Οι ειδήσεις της νύχτας που πέρασε

10:42 11/1/2023 - Πηγή: Enikos

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της νύχτας που πέρασε.

Πέθανε το βράδυ της Τρίτης σε ηλικία 83 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του «Υγεία», έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Αθήνα, στο Παλαιό Ψυχικό, στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και

της βασίλισσας Φρειδερίκης. Τον Απρίλιο του 1941, με την αρχή της Γερμανικής Κατοχής, ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του έφυγαν από την Ελλάδα και επανήλθαν 5 χρόνια αργότερα μετά το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου.

Το 1947 ορίστηκε διάδοχος του θρόνου, μετά την ενθρόνιση του πατέρα του Παύλου ως ο μοναδικός άρρεν απόγονος του βασιλιά, όπως όριζαν οι συνταγματικές διατάξεις.
Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του στις 6 Μαρτίου του 1964, ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε ως ο νέος βασιλιάς της Ελλάδος.

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη τού βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Ο γάμος έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964. Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

O τέως βασιλιάς ΚωνσταντίνοςO τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

O τέως βασιλιάς ΚωνσταντίνοςΟ τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την Βασίλισσα Ελισάβετ

Στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου, το μεσημέρι της 11/02/2021, ο τέως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος συνοδευόμενος από την σύζυγό του Άννα Μαρία, που εμβολιάστηκε για τον covid-19.Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν για δεύτερη φορά τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα – ΦΩΤΟ

Στόχος βανδάλων, νοσταλγών του ναζισμού, έγινε για δεύτερη φορά τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα, στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στην Θεσσαλονίκη, που υλοποίησε το 2021 η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη.

Όπως αναφέρει η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη, η οποία αποτελείται από ανθρώπους σε φάση απεξάρτησης, εργαζόμενους/ες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας/ Self-Help Promotion Program, ενεργούς κατοίκους της περιοχής και έχει την συμπαράσταση μεγάλου αριθμού πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης, «μέλη φασιστικών ομάδων αυτήν τη φορά κάλυψαν με αγκυλωτούς σταυρούς και σύμβολα μίσους μεγάλο μέρος της τοιχογραφίας προσπαθώντας για άλλη μια φορά να αμαυρώσουν όσα η τοιχογραφία συμβολίζει και υπενθυμίζει: Το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα».

Επισημαίνει δε, ότι «είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες που ένα σημείο μνήμης που τιμά τη μακραίωνη εβραϊκή παρουσία στην πόλη μας και τα θύματα του Ολοκαυτώματος μπήκε στο στόχαστρο νεοναζιστικών ομάδων, καθώς και στις 28/12 βεβηλώθηκε το μνημείο που ανεγέρθηκε το 2014 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ και είναι αφιερωμένο στο παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο».

«Τέτοιες πράξεις έκδηλου μίσους δεν τιμούν τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης μας και είναι χαρακτηριστικές της άγνοιας, της αμάθειας και των αντισημιτικών πεποιθήσεων από μερίδα θρασύδειλων συμπολιτών μας. Ωστόσο, είναι αυτές που μας κρατούν σε εγρήγορση και μας υπενθυμίζουν πως το “μικρόβιο” του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας βρίσκεται ακόμα ενεργό στις κοινωνίες μας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ανάγκη να ενωθούμε και να αντισταθούμε συλλογικά απέναντι σε κάθε μορφή βίας και κοινωνικού στιγματισμού», υπογραμμίζουνν τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, καταδικάζοντας την αποτρόπαιη αυτή πράξη και δηλώνοντας ότι, «όπως και σε προηγούμενες ανάλογες περιστάσεις, θα προβούν στην άμεση αποκατάσταση της τοιχογραφίας και ότι θα είναι εκεί κάθε φορά που θα συμβαίνει κάτι αντίστοιχο απαντώντας με δράση και δημιουργία ενάντια στη ρητορική του μίσους».

Στο πλαίσιο αυτό καλούν «τους ενεργούς πολίτες της γειτονιάς και της πόλης συνολικότερα την Τρίτη 17/1 και ώρα 15:00, στο σημείο της τοιχογραφίας (Μιχαήλ Καλού & Δημ. Μαργαροπούλου γωνία) για να σβήσουμε τις μουντζούρες που αμαυρώνουν και προσβάλουν τη συνείδηση κάθε σκεπτόμενου πολίτη, ώστε να παραδώσουμε και πάλι στην πόλη αυτό που της αξίζει, το δικαίωμα στην μνήμη!».

Είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη τοιχογραφία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, μέσω του Προγράμματος Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, πέφτει θύμα βανδαλισμού. Άγνωστοι είχαν μουντζουρώσει την ταμπέλα που συνοδεύει το έργο, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της τοιχογραφίας είχε η ομάδα UrbanAct και υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη δρόμου Same84, με την υποστήριξη της Action Aid Hellas.

Κρήτη: «Έλεγε ότι του κάνουμε κρυφά το εμβόλιο του κορονοϊού» – Ο γιατρός περιγράφει την επίθεση που δέχτηκε από συνοδό ασθενούς

Το θλιβερό περιστατικό που διαδραματίστηκε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, στο Ηράκλειο Κρήτης, περιέγραψε ο γιατρός που έπεσε θύμα της άγριας επίθεσης από συνοδό ασθενούς.

Την Κυριακή μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας ένας ασθενής που είχε προβλήματα σακχάρου, συνοδεία ενός φίλου του. Ο γιατρός του έβαλε ορό και τον ενημέρωσε ότι θα πρέπει να παραμείνει στο Κέντρο Υγείας, ώστε να του χορηγήσουν μία αμπούλα για να ρυθμίσουν το σάκχαρό του. Τότε, εκείνος άρχισε να φωνάζει και να αντιδρά, ενώ πέταξε τον ορό και βγήκε στον διάδρομο.

Ο γιατρός προσπάθησε να του εξηγήσει την επικινδυνότητα της κατάστασης, ωστόσο, εκείνος φώναζε γιατί θεωρούσε ότι αντί για θεραπεία του χορηγούσαν ενδοφλέβια το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο συνοδός έσπρωξε τον γιατρό με δύναμη, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να πέσει και να χτυπήσει. Ο γιατρός μεταφέρθηκε στο  Βενιζέλειο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε σπάσει πλευρά και ισχίο.

«Τι του κάνατε, τι του δίνετε, τι έχει μέσα ο ορός;»

Το πώς συνέβη το περιστατικό περιέγραψε και ο γιατρός που έπεσε θύμα της επίθεσης. Ο Σταύρος Καλπαδάκης μίλησε στην εκπομπή LiveNews, αναφέροντας στην αρχική ότι «ήρθαν δύο νεαροί και ο ένας μου είπε ‘ο φίλος μου δεν είναι καλά’. Κάναμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, βρήκαμε ότι το ζάχαρο είναι χαμηλό, μάθαμε ότι πάσχει από διαβήτη τύπου ένα και έπρεπε να του ανεβάσουμε το ζάχαρο. Ήταν στα όρια για να πάθει ανακοπή».

Όπως εξηγεί, ο ασθενής «ήταν στην αρχή διεγερτικός, δεν ήθελε τη θεραπεία, κάποια στιγμή τον πείσαμε, του βάλαμε τον ορό. Το ζάχαρο όμως δεν ανέβαινε τόσο γρήγορα. Όταν αποφασίσαμε να του βάλουμε δύο ενέσεις, αντέδρασε, πέταξε τον ορό και άρχισε να τρέχει».

Τότε, περιγράφει ο γιατρός «ο συνοδός του άρχισε να ρωτάει ‘τι του κάνατε, τι του δίνετε, τι έχει μέσα ο ορός’. Του εξήγησα ότι πρέπει να του ανεβάσουμε το ζάχαρο. Βγήκα τρέχοντας να προλάβω τον νεαρό και τότε έτρεξε πίσω μου ο συνοδός και με έσπρωξε με πολλή δύναμη, με αποτέλεσμα να προσγειωθώ στα πλακάκια».

Έλεγε ότι του κάνουμε κρυφά το εμβόλιο του κορονοϊού, τόνισε ο γιατρός.

Δείτε το βίντεο:

Άγιος Παντελεήμονας – Συγκλονίζει η μαρτυρία της 32χρονης: Μου έλεγε εσύ θα είσαι γυναίκα μου ή αλλιώς θα σε σκοτώσω

Η είδηση της σύλληψης ενός 35χρονου για αρπαγή και βιασμό μίας 32χρονης στον Άγιο Παντελεήμονα, έκρυβε μία εφιαλτική αποκάλυψη. Ο ίδιος άντρας, πέρυσι την Πρωτοχρονιά, την είχε απαγάγει και ξυλοκοπήσει άγρια, φτάνοντας στο σημείο να βιντεοσκοπεί τις φρικιαστικές πράξεις του και να τις μεταδίδει ζωντανά στα social media.

Στο βίντεο ο 34χρονος φαίνεται καθαρά να την χτυπάει ασταμάτητα με τις γροθιές του και να την αρπάζει από τα μαλλιά. Όπως προκύπτει, η φυλάκιση του για μερικούς μήνες δεν ήταν αρκετή, για να μην επαναλάβει την κακοποίηση.

Η 32χρονη αποκάλυψε στην ΕΡΤ ότι κατά την αρπαγή της -για δεύτερη φορά- την περασμένη Παρασκευή ο 35χρονος της έλεγε ότι όσο καιρό ήταν στη φυλακή ήξερε όλες τις κινήσεις της: «Μου έλεγε εσύ θα είσαι δική μου, εγώ έχω ορκιστεί ότι εσύ θα είσαι γυναίκα μου ή αλλιώς θα σε σκοτώσω και θα σε στείλω πακέτο στη Βουλγαρία ή θα γίνεις γυναίκα μου κανονικά και θα είσαι μαζί μου ή αλλιώς θα σκοτώσω και εσένα και εμένα για να μην σε έχει κανένας άλλος», αποκάλυψε.

Ο 35χρονος δράστης που την Πρωτοχρονιά του 2022 είχε μεταβεί στην κατοικία της ίδιας γυναίκας, στο Γαλάτσι, και, αφού την χτύπησε, την εξανάγκασε να τον ακολουθήσει στο σπίτι του στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Τότε, ο δράστης μετέδιδε live στα social media τον άγριο ξυλοδαρμό της άτυχης γυναίκας, απειλώντας να ανατινάξει ολόκληρη την πολυκατοικία με φιάλη υγραερίου.

Είχε συλληφθεί έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποίησε η αστυνομία και είχε οδηγηθεί στη φυλακή.

Το βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού, που προκαλεί αποτροπιασμό, είχε μεταδώσει η ΕΡΤ. Στις εικόνες καταγραφόταν ο δράστης να χτυπά την άτυχη γυναίκα με γροθιές και να την αρπάζει από τα μαλλιά. «Εγώ είμαι ο άνδρας», ακούγεται να λέει.

Ο δικηγόρος της γυναίκας, είχε δηλώσει τότε ότι φοβάται για τη ζωή της, σε περίπτωση που ο δράστης δεν προφυλακιζόταν. «Ανησυχεί πάρα πολύ για το αποτέλεσμα της ανάκρισης. Αν δεν προφυλακιστεί ο θύτης, ανησυχεί πολύ για τη ζωή της. Αν δεν αποδώσει η ελληνική Δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη περίπτωση την προσωρινή κράτηση, ανησυχώ κι εγώ πολύ για το κατά πόσο θα καταφέρει αυτή η γυναίκα να επιβιώσει», είχε τονίσει σε δηλώσεις του.

Keywords
ειδήσεις, ολυμπιακοί αγώνες, ΕΡΤ, αθηνα, ιουνίου, ελλαδα, δημοψηφισμα 2015, θεσσαλονικη, σταυροι, ΑΠΘ, δραση, μνήμη, hellas, κρητη, ηρακλειο, Πρωτοχρονιά, media, φιάλη, υγραεριο, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, συνταγμα live, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, βασιλισσα ελισαβετ, βιντεο, αστυνομια, βουλγαρια, γαμος, γυναικα, εγκεφαλικο, εικονες, ζαχαρο, μνημειο, πλαισιο, ωρα, αγωνες, αξιζει, αλεξια, αννα, αποκαλυψη, αρπαγη, αφιερωμενο, βενιζελειο, βραδυ, βρισκεται, διαστημα, δυναμη, δηλωσεις, δικη, εγινε, εγρηγορση, ειπε, εμβολιο, εξετασεις, επρεπε, ετων, ζωη, ηλικια, ηρακλειο κρητης, θεοδωρα, θυτης, ισχιο, χτυπα, μαλλια, μηνες, μορφη, μαρια, ομαδα, οικογενεια, ορια, παιδια, προβληματα, ρητορικη, σακχαρο, συζυγο, συμβολα, σπιτι, τεως, τεως βασιλιας κωνσταντινος, τεως βασιλιας, τριτη, φυλακη, φιάλη, φιαλη υγραεριου, φορα, ψυχικο, κωνσταντινος, δικαιωμα, hellas, ιουνίου, κρυφα, κυριακη, media, μια φορα, νοσοκομειο, πακετο, σκοτωσω, υγειας
Τυχαία Θέματα