Υπόθεση ναρκωτικών: Ο σούπερ-κοριός δείχνει κι άλλους ένστολους στο κύκλωμα με τη μαφία

00:52 6/1/2013 - Πηγή: E-Typos

Στο μικροσκόπιο η σχέση αστυνομικών με συμμορίες εμπορίας παραισθησιογόνων ουσιών που καταφέρνουν να ξεγλιστρούν από τις Αρχές


Σημεία και τέρατα καταγράφει ο σούπερ «κοριός» της ΕΥΠ, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», στις υποκλαπείσες συνομιλίες που γίνονται για την εξάρθρωση των μεγαλύτερων κυκλωμάτων ναρκωτικών, κυρίως της αλβανικής μαφίας, σε όλη τη χώρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η σπείρα Αλβανών που έπεσε στα χέρια των Αρχών στη Θεσσαλονίκη

δεν είναι η μόνη που φέρεται να έχει δεσμούς με αστυνομικούς που υπηρετούν στη Δίωξη Ναρκωτικών και για το λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός και στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Εξειδικευμένοι πράκτορες της ΕΥΠ που φορούν ειδικά ακουστικά και παρακολουθούν από το 15ο όροφο της λεωφόρου Κατεχάκη εκατοντάδες γραμμές υπόπτων για «μεγαλεμπορία» ουσιών, έχουν διαπιστώσει σε πολλές και διαφορετικές σοβαρές υποθέσεις… περίεργες επαφές ανάμεσα σε ενστόλους και μαφιόζους.

Οι επαφές αυτές θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν με βάση το νόμο 1729/87, στο πλαίσιο της εκ των έσω «πληροφόρησης» που προβλέπεται να έχουν οι αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών από ανθρώπους της νύχτας για την πρόοδο των ερευνών.

Αυτή η «γκρίζα ζώνη», ωστόσο, δίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πάτημα που ζητούν επίορκοι αστυνομικοί για να συνδέονται με συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών και στη συνέχεια να «λαδώνονται» για να τους παρέχουν κάλυψη.

«Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλες μεγάλες υποθέσεις ότι οι “πληροφοριοδότες” δεν είναι τελικά “πληροφοριοδότες” αλλά συνεργάτες αστυνομικών. Το δύσκολο, όμως, δεν είναι να καταγράψουμε μία ύποπτη συνομιλία, αλλά να στοιχειοθετήσουμε τις κατηγορίες, καθώς εύκολα ο αστυνομικός θα επικαλεστεί στο δικαστήριο ότι λειτουργούσε στο πλαίσιο των ερευνών», επισημαίνει στον «ΤτΚ» στέλεχος της Αστυνομίας.

Βαρόνοι ηρωίνης και κοκαΐνης, όπως ήταν και τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος της Θεσσαλονίκης, φέρονται να έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια πολυδαίδαλο δίκτυο γνωριμιών στους κόλπους νευραλγικών υπηρεσιών της Αστυνομίας. Ο «κοριός» της ΕΥΠ έχει καταγράψει κατά πληροφορίες διαλόγους στους οποίους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και έμποροι ναρκωτικών εμφανίζονται ως κολλητοί. Χαιρετιούνται με ψευδώνυμα (τύπου «κουμπάρε») και κανονίζουν ραντεβού για καφέ και νυχτερινές εξορμήσεις.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται, όπως λένε αστυνομικές πηγές, ακόμα και ένστολοι στη Βόρεια Ελλάδα που φέρονται από συνομιλίες να είχαν σχέση με το κύκλωμα-μαμούθ που εξαρθρώθηκε, αλλά τίποτα δεν αποδείχτηκε. Ελέγχεται, επίσης, η δράση αστυνομικών που ίσως να ευθύνονται για το γεγονός ότι συμμορίες εμπορίας παραισθησιογόνων ουσιών στη Νότια Ελλάδα καταφέρνουν διαρκώς και κατά περίεργο τρόπο να ξεγλιστρούν από τις Αρχές.

Το εντυπωσιακό -ίσως όμως όχι τυχαίο- είναι ότι πολλές φορές οι πιο ύποπτοι αστυνομικοί είναι αυτοί που καταφέρνουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του 33χρονου αστυνόμου Β’ και διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, ο οποίος συνελήφθη μαζί με έξι συναδέλφους του για συμμετοχή στη «μαφία της Θεσσαλονίκης». Ο 33χρονος, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες, περιγραφόταν ως αξιωματικός-«αστέρι» με επιτυχίες και τεράστιες προοπτικές για το μέλλον του στην Αστυνομία.

Στις 14 Σεπτεμβρίου κατάφερε να συλλάβει στην Παιανία Αλβανό που κατείχε 2,7 κιλά ηρωίνης με αποτέλεσμα να πάρει, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, τα συγχαρητήρια των προϊσταμένων του. Οπως αποκαλύπτεται από τη δικογραφία, ο… φέρελπις αξιωματικός με το σκουλαρίκι, το μούσι και τα μακριά μαλλιά λίγες μέρες μετά τη σύλληψη στην Παιανία φέρεται να έδωσε στους ναρκέμπορους το ένα από τα 2,7 κιλά που κατασχέθηκαν.

Ο 33χρονος, όπως και οι υπόλοιποι επίορκοι αστυνομικοί, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα μέλη της αλβανικής μαφίας (τον «Βάλι», τον «Κλόντι», τον «Σπετίμ», τον «Μήτσο», τον «Μαύρο»), τα οποία παρακολουθούνταν από τον «υπερκοριό» με συνέπεια να αποκαλυφθούν όλα. Ο κ. Γιώργος Σινέλης, δικηγόρος του 33χρονου, δηλώνει στον «ΤτΚ» από την πλευρά του ότι «ο πελάτης μου δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά, πρόκειται για έναν εξαιρετικά ικανό αξιωματικό».

Παρακολούθηση 800 τηλεφώνων ταυτόχρονα

Μέχρι και 800 τηλέφωνα μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα ο σούπερ «κοριός», ο οποίος είναι συνδεδεμένος με περίπου 50 ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους οποίους χειρίζονται πράκτορες σε τρεις βάρδιες το 24ωρο.

Ο «κοριός» στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο 3.500.000 ευρώ και εκτός από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να υποκλέπτει διαλόγους από σταθερές συσκευές, SMS και e-mails.

Οι πράκτορες παίρνουν οδηγίες, ανάλογα με τη υπόθεση, από στελέχη της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής για να ελέγχουν λέξεις-«κλειδιά» που μπορεί να είναι οι κωδικές ονομασίες κυκλωμάτων.

Οι λέξεις αυτές πληκτρολογούνται στο σύστημα υποκλοπών και όταν τα άτομα που παρακολουθούνται τις αναφέρουν, τότε ο υπολογιστής απομονώνει φράσεις που αποδεικνύονται συνήθως «χρυσός» για τις έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι μία από τις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. που οφείλεται στον «κοριό» είναι η αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς με τα στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου τον Ιούνιο του 2011. Συνολικά στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες σε βάρος 83 ατόμων για τα οποία υπήρχαν ηχητικά ντοκουμέντα που παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
[email protected]


Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα