Βατικανό: Ιστορικής σημασίας η παρουσία του Οικ. Πατριάρχη στην ενθρόνιση

12:26 19/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Την ιστορική σημασία της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ενθρόνιση του νέου Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου Α΄ τονίζει το ραδιόφωνο του Βατικανού.

«Η παρουσία της αυτού Αγιότητος του Βαρθολομαίου Α΄ είναι ιστορικής σημασίας» γράφει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του ο Ραδιοφωνικός σταθμός Βατικανού, αποτελεί επίσημο όργανο της Αγίας Έδρας.

Σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε χθες επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «μια ιστορική πρωτιά θα ευλογήσει τη θεία λειτουργία για την ενθρόνιση του νέου Πάπα Φραγκίσκου Α΄.

Μετά από περίπου
1.000 χρόνια Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στην ενθρόνιση Πάπα της Ρώμης».

Εν τω μεταξύ ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε παρατηρήσεις που έκανε κατά την αναχώρησή του για τη Ρώμη, σημείωσε ότι η ιστορία δεν έχει ποτέ καταγράψει, παρουσία Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στην ενθρόνιση του Πάπα Ρώμης. Ακόμα και πριν το σχίσμα του 11ου αιώνα δεν είχε ποτέ παραστεί σε ενθρόνιση του Πάπα Ρώμης .

Ο διευθυντής του Βατικάνιου Κέντρου για την Ενότητα των Εκκλησιών (Centro Pro Unione) τονίζει άλλωστε ότι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στέλνει ισχυρό μήνυμα για τη συνέχιση του οικουμενικού διαλόγου.

«Πιστεύω ότι η κίνηση αυτή καταδεικνύει από την πλευρά της Ορθοδοξίας, τη διάθεση για συνέχιση του διαλόγου και για την επιθυμία των δυο πλευρών να υπερβούν τις διαιρέσεις που τις κρατούν εδώ και αιώνες μακριά» λέει ό πατήρ James Puglisi, κληρικός του τάγματος των Φραγκισκανών, από όπου προέρχεται ο νέος Πάπας Φραγκίσκος.
Keywords
Τυχαία Θέματα