Γερμανία: Συναγερμός για επικείμενα black out τον χειμώνα – Πώς προετοιμάζονται δήμοι και νοικοκυριά

21:33 19/11/2022 - Πηγή: Enikos

Πληθαίνουν στην Γερμανία οι φωνές που κάνουν λόγο για επικείμενα black out κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και οι φωνές που επισημαίνουν ότι θα πρέπει τα νοικοκυριά να ετοιμαστούν με εφόδια στα οποία δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τον χειμώνα, αν γίνει πόλεμος και οι διακοπές ρεύματος είναι πολυήμερες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας

σε Καταστροφές (BBK), η τεταμένη κατάσταση στον ενεργειακό εφοδιασμό θα οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος στη Γερμανία τους επόμενους μήνες που θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο επίπεδο. «Πρέπει να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν μπλακ άουτ τον χειμώνα», δήλωσε το αφεντικό της BBK, Ralph Tiesler, στην εφημερίδα «Welt am Sonntag». «Με αυτό εννοώ μια περιφερειακή και προσωρινή διακοπή της παροχής ρεύματος», είπε.

Ο Ραλφ Τίσλερ, πρόεδρος της γερμανικής BBK

Σύμφωνα με τον Tiesler, ο λόγος για τις διακοπές ρεύματος δεν θα ήταν μόνο οι ελλείψεις ενέργειας, αλλά και η στοχευμένη, προσωρινή διακοπή λειτουργίας των δικτύων από τους φορείς εκμετάλλευσης, προκειμένου να προστατευτούν τα δίκτυα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνολική παροχή. «Ο κίνδυνος αυτού αυξάνεται από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επομένως υποθέτουμε ότι από εκεί και πέρα ​​θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Tiesler.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της BBK επέκρινε το γεγονός ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν ήταν πάντα επαρκώς προετοιμασμένες για καταστάσεις κρίσης, όπως διακοπές ρεύματος. Ορισμένοι από τους δήμους και τις αρχές είναι «πραγματικά υποδειγματικοί», με ακριβή σχέδια και διασφαλίζοντας την παροχή ρεύματος μέσω γεννητριών έκτακτης ανάγκης επί τόπου. “Άλλοι δήμοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση, δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι “, είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.
Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων διαφωνεί με αυτές τις προειδοποιήσεις. «Η Γερμανία διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα τροφοδοσίας στον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας δικτύων στην εφημερίδσα Funke.« Υπάρχουν πολυάριθμοι μηχανισμοί και αποθέματα για τη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού δικτύου σε τεταμένες καταστάσεις», είπε

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοια σενάρια και γεγονότα δεν έχουν σημειωθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σενάριο των επιλεγμένων, αλλά πολύωρων διακοπών ρεύματος θεωρείται η τελευταία λύση των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων, και μόνον όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί πλέον να καλυφθεί πλήρως.  Πάντως σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες υπάρχουν νοικοκυριά που αποθηκεύουν νερό και τρόφιμα. Ο Tίσλερ φέρεται να είπε ότι και στο δικό του σπίτι έχει ήδη αποθηκεύσει νερό, όπως και πολλά κιβώτια με κονσέρβες, αρκετά για δέκα ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα