Ο Ποντίφικας που απαρνήθηκε τον παπικό θρόνο – Ποιος ήταν ο Joseph Ratzinger

12:20 31/12/2022 - Πηγή: Enikos

Πέθανε ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, ο Ποντίφικας που αποκήρυξε τον παπικό θρόνο. Ήταν ο 265ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας από τις 19 Απριλίου 2005 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013.

«Απλός και ταπεινός εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου» – όπως αυτοπροσδιορίστηκε κατά την εκλογή του στο θρόνο – «ολοκλήρωσε τον καλό αγώνα, κράτησε την πίστη, τη δική του και των άλλων», ανακοίνωσαν από τη Μονή Mater Ecclesiae, εντός των Κήπων του Βατικανού, όπου ο Joseph Ratzinger συνταξιοδοτήθηκε μετά την αποκήρυξη του θρόνου της Καθολικής Εκκλησίας, το 2013.

Ο

Βενέδικτος XVI έφυγε όπως ζούσε πάντα, αθόρυβα. Έπειτα από οκτώ χρόνια ως Ποντίφικας (2005-2013) και σχεδόν δέκα ως επίτιμος πάπας, είναι μια πρωτόγνωρη προσωπικότητα στη χιλιετή ιστορία της Εκκλησίας. Επιλέχθηκε σε ένα από τα συντομότερα κονκλάβια όλων των εποχών, στις 19 Απριλίου 2005, «μετά τον μεγάλο Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’» –όπως είπε από το κεντρικό μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου.

Πολύ εκλεπτυσμένος θεολόγος, παρών στη Β’ Σύνοδο του Βατικανού ως σύμβουλος του καρδινάλιου Josef Frings και αργότερα Αρχιεπίσκοπος Μονάχου από το 1977 έως το 1982, κλήθηκε στη Ρώμη από τον Karol Wojtyla, ο οποίος θα τον κρατούσε δίπλα του έως την τελευταία μέρα.

Αντιμετώπισε την κρίση μιας Εκκλησίας που είχε διαλυθεί από σεξουαλικά και οικονομικά αμαρτήματα, ενώ η απόφασή του να αφήσει τον θρόνο λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και σωματικής ταλαιπωρίας ήταν άνευ προηγουμένου. Ακολούθησε η μακρά, σιωπηλή και προσευχητική υποχώρηση στη Μονή Mater Ecclesiae, μέσα στον «περίβολο του Αγίου Πέτρου», με τη βοήθεια των Memores Domini και του προσωπικού γραμματέα, Monsignor Georg Gaenswein.

«Είναι άγιος», επιβεβαίωσε πρόσφατα ο διάδοχος Πάπας Φραγκίσκος. Ο ιστότοπος Vatican News υπενθυμίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο μίλησε για τη σχέση με τον προκάτοχό του. Από την αρχή της θητείας του, ο Πάπας Φραγκίσκος άρχισε την «παράδοση» της συνάντησης με τον επίτιμο Ποντίφικα, ξεκινώντας με την πρώτη ιστορική επίσκεψη του νεοεκλεγμένου Πάπα που έφτασε με ελικόπτερο στην κατοικία Castel Gandolfo, όπου έμεινε ο Βενέδικτος λίγες εβδομάδες πριν μετακομίσει».

Yπηρέτησε την Εκκλησία σε όλη του τη ζωή, ξεκινώντας από πολύ νωρίς. Ο ίδιος αφηγήθηκε στην αυτοβιογραφία «La mia vita» (Edizioni San Paolo, 1997): «Γεννήθηκα στις 16 Απριλίου 1927, Μεγάλο Σάββατο, στο Marktl on the Inn. Στην οικογένεια θυμούνταν συχνά ότι η ημέρα της γέννησής μου ήταν η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η παραμονή του Πάσχα, ειδικά επειδή βαφτιζόμουν το πρωί που ακολούθησε τη γέννησή μου, με νερό που ευλογούνταν μόλις το βράδυ του Πάσχα, το οποίο στη συνέχεια γιορταζόταν το πρωί: το να είσαι ο πρώτος που βαφτίστηκε με το νέο νερό ήταν ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι. Προσωπικά, ήμουν πάντα ευγνώμων που με αυτόν τον τρόπο η ζωή μου βυθίστηκε από την αρχή στο πασχαλιάτικο μυστήριο, αφού δεν μπορούσε παρά να είναι ένδειξη ευλογίας.  Κι όμως, όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο μου φαίνεται ένα χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ύπαρξής μας, που ακόμη περιμένει το Πάσχα, δεν είναι ακόμα στο φως, αλλά με σιγουριά κινείται προς αυτό».

Έπειτα από μια μακρά Σαρακοστή διάρκειας 95 ετών, τώρα ο Τζόζεφ Ράτσινγκερ, ο Πάπας Βενέδικτος XVI, έφτασε επιτέλους στο «απόλυτο φως» του Πάσχα του, αναφέρει η La Repubblica.

Keywords
Τυχαία Θέματα