποίο θα φτάσει το νέο αίτημα του Μπάιντεν για βοήθεια στην Ουκρανία. Ακούγεται ένα ποσό από 40 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια και ορισμένοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις εκτιμούν ότι τελικά θα ζητηθεί μάλλον έναν ενδιάμεσο ποσό ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

(Φωτό: AP)

Keywords
Τυχαία Θέματα