Βενεζουέλα: Η Εκκλησία κατά της κυβέρνησης για τον θάνατο διαδηλωτών

22:52 2/4/2014 - Πηγή: E-Typos
Η επισκοπική Σύνοδος της Βενεζουέλας κατηγόρησε σήμερα το κυβερνών κόμμα και το σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ότι θέλουν να επιβάλουν «μια κυβέρνηση ολοκληρωτικού χαρακτήρα» στην χώρα, η οποία συνταράσσεται εδώ και δύο μήνες από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο 39 ανθρώπων.

Το κίνημα διαμαρτυρίας οφείλεται «στην αξίωση του κυβερνώντος κόμματος και των αρχών (. . .) να θεσπίσουν το λεγόμενο "σχέδιο
για την πατρίδα" (το οποίο είχε αρχίσει ο αποθανών πρώην πρόεδρος Ούγκο Τσάβες), πίσω από το οποίο κρύβεται η επιβολή μιας κυβέρνησης ολοκληρωτικού χαρακτήρα» υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μονσινιόρος Ντιέγο Παδρόν, πρόεδρος της επισκοπικής συνόδου της λατινοαμερικανικής χώρας.

Ο Παδρόν κατήγγειλε την πολιτική πόλωση που εντείνεται στη Βενεζουέλα μεταξύ των υποστηρικτών και των επικριτών του «τσαβικού» μοντέλου.

Αυτό που εκτυλίσσεται στην χώρα «είναι πολύ σοβαρό, τόσο λόγω του μεγέθους του (. . .) όσο λόγω της διάρκειάς του, της σφοδρότητάς του και των δυσμενών επιπτώσεων του στο παρόν και στο μέλλον μας» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Παδρόν επέκρινε την «ποινικοποίηση του κινήματος των πολιτών» και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που τρία στελέχη της αντιπολίτευσης –ένας πολιτικός ηγέτης και δύο δήμαρχοι–, έχουν προφυλακιστεί, με την κατηγορία της υποκίνησης βίας.

«Καταγγέλλουμε την καταχρηστική και δυσανάλογη καταστολή (των διαδηλωτών), τα βασανιστήρια τα οποία υπομένουν πολλοί κρατούμενοι και την δικαστικό διωγμό των δημάρχων και των βουλευτών που αντιτίθενται στην κυβέρνηση (. . .). Η κυβέρνηση απατάται εάν θέλει να επιλύσει την κρίση διά της βίας, η καταστολή δε είναι ο (σωστός) δρόμος», υποστήριξε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της επισκοπικής Συνόδου δήλωσε ότι θα υποστήριζε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης από το Βατικανό προκειμένου να αρχίσει ένας ενδεχόμενος «ειλικρινής διάλογος» μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Μαδούρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα