Κιβωτός του Κόσμου: Η Μιχαηλίδου στον Realfm 97,8 – “Κάτι γίνεται πίσω από τον εγκλεισμό των παιδιών στα ιδρύματα”

12:16 23/11/2022 - Πηγή: Enikos

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 για τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου αλλά και για το πλαίσιο για τις δομές που φιλοξενούν παιδιά.

“Είναι δύσκολο ο κόσμος να μιλήσει, έχει γίνει μια αρχή. Έχουμε προσπαθήσει να διορθώσουμε πολλά από τα προβλήματα, ήδη ο ελεγκτικός μηχανισμός

κάνει ελέγχους ουσίας και όχι τύποις και συνεχίζουμε με ότι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε” είπε αρχικά. “Ο έλεγχος στις κοινωνικές δομές είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές είναι αποκεντρωμένος, αυτό σημαίνει ότι τον κάνει η περιφέρεια. Η Περιφέρεια έχει τους κοινωνικούς συμβούλους κάνουν τους ελέγχους. Έως και πέρσι ήταν τυπικός ο έλεγχος” πρόσθεσε.

“Πέρσι τα Χριστούγεννα μου ήρθε μια καταγγελία για κακοποιητικές συμπεριφορές σε ένα ορφανοτροφείο της Αττικής. Δυστυχώς 3 στα 4 ιδρύματα είναι ιδιωτικά, ενώ 3 στις 4 υιοθεσίες γίνονται από τα δημόσια ιδρύματα” περιέγραψε.

“Ξέραμε ότι είχαμε 30 παιδιά στην δομή αυτή. Ήρθε ο κορονοϊός, έρχεται ο ΕΟΔΥ και μας λέει πρέπει να γίνει έλεγχος γιατί βλέπουμε 45 κρούσματα. Και αναρωτηθήκαμε πώς γίνεται να έχει 45 κρούσματα ενώ στο σύνολο έχει 30 παιδιά; Ζητήσαμε να πάει ο ελεγκτικός μηχανισμός και μας απάντησαν ότι δεν μπορούν να μετρήσουν τα παιδιά. Δεν περιγράφεται λέει ρητά στο καθηκοντολόγιό μας. Αλλάξαμε έτσι το καθηκοντολόγιο του ελεγκτικού μηχανισμού, για να ανοίγει τους φακέλους των παιδιών, των εργαζομένων, να κοιτάει αν τηρούνται οι κανόνες στις δομές, αν έχει υπεύθυνο παιδικής προστασίας” πρόσθεσε.

“Κανόνες σημαίνει έλεγχος, στελέχωση και κτιριολογικό” επεσήμανε.

“Σωστά έχουμε ξεκινήσει από την προστασία των παιδιών, αλλά και το οικονομικό κομμάτι είναι απαραίτητο” σχολίασε για τον οικονομικό έλεγχο που ήδη άρχισε στην “Κιβωτό του Κόσμου”.

Ερωτηθείσα για τις αναδοχές απάντησε “φοβάμαι ότι για αυτό δεν αποϊδρυματοποιούσαν τα παιδιά. Δεν μπορεί να σου λένε ότι το παιδί να πάει για αναδοχή, που είναι το πιο απλό. Δεν χρειάζεται καν να αποφασίσει το δικαστήριο. Η αναδοχή πρέπει να είναι η νούμερο 1 επιλογή για ένα παιδί σε ίδρυμα. Κάτι γίνεται πίσω από αυτόν τον εγκλεισμό των παιδιών στα ιδρύματα” είπε η κ. Μιχαηλίδου.

“Όποιος ξέρει ας μιλήσει. Αν τα ξέρατε γιατί δεν μιλούσατε; Είναι συνένοχοι όσοι γνωρίζουν και δεν λένε κάτι” ήταν το σχόλιο της υφυπουργού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην Αττική υπάρχουν 15 κοινωνικοί λειτουργοί για 1.000 δομές. Η υφυπουργός τόνισε πως “γενικότερα στο δημόσιο έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2010. Το συζητούμε κεντρικά. Σίγουρα χρειάζεται ενίσχυση. Αλλάξαμε το νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους. Τώρα που βγήκαμε από τη ενισχυμένη επιτήρηση, μου έδωσε το πράσινο φως ο Πρωθυπουργός και οι προσλήψεις ξεκίνησαν από τις προνοιακές δομές”.

Η νέα διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου

“Είμαστε τυχεροί που δέχθηκε η κ. Μαρτίνου να προεδρεύσει στο προσωρινό ΔΣ για έναν χρόνο. Γνωρίζει πολύ καλά την διοίκηση και έχει τεχνογνωσία στην παιδική προστασία. Δύο καθήκοντα έχει από την πρώτη ημέρα το ΔΣ, να διασφαλίσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στα παιδιά. Είναι κατάλληλο το προσωπικό; Χρειάζονται επιστημονικό προσωπικό; Δεύτερον, ο οικονομικός έλεγχος” δήλωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2022/11/23-11-2022_Domna_Mixahlidoy_-_Xatzhnikolaoy_id70682.mp3
Keywords
Τυχαία Θέματα