Αποστολή στην Ουκρανία: Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά πάνω από το Κίεβο – ΦΩΤΟ

08:05 17/10/2022 - Πηγή: Enikos

Τη στιγμή που το Κίεβο βυθίζεται στο σκοτάδι κάνοντας οικονομία για να μην παγώσει τον χειμώνα, οι οδηγίες χωρών προς τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία προοιωνίζουν δραματικές εξελίξεις.

Αποστολή στο Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Έτσι δεν ήταν ούτε τον περασμένο Μάρτιο όταν τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φτάσει στα περίχωρα και μονάδες Ρώσων καταδρομέων είχαν εισβάλει στην πόλη.

Τα ρωσικά πλήγματα σε υποσταθμούς παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάζει την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να κλείσουν τους διακόπτες σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης

ενέργειας, ιδιαίτερα ενόψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου ένα μήνα από τώρα.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το enikos.gr φαίνονται τόσο κεντρικοί δρόμοι του Κιέβου όσο και η πλατεία μπρος από το υπουργείο Εξωτερικών να είναι βυθισμένα στο σκοτάδι. Βεβαίως η λήψη των φωτογραφιών έγινε με ειδικά φίλτρα ώστε οι αναγνώστες να αντιλαμβάνονται τι βλέπουν και όχι την «μαυρίλα» που αντικρύζει το ανθρώπινο μάτι.

Τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους προς Χερσώνα και ανατολικότερα του Χαρκόβου, στο Κίεβο η πρεσβεία της Σερβίας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο της.

Η κίνηση της Σερβίας εκτιμάται ως πρελούδιο ανησυχητικών εξελίξεων διότι έρχεται μετά την οδηγία της Κίνας προς τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Το ίδιο είχαν κάνει νωρίτερα στην ημέρα Τατζικιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδόν 9.000 στρατιώτες είναι έτοιμοι για να σχηματίσουν κοινή στρατιωτική δύναμη Ρωσίας-Λευκορωσίας.

Η είσοδος της Λευκορωσίας στον πόλεμο ανακοινώθηκε από τον Αλεξάντερ Λουκασένκο στις 10 Οκτωβρίου, την ημέρα που επλήγη το Κίεβο με 83 πυραύλους.

Στις 15 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την άφιξη της πρώτης ομάδας Ρώσων στρατιωτικών στη Λευκορωσία μετά τη δημιουργία της δύναμης.

Στον αντίποδα, στο πλευρό της Ουκρανίας στέκεται πλέον και το Ισραήλ. Η παράδοση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία ωθεί το Ισραήλ να παραδώσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υποθέσεων Διασποράς του Ισραήλ Nachman Shai.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία πού πρέπει να σταθεί το Ισραήλ σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση», έγραψε ο Σάι. «Ήρθε η ώρα για την Ουκρανία να λάβει επίσης στρατιωτική βοήθεια, όπως παρέχουν οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ».

Η δήλωση ήρθε μετά από δημοσίευμα της Washington Post της 16ης Οκτωβρίου που ανέφερε ότι η Ρωσία θα αγοράσει βαλλιστικούς πυραύλους Fateh-110 και Zolfaghar από το Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα