Υπ. Παιδείας: Προς επαναφορά της βάσης του "10" για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η επαναφορά του πλαφόν της βάσης του δέκα, βρίσκεται στους προσανατολισμούς του Υπουργείου Παιδείας, όπως δήλωσε ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Συγκεκριμένα ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε: «Τα ισχυρά τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προϋποθέτουν και ένα minimum των προϋποθέσεων εισαγωγής. Γι' αυτό και προσανατολιζόμαστε να τεθεί η βάση του 10 ως ελάχιστη προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Ο υπουργός Παιδείας όμως έχει αρχίσει και
το διάλογο για την υλοποίηση του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετανομασίες τμημάτων. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση διαλόγου με πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ, ενώ από σήμερα ξεκινάει ο διάλογος με τους εκπροσώπους κάθε ιδρύματος χωριστά. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εκτιμούν ότι ο χρόνος ως τον προσεχή Φεβρουάριο, δεν επαρκεί για να ολοκληρωθεί ο διάλογος και να γίνουν αλλαγές στις σχολές και στα τμήματα, ωστόσο, όπως φαίνεται και στη συνέντευξη, ο υπουργός επιμένει ότι ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων 2013 - 2014. Συγχρόνως έδωσε διευκρινίσεις για το τι θα γίνει με τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό. «Το επόμενο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελληνίων», ανέφερε, « θα αποτυπώνει το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα νέα ισχυρότερα τμήματα που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, για να υποδεχθούν τους εισακτέους της νέας χρονιάς. Από αυτή τη διαδικασία κανείς δεν έχει να χάσει, αντίθετα όλοι θα κερδίσουν.
Οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία και θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι στον δύσκολο στίβο της εργασίας. Τα Ιδρύματα θα αναβαθμιστούν και οι συνάδελφοι καθηγητές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό θα ωφεληθούν, καθώς θα εργάζονται πλέον σε ένα εξορθολογισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλον.Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η χώρα θα ωφεληθεί μεσοπρόθεσμα, διότι η αναβάθμιση της Παιδείας είναι ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης». Πολύς λόγος όμως γίνεται και για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι αλλαγές στο Χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Τα κριτήρια, τα οποία έχουμε συζητήσει με τις ηγεσίες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ», λέει ο κ. Αρβανιτόπουλος, «αφορούν στο φυσικό μέγεθος και στη διάρθρωση των Ιδρυμάτων, τη χωροταξική κατανομή, το γνωστικό αντικείμενο, την ποιότητα των σπουδών και τη βιωσιμότητα των Τμημάτων. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αριστεία, την εξωστρέφεια, τη λογοδοσία, τον εξορθολογισμό, τις οικονομίες κλίμακας. Ο στόχος είναι να έχουμε ισχυρά και διεθνώς ανταγωνιστικά Ιδρύματα και Τμήματα, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας». Ο υπουργός όμως αναφέρεται και στις πρόσφατες ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές λέγοντας: «Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουμε για τη δοκιμαζόμενη από την κρίση ελληνική οικογένεια, δίνουμε τη δυνατότητα μετεγγραφής στους εισακτέους της φετινής χρονιάς, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Για πρώτη φορά καθιερώνουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα ως κριτήριο, προκειμένου να είμαστε δίκαιοι για τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως και για τις μονογονεϊκές, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα διπλασιάζεται. Επίσης υπάρχει μέριμνα για τους φοιτητές, που οι γονείς τους έχασαν τις δουλειές τους εντός του 2012, για αυτούς που έχουν και τους δύο γονείς ανέργους ή ο ένας εκ των δύο είναι χωρίς δουλειά για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, χωρίς να επιβαρύνουμε τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με παραπάνω από 10% των εισακτέων τους. Αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο και μελετήσαμε το ζήτημα διεξοδικά, προκειμένου να είμαστε δίκαιοι και να επωφεληθούν του μέτρου αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».
Όμως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει ολοκληρωθεί η φάση της ανάδειξης των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης με εκλογές στις οποίες η συμμετοχή σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε το 80%, τι περιμένει τώρα το υπουργείο Παιδείας;
«Ό,τι ακριβώς ορίζει ο Νόμος. Να χαράξουν τη στρατηγική για την ανάπτυξη των Ιδρυμάτων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Να αναλάβουν τη γενική εποπτεία και τον έλεγχο της λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Να αναθεωρήσουν και να εγκρίνουν τους Οργανισμούς και τους Εσωτερικούς Κανονισμούς των Ιδρυμάτων. Κατά κύριο λόγο, όμως, αναμένουμε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη σύνδεση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με την κοινωνία και την οικονομία, για τη συμβολή τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και τη συνεργασία με τα Εκπαιδευτικά, Μορφωτικά Ιδρύματα, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού», απαντά ο υπουργός Παιδείας.
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος όμως απαντά και στο ερώτημα να θα γίνουν συγχωνεύσεις στα σχολεία (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) τονίζοντας : «Το κριτήριο είναι η δυνατότητα εφαρμογής του Ολοήμερου Σχολείου και του Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος, στο σύνολο των σχολείων της χώρας. Η δυνατότητα ενός σύγχρονου Ψηφιακού Σχολείου, χωρίς ελλείψεις, προϋποθέτει πολυθέσια σχολεία, οπότε θα γίνουν συγχωνεύσεις, όπου είναι απαραίτητες εν όψει της επόμενης σχολικής χρονιάς, χωρίς να αγγίξουν φυσικά περιοχές της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας».
Οσο για το «καυτό» θέμα της αξιολόγησης εκπαιδευτικών ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι αξιολόγηση δεν είναι τιμωρία και ότι δεν οδηγεί σε απολύσεις, αλλά, όπως επισημαίνει : «ουσιαστική αξιολόγηση είναι για μας, αυτή που καταδεικνύει τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος, δηλαδή των δομών, των διαδικασιών και των αναγκών του εκπαιδευτικού μας δυναμικού, ώστε να μπορέσουμε να τα διορθώσουμε».
Αναφερόμενος στα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία σε σχέση με τις αποσπάσεις ο υπουργός προσθέτει ότι «Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, θα επιστρέψουν στις τάξεις τους και στους μαθητές τους, από την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς. Το μείζον για μένα είναι να μην υπάρξει κενό σε τάξη το Σεπτέμβρη και να μη χρειάζεται κάθε χρονιά να γίνεται αυτός ο αγώνας δρόμου, προκειμένου να καλύπτονται τα κενά».
Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα απολυθούν οι επίορκοι εκπαιδευτικοί που συνδέονται με σοβαρά ποινικά αδικήματα όπως η ασέλγεια, τονίζει : «Εκπαιδευτικοί που καταδικάζονται αμετάκλητα απολύονται αυτομάτως. Υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία από πλευράς του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να τεθούν σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο πειθαρχικής και ποινικής Διαδικασίας, που αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων του Υπουργείου μας».
Οσο για τους διορισμούς την επόμενη χρόνια ο υπουργός λέει ότι η αναλογία θα είναι ένα προς δέκα και προσθέτει : «Αυτό είναι το μέγιστο που μας επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Γι' αυτό κινούμαστε αυτή τη στιγμή και επιστρατεύουμε κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να μην υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία τον Σεπτέμβριο».
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, όμως απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με την «αντοχή» της κυβέρνησης και τις εσωκομματικές ισορροπίες.«Η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας» τονίζει ο υπουργός και συνεχίζει: «Η πίεση είναι δεδομένη, όπως και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες των τριών κομμάτων. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να τιμήσουμε την εντολή που πήραμε από τους πολίτες τον Ιούνιο και να προχωρήσουμε μέχρι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε και σε ερώτηση αν είναι αναστρέψιμη η εικόνα δημοσκοπήσεων που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση.
«Οι εκλογές» είπε « έγιναν μόλις πριν από 5 μήνες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση χρειάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις και είναι λογικό αυτό να αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλειοδοτήσει σε λαϊκισμό, υιοθετώντας κάθε συντεχνιακό αίτημα, αντιστεκόμενος σε κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Όταν οι πολιτικές της Κυβέρνησης αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, και αυτό θα το δείτε άμεσα, αυτή η εικόνα θα αναστραφεί».Σε ερώτηση πώς πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί το «φαινόμενο Χρυσή Αυγή» και αν ανησυχεί απάντησε: «Η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να ανησυχεί, αν συνεχίσει έτσι, όχι εμείς. Δεν πιστεύω πάντως ότι πρέπει να τεθεί εκτός Νόμου. Αντίθετα τα στελέχη της θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Σε ερώτηση αν θα ψηφιστεί το φορολογικό απ΄τη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Προχωράμε στη δημιουργία ενός δικαιότερου, απλούστερου και αποτελεσματικότερου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση, αλλά και που θα εφαρμόζει ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της αναδιοργάνωσης του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού. Η ψήφιση αυτού του Νομοσχεδίου είναι το πρώτο βήμα. Θα το κάνουμε και αυτό το βήμα, όπως και τα επόμενα».
Σε ερώτηση τέλος, αν με τα 52.5 δισ. της δόσης σώζεται η χώρα, ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε : «Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί μια μεγάλη ανάσα για τη χώρα. Είναι μια απόφαση που επιβραβεύει την πολύμηνη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.
Με αυτά τα χρήματα αποπληρώνουμε οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, πληρώνουμε το 50% των εφάπαξ που εκκρεμούν από το 2009, προχωράμε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή της ρευστότητας. Αυτό όμως που θα μας σώσει οριστικά είναι οι συνεχείς μας προσπάθειες. Οι πολιτικές που αίρουν εμπόδια, προχωρούν τις μεταρρυθμίσεις και τροφοδοτούν την ανάπτυξη.
Μια τέτοια είναι το σχέδιο για τη νεανική επιχειρηματικότητα και τη στήριξη των νέων που θα ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα, με τους συναδέλφους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και ΕργασίαςΓιάννη Βρούτση και θα αφορά 62.000 δικαιούχους, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να σώσουμε τη χώρα και αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί»
Keywords
αει, τει, για μας, τελευταίες δημοσκοπήσεις, χρυση αυγη, τει, πανελλαδικες 2012, διευκρινίσεις, νέα, βιωσιμότητα, εκλογες, συμμετοχή, ελλαδα, σχολεια, σαμαρας, συριζα, δημοσκοπηση, βουλη, τραπεζες, χατζηδακης, μυστικες δημοσκοπησεις, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, απαντησεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, Καλή Χρονιά, αργιες 2012, πανελληνιες 2012, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, μετεγγραφές φοιτητών, εκλογες 2014, αξιολογηση, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κοινωνια, οικονομικη κριση, αποσπασεις, αυγη, βημα, δουλεια, θεμα, μηχανογραφικο, οικονομια, πιεση, πλαισιο, σχολες, τα νεα, το βημα, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γονεις, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, διευκρινίσεις, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εβδομαδα, εξελιξη, εξωστρεφεια, εσωτερικων, εφαπαξ, εφημεριδα, ιδιο, εικονα, κυβερνηση, λογο, μειζον, μεριμνα, μηνες, μικρο, οικογενεια, περιβαλλον, ποιοτητα, ρυθμισεις, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σχεδιο, τιμωρια, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, φυσικα, φυσικο, φορα, χρυση, χρονος, αγωνας, δουλειες, ερωτησεις, εθνικο, για μας, χωρα, υπουργειο, κειμενα
Τυχαία Θέματα