Υεμένη: Νεκροί πέντε στελέχη της αλ Κάιντα, ανάμεσά τους ένας Τσετσένος

21:52 3/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Πέντε άνδρες που φέρονται ότι ήταν μέλη της αλ Κάιντα, ανάμεσά τους ένας οπλαρχηγός που οι αρχές της χώρας πιστεύουν ότι καταγόταν από την Τσετσενία, καθώς και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες στη νότια Υεμένη, όπου ο στρατός συνεχίζει μια εκκαθαριστική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει εναντίον του εξτρεμιστικού δικτύου, ανέφεραν κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές.

«Τέσσερις μαχητές της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν» σε μάχες με το στρατό
στην επαρχία Αμπιάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή επί του πεδίου.

Κατά τη διάρκεια των μαχών, οι οποίες σημειώθηκαν στην περιοχή Σάνατζ, ανάμεσα στη Μαατζάλα και στην Ουάντι Ντάικα, ένα προπύργιο της αλ Κάιντα, «δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης είχε ανακοινώσει το θάνατο στη Μαατζάλα ενός Τσετσένου, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν οπλαρχηγός της αλ Κάιντα. Ο άνδρας αυτός, που σύμφωνα με το υπουργείο ονομαζόταν Αμπού Ισλάμ αλ Τσετσένι, σκοτώθηκε σε «στρατιωτικές επιχειρήσεις (. . .) οι οποίες διεξήχθησαν εναντίον τρομοκρατικών στοιχείων στην Αμπιάν», προσέθεσε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση που ανήρτησε σε έναν ιστότοπό του (26sep.net).
Πρόκειται για τον δεύτερο ξένο οπαδό του ιερού πολέμου που ανήκε στην αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) το θάνατο του οποίου ανακοινώνουν οι αρχές μετά την έναρξη μιας επιχείρησης για την εξουδετέρωση των μελών της οργάνωσης στις επαρχίες Αμπιάν και Σάμπουα. Την Πέμπτη, το υπουργείο είχε ανακοινώσει το θάνατο του Αμπού Μόσλεμ αλ Ουζμπέκι, άλλου ενός τοπικού ηγέτη της ΑΚΑΧ.

Παράλληλα ο στρατός συνέλαβε άλλον έναν ισλαμιστή από το Ουζμπεκιστάν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι δήλωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι «το 70% των μελών της ΑΚΑΧ» είναι ξένοι, τονίζοντας πως στα νεκροτομεία της χώρας βρίσκονται σοροί τζιχαντιστών από «τη Βραζιλία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία».

Στο μεταξύ στην πόλη Άντεν, στη νότια Υεμένη, ένας αξιωματικός του στρατού δολοφονήθηκε χθες βράδυ από αγνώστους στη συνοικία Μανσούρα, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο συνταγματάρχης Σάναντ Μπαντρ δολοφονήθηκε από αγνώστους ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του σε έναν από τους βασικούς οδικούς άξονες στην Άντεν χθες, ανέφερε ένας τοπικός αξιωματούχος.
Νωρίς σήμερα εξάλλου ένα παγιδευμένο αυτοκίνητοι εξερράγη έξω από ένα κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών στη Μουκάλα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χαντραμούτ, στη νοτιοανατολική Υεμένη. Δύο στρατιώτες και ένας διερχόμενος τραυματίστηκαν από την έκρηξη, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα