Βουλή-Ολομέλεια: Οι θέσεις των κομμάτων

15:28 14/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας τόνισε στην ομιλία του πως «Η Ελλάδα, έχει αποτινάξει από πάνω της το πέπλο της αβεβαιότητας και μπορεί να θέτει αναπτυξιακούς στόχους και διαφορετικές πολιτικές. Η κοινωνία, όπως επιβεβαιώνεται και απ' τις δημοσκοπήσεις, έρχεται και επιβραβεύει την κυβέρνηση -ο κόσμος ζητά επιτακτικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και περιμένει».
«Δεν χωρά καμία ολιγωρία. Πρέπει να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές
αλλαγές, στις αποκρατικοποιήσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό. Γιατί είναι προς το συμφέρον της χώρας να γίνουν» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.
Στο παραπάνω πλαίσιο, από το νομοσχέδιο, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να αναφερθεί στις διατάξεις που θεσπίζουν το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, («διασφαλίζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους και το ότι δεν θα ξεφεύγουν απ' το οικονομικό πλάνο που έχουν καταθέσει, δημιουργώντας ελλείμματα και μαύρες τρύπες»), τη δυνατότητα στους δημάρχους να ασκούν παράλληλα την επαγγελματική τους δραστηριότητα, την κατάθεση παραβόλου υπέρ του Δημοσίου, για όσους επιλέξουν να προσβάλλουν δημόσια έργα μέσω αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και την ενίσχυση (άρθρα 2-8) της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. «Έτσι, η κυβέρνηση δεν θα αναγκάζεται να προχωρά σε περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων» τόνισε ο κ. Σκρέκας.
«Βρισκόμαστε στα όρια της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Δεν έχουμε αντίρρηση να ψηφιστούν διατάξεις και ρυθμίσεις που αποτελούν δεσμεύσεις μας, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε διατάξεις που δεν αποτελούν εκκρεμότητες συμβατικών υποχρεώσεων ή μνημονιακών δεσμεύσεων» δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόγκας. Σχετικά, ο κ. Γκόγκας ανέφερε τις διατάξεις που αφορούν τους ενεργειακούς επιθεωρητές, τις προϋποθέσεις παραμονής γενικών διευθυντών, τα θέματα για τα αυθαίρετα, τις αρμοδιότητες προμηθειών ΟΤΑ, τη λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου, την άσκηση επαγγέλματος από τους δημάρχους.
Αντίστοιχα, η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτήρη ζήτησε να παραμείνουν εκτός νομοσχεδίου, οι διατάξεις που αφορούν την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, τα θέματα περιβάλλοντος, τη λειτουργία της διοίκησης, του ΕΣΠΑ, και των ΟΤΑ.
Για τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο, «ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Σταϊκούρας δεν είναι αδύνατοι γιατί χρειάζονται τη δόση και τη χρηματοδότηση. Είναι ισχυροί, γιατί η ανάγκη για τη δόση τους επιτρέπει να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα, που θα ήθελαν να περάσουν έτσι κι αλλιώς».
Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιβάλλει νεοφιλελεύθερες επιλογές μέσω συρρίκνωσης της Δημοκρατίας -με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, αλλά και με διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αυτή που προβλέπει το προαιρετικό τής συμμετοχής των επιχειρήσεων στα οικεία τους Επιμελητήρια.
«Το κάνετε, ώστε όταν επιστρέψει το εργατικό κίνημα, να μην υπάρχει κανείς να διαπραγματευτεί. Δεν θέλετε οργανωμένη συζήτηση στην κοινωνία» παρατήρησε ο κ. Τσακαλώτος.
Αναφερόμενος στο Παρατηρητήριο που θα ελέγχει σε τρίμηνη βάση τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ, ο κ. Τσακαλώτος παρατήρησε πως «στην ύφεση απαντάτε με περισσότερη ύφεση» ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις-τιτλοποιήσεις διέκρινε την πρόθεση της κυβέρνησης «να κάνει πακετάκια τις δημόσιες επιχειρήσεις, ώστε να πουλήσει τις πιο κερδοφόρες και να πετάξει τις άλλες».
Πιο σκληρή υπήρξε, αργότερα, η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία παρατήρησε πως «νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΟΤΑ, παραχωρούνται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου προς τιτλοποίηση».
«Τιτλοποιούνται ακόμα και τα μελλοντικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Μετατρέπονται έτσι σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε διεθνείς αγορές- θυμηθείτε πως στις ΗΠΑ η αρχή της κρίσης έγινε με το σκάσιμο τέτοιων ομολόγων. Η δημόσια περιουσία μετατρέπεται σε αντικείμενο κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές…» παρατήρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κύριο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η παραίτηση του Δημοσίου από τις δικλείδες ασφαλείας του. Οι δανειστές θα μπορούν να κατάσχουν κάθε κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία του κράτους» παρατήρησε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
«Μέχρι σήμερα, επιτρέπεται η αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Δεν επιτρέπεται όμως για τα ακατάσχετα (ελληνικός χρυσός, ποσά για μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων, ΕΣΠΑ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πολεμικά αεροσκάφη κλπ.). Η άρση της νομικής προστασίας τους γίνεται εδώ. Ξεκαθαρίστε νομικά: είναι δυνατόν να γίνει άρση των ακατάσχετων; Αφήνετε τη χώρα ακάλυπτη, για ένα χρέος άκυρο και επονείδιστο» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Μαριάς.
«Το Δημόσιο παραιτείται από περιουσιακά του στοιχεία, αλλά όχι από την εθνική του κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα» απάντησε στα επιχειρήματα αυτά η Ασημίνα Ξηροτήρη (ΔΗΜΑΡ) και σημείωσε: «Η διαδικασία των αιτιάσεων θα γίνει σε δικαστήριο εκτός Ελλάδος, αλλά η αναγκαστική εκτέλεση θα γίνει στη χώρα που εκτελείται η σύμβαση, άρα βάσει του ελληνικού δικαίου. Ο Έλληνας δικαστής θα αποφασίσει τι είναι κατασχετέο και τι όχι. Και βεβαίως δεν είναι κατασχετέα η δημόσια περιουσία του Δημοσίου».
«Η Χρυσή Αυγή απαξιώνει την παρούσα διαδικασία, παράτυπη, παράνομη, θλιβερή, εμπνευσμένη από ανθρώπους που έχουν απαξιώσει την πίστη στην πατρίδα και το έθνος των Ελλήνων» ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, προσθέτοντας: «Και ο νυν πρωθυπουργός είναι εκείνος που, νεώτερος ων, δεν έπραξε ούτε τα δέοντα προς την πατρίδα: εξαγόρασε 21 μήνες στρατιωτική θητεία».
«Η Ελλάδα πρέπει να διαγράψει το παράνομο χρέος -και ως κυρίαρχο κράτος να διαφυλάξουμε την περιουσία μας» τόνισε ο κ. Κασιδιάρης.
Keywords
Τυχαία Θέματα