Όσα γνωρίζουμε για την παραλλαγή BQ.1: Θα κυριαρχήσει μέσα στον χειμώνα έναντι όλων των άλλων μεταλλάξεων

07:59 24/10/2022 - Πηγή: Enikos

Η παραλλαγή BQ.1 ανήκει στην οικογένεια της μετάλλαξης “Όμικρον”. Πιθανότατα θα κυριαρχήσει μέσα στον χειμώνα έναντι όλων των άλλων μεταλλάξεων, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC), σε ποσοστό πάνω από 50% των λοιμώξεων SARS-CoV-2 να οφείλονται σε BQ.1/BQ.1.1. έως τον Δεκέμβριο και έως 80% μέχρι τον Φεβρουάριo του 2023, συμβάλλοντας στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων covid-19.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η BQ.1 θα προκαλεί μεγαλύτερη και σοβαρότερη μόλυνσης από τις υπάρχουσες παραλλαγές

BA.4/BA.5. Εκτιμούν ότι ίσως να έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για την εμφάνιση και εξάπλωση του στελέχους BQ.1 και να διατηρήσουν τον ευαίσθητο και αντιπροσωπευτικό διαγνωστικό έλεγχο, αναφέρει το ECDC. Επίσης να παρακολουθούν τους δείκτες, όπως εισαγωγές στα νοσοκομεία , νοσηλείες σε ΜΕΘ, θανάτους.

Τι δείχνουν προκαταρκτικές μελέτες

Προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες στην Ασία δείχνουν ότι η παραλλαγή BQ.1 της ‘Όμικρον” έχει την ικανότητα να αποφεύγει σημαντικά την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το στέλεχος οδηγεί σε βαρύτερη νόσηση σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον που υπάρχουν ήδη. Η έκταση της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανοσολογικής προστασίας απέναντι στη λοίμωξη και την κάλυψη που θα παρέχουν τα εμβόλια για τον COVID-19

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά

.Οπως ενημερώνει το ECDC, οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ με τα υψηλότερα αναφερόμενα ποσοστά είναι η Γαλλία (19%), το Βέλγιο (9%), η Ιρλανδία (7%), η Ολλανδία (6%) και η Ιταλία (5%). Τα σημερινά ποσοστά δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε η παραλλαγή να έχει ήδη επηρεάσει αισθητά την επιδημιολογική κατάσταση σε αυτές τις χώρες.

Τι λένε οι επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει την Ελλάδα η νέα παραλλαγή. Ο A’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ και Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, δήλωσε ότι ο ΕΟΔΥ έχει ενημερωθεί και παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις οδηγίες του ECDC για την νέα παραλλαγή. Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να πούμε πότε και σε ποιο ποσοστό θα επηρεαστεί η Ελλάδα από αυτή. Τονίζει ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια παρέχουν μεγάλη προστασία , υπογραμμίζοντας ότι οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε πως η εν λόγω παραλλαγή δεν είναι τίποτα άλλο παρά παρακλάδι της Όμικρον 5 που κυκλοφορεί τώρα στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Το νέο υποστέλεχος, έχει αρχίσει να αυξάνεται λίγο και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, όπου αποτελεί πλέον το 11% των συνολικών κρουσμάτων, ωστόσο, όπως είπε, δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για το πόσο μεταδοτική είναι, αλλά υπάρχει μία αυξημένη εγρήγορση.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, (άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα). Τα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν τις παραλλαγές “Ομικρον” και το αρχικό στέλεχος, παρέχουν μεγάλη προστασία, τονίζουν οι επιστήμονες. Για το λόγο αυτό, οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση.

Είναι γνωστό ότι ο βαθμός προστασίας έναντι στη λοίμωξη covid-19, φθίνει με την πάροδο του χρόνου και ειδικά με την επικράτηση νεότερων στελεχών. Επομένως, όσοι έχουν εμβολιαστεί με παλαιότερα εμβόλια ή/και έχουν νοσήσει από προηγούμενα στελέχη του SARS-CoV-2 δε θα έχουν σημαντική προστασία μετά την παρέλευση τριμήνου από τον εμβολιασμό ή τη νόσηση, τόνισε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου Καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

Η πιθανότητα σοβαρής νόσου και νοσηλείας λόγω COVID-19 μπορεί να είναι μειωμένη αλλά η αύξηση των κρουσμάτων και η μετάδοση του ιού δε θα ανακοπεί, πρόσθεσε. Επισήμανε επίσης ότι μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας οι πολίτες γνωρίζουν πλέον πως θα προφυλαχθούν. Εκεί που θα χρειαστεί να φορέσουμε την μάσκα θα τη φορέσουμε, είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός, ώστε να προφυλαχθούμε, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα