Karima Mokhtar: Το Google Doodle για την Αιγύπτια ηθοποιό

05:50 16/1/2023 - Πηγή: Enikos

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 89α γενέθλια της Αιγύπτιας ηθοποιού Karima Mokhtar. Η «Μητέρα του Αιγυπτιακού Κινηματογράφου» ήταν γνωστή για την απεικόνιση μητρικών χαρακτήρων με βάθος και ταπεινότητα. Ήταν μια παραγωγική διασκεδάστρια που πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και θεατρικά έργα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

Η Καρίμα γεννήθηκε σήμερα το 1934 στο Σαχέλ Σελίμ της Αιγύπτου.

Αν και οι γονείς της αρχικά αποδοκίμασαν μια καριέρα στην υποκριτική, αποφάσισε να κυνηγήσει τα όνειρά της στην ασημένια οθόνη. Η Καρίμα αποφοίτησε με πτυχίο θεάτρου από το Ανώτατο Ινστιτούτο Δραματικών Τεχνών πριν αναζητήσει δουλειά στη βιομηχανία του θεάτρου.

Μία φυσικός και χαρισματικός ερμηνεύτρια, η Καρίμα πέρασε με επιτυχία σε οντισιόν για να παρουσιάσει στο «Baba Sharou», ένα παιδικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα.

Αυτό τη βοήθησε να αποκτήσει τον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο στο Thaman El-Horeya (The Price of Freedom). Αφού πρωταγωνίστησε στο Al-Hafeed (Ο εγγονός) ως νεαρή μητέρα επτά παιδιών, η Καρίμα καθιέρωσε την ικανότητά της να απεικονίζει μητρικούς χαρακτήρες, για τους οποίους σύντομα θα γινόταν διάσημη.

Η Καρίμα συνέχισε την επιτυχία της με ταινίες όπως η Amira Hobi Ana (Amira My Love) και η Al-Shaytan Ya’ez (The Devil Preaches). Στη συνέχεια εξερεύνησε άλλα μέσα όπως η τηλεόραση και το θέατρο. Η Καρίμα έλαβε αναγνώριση επειδή πρωταγωνίστησε ως σύζυγος και μητέρα που ασχολείται με την οικογενειακή αναταραχή στο έργο El-Eyal Kebret (Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει). Αργότερα στην καριέρα της, ανέλαβε έναν από τους πιο διάσημους ρόλους της στη δημοφιλή αιγυπτιακή σαπουνόπερα Yetraba Fi Ezo (Μακάρι να μεγαλώσει ευημερούσα). Η Karima κέρδισε την καλύτερη ηθοποιό στο Φεστιβάλ Αραβικών Μέσων του Καΐρου το 2007.

Αφήνοντας πίσω μια κληρονομιά δυνατών και συμπαθητικών παραστάσεων, η Καρίμα βοήθησε στην επανάσταση στην αιγυπτιακή κινηματογραφική βιομηχανία και άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες γενιές ηθοποιών.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα