Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Αντιπολεμικές διαμαρτυρίες στη Ρωσία – Νεκροί 15.136 Ρώσοι, περισσότεροι από όσους σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

19:11 24/2/2023 - Πηγή: Enikos

Περισσότερους νεκρούς από ό,τι είχε σε εννέα χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν έχει μετά από έναν χρόνο στην Ουκρανία η Ρωσία,  όπου σήμερα γίνονται αντιπολεμικές διαμαρτυρίες και συλλήψεις, την ώρα που η Δύση ενισχύει με άρματα μάχης την Ουκρανία, χωρίς να αποκλείει και την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Καθώς στην Ρωσία

έχουν απαγορευτεί οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις, οι άνθρωποι προτίμησαν τις ατομικές διαμαρτυρίες. Ωστόσο οι αρχές καιροφυλακτούσαν. Στην Πετρούπολη (Πόλη του Αγίου Πέτρου) κατά την διάρκεια κατάθεσης λουλουδιών στο μνημείο του Ουκρανού ποιητή Ταράς Σεβτσένκο συνελήφθησαν τουλάχιστον έξι άτομα, μεταδίδει ο ιστότοπος OVD-info (στην Ρωσία έχει ανακηρυχθεί ‘ξένος πράκτορας’). Το σημερινό του αφιέρωμα στον πόλεμο έχει τίτλο «Επισκόπηση της ρωσικής καταστολής σε καιρό πολέμου. Ένας χρόνος από την εισβολή».

Επίσης πέντε άτομα συνελήφθησαν στο κέντρο της πόλης Μπαρναούλ στην Σιβηρία. Οι τέσσερις συλληφθέντες, σύμφωνα με τα στοιχεία του OVD-info, συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία των Σοβιέτ.

Ένας ακόμη συλληφθείς κρατούσε μόνος του ένα πλακάτ δίπλα από το μνημείο «μηδενικό χιλιόμετρο», διευκρινίζει ο ιστότοπος Sibir.realii (έχει επίσης χαρακτηριστεί ‘ξένος πράκτορας’). Το βασικό του θέμα σήμερα έχει τίτλο:  «Οι άνθρωποι είναι αποθαρρημένοι, αλλά η διαμαρτυρία δεν έχει εξαφανιστεί. Πώς οι αρχές συνέτριψαν το αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία».

Στην πόλη Χαμπάροφσκ αστυνομικοί συνέλαβαν τον ακτιβιστή Νικολάι Ζίτσιι, ο οποίος βγήκε κρατώντας φωτογραφίες του Βλαντίμιρ Πούτιν από εμφανίσεις του στην τηλεόραση. Στο αστυνομικό τμήμα είχαν μαζί του μια «προειδοποιητική συζήτηση» και στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Στην περιοχή Νίζνιιγκόραντ συνελήφθη ο δημοτικός σύμβουλος Ντμίτρι Μοτσάλιν, ο οποίος βγήκε να διαμαρτυρηθεί μόνος του κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Ειρήνη στην Ουκρανία. Ο στρατιώτης στο σπίτι του».

Στην πόλη Γιεκατερίνεμπουργκ η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο μνημείο «η Μάσκα της λύπης», όπως έγραψε η εφημερίδα Vetsernie vedomosti. Μεταξύ των συλληφθέντων, ακτιβιστές της νεολαίας του κόμματος Yiabloko και ο δημιουργός του καναλιού Svet Yekaterinenburg στο Telegram.
Στην Μόσχα, πολίτες καταθέτουν λουλούδια στο μνημείο της Ουκρανής ποιήτριας Λέσα Ουκραΐνκα. Η αστυνομία παρακολουθεί την κίνηση αλλά προς το παρόν δεν έχει προβεί σε καμία σύλληψη.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sofa κοντά στην πλατεία Πούσκιν η αστυνομία σταματάει τους περαστικούς και πραγματοποιεί «ατομικό έλεγχο» αναγκάζοντας τους πολίτες να ξεκουμπώνουν τα παλτά τους και να ανοίγουν τα σακίδιά τους.

Οι νεκροί

Ένα χρόνο μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η Ρωσία θρηνεί τουλάχιστον 15.136 στρατιωτικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από ανοιχτές πηγές οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Mediazona και της ρωσικής υπηρεσίας του BBC. Μεταξύ των 15.136 Ρώσων στρατιωτών , οι 1.214 είναι επίστρατοι. Οι δημοσιογράφοι των δύο μέσων ταυτοποίησαν τα ονόματα 588 μελών της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner που σκοτώθηκαν και 1.310 πρώην κρατουμένων.
Από τις 24 Φεβρουαρίου στον πόλεμο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.800 αξιωματικοί, εκ των οποίων 199 είχαν τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και άνω. Αυτό για τους γνωρίζοντες δείχνει απροθυμία των στρατιωτών να πολεμήσουν, κάτι που αναγκάζει τους διποικητές των ταγμάτων συντσαγμάτων και μεγαλύτερων σχηματισμών να κατεβούν στην πρώτη γραμμή για να δώσουν προσωπικά τις εντολές καινα παρακινήσουν το στρατιωτικό προσωπικό να μπει στην μάχη.
Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος Mediazona, ο αριθμός των απωλειών στις γραμμές του ρωσικού στρατού υπερβαίνει τον επίσημο αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα εννέα χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν, από τις 25 Δεκεμβρίου του 1979 έως τις 15 Φεβρουαρίου του 1989, η Σοβιετική Ένωση έχασε στο Αφγανιστάν 15.051 στρατιωτικούς.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρθηκε για τελευταία φορά στις απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου. «Οι απώλειές μας μέχρι σήμερα είναι 5.937 πεσόντες» είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Nediazona και της ρωσικής υπηρεσίας του BBC σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών συγκεντρώνουν στοιχεία για τον θάνατο των Ρώσων στρατιωτών από τις αναρτήσεις συγγενών τους, από τις ειδήσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τις επίσημες ανακοινώσεις των περιφερειακών αρχών. Ο πραγματικός αριθμός των πεσόντων μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Βαριά και σύγχρονα όπλα

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι έχει στείλει τα πρώτα τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να στείλει περισσότερα σύντομα. Την ανακοίνωση έκανε ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι από το Κίεβο μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η Πολωνία και η Ευρώπη στέκονται στο πλευρό σας. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε, θα υποστηρίξουμε ην Ουκρανία μέχρι την πλήρη νίκη επί της Ρωσίας», δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον ηγέτη της Ουκρανίας, ο οποίος ανακοίνωσε την άφιξη των πρώτων Leopard 2 από την Πολωνία.
Η Πολωνία είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε στο Κίεβο ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. «Ναι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εκπαίδευση στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Πολωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφουςο Μοραβιέτσκι, κατά την επίσκεψή του στην ουκρανική πρωτεύουσα την ημέρα της πρώτης επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Τονίζω ότι αυτό θα αποφασισθεί στο πλαίσιο του ευρύτερου συνασπισμού, αλλά η Πολωνία είναι έτοιμη να κάνει αυτήν την εκπαίδευση».

Τα F-16 από την Δανία

Η Δανία είναι “ανοικτή” στην ιδέα να στείλει μαχητικά αεροπλάνα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει στην πολεμική προσπάθειά της εναντίον της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο Δανός υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση DR. «Δεν θα αποκλείσω το ότι σε κάποιο σημείο μπορεί να είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τη συμβολή μαχητικών αεροπλάνων», δήλωσε ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν. Η Πολεμική Αεροπορία της Δανίας έχει αγοράσει 77 μαχητικά από τα χρόνια του 1970, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις. Περίπου 30 από αυτά βρίσκονται τώρα σε λειτουργία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Η Ουκρανία ζήτησε φέτος από τους Δυτικούς συμμάχους περισσότερο προηγμένα όπλα περιλαμβανομένων μαχητικών αεροπλάνων. Δυτικές χώρες που έχουν παράσχει όπλα στην Ουκρανία έχουν αρνηθεί μέχρι τώρα να στείλουν μαχητικά ή όπλα μεγάλου βεληνεκούς ικανά να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας.

Leopard και HWK από την Σουηδία

Η Σουηδία θα παραδώσει έως δέκα άρματα μάχης Leopard 2 και αντιαεροπορικά συστήματα HAWK στην Ουκρανία στο πλαίσιο του 11ου πακέτου υποστήριξης, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας.
“Τα σουηδικά άρματα μάχης ενισχύουν τη συμβολή άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε Leopard 2. Ο συντονισμός της υποστήριξης συνεχίζεται με τους διεθνείς εταίρους που προσφέρουν Leopard 2 ή άλλα άρματα μάχης”, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο υπουργός Άμυνας Πολ Τζόνσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εντατική φάση και πως η Σουηδία θα “κάνει ό,τι μπορεί για να στείλει αυτήν τη στρατιωτική βοήθεια το ταχύτερο δυνατό”.

Keywords
Τυχαία Θέματα