Βατικανό: Ενθρόνιση αύριο του πάπα Φραγκίσκου

13:52 18/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο πάπας Φραγκίσκος θα κάνει δεκτή, σε μισή περίπου ώρα, στο Βατικανό, την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ. Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον «Οίκο της Αγίας Μάρτας», όπου ο ποντίφικας διέμεινε κατά την διάρκεια του κονκλάβιου, μαζί με εκλέκτορες καρδινάλιους.

Είναι η πρώτη συνάντηση του νέου ποντίφικα με ξένο πολιτικό αρχηγό, μετά την εκλογή του, την περασμένη Τετάρτη.

Ως γνωστόν, ο πάπας Βεργκόλιο, στο παρελθόν, είχε συγκρουσθεί σφοδρά με την κεντροαριστερή πρόεδρο της χώρας του, ιδίως σε ό,τι αφορά την έγκριση του νόμου για τον γάμο των
ομοφυλόφιλων, ο οποίος έλαβε «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο του Μπουένος 'Αιρες.

«Η Εκκλησία δεν είναι πολιτικός θεσμός, αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι», δήλωσε χθες ο ποντίφικάς, κατά την πρώτη του λειτουργία και ομιλία της Κυριακής.

Στο μεταξύ, άρχισαν να φθάνουν στην Ρώμη, οι εκατόν πενήντα επίσημες αντιπροσωπείες που θα παραστούν, αύριο, στην τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου.

Όπως έχει ήδη μεταδώσει το ΑΜΠΕ, στην τελετή θα παραστεί, δέκα αιώνες μετά το σχίσμα καθολικών και ορθοδόξων, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα συνοδεύεται από τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα και από τους μητροπολίτες Αργεντινής Ταράσιο και Ιταλίας Γεννάδιο. Η παρουσία του προκαθήμενου του Θρόνου του Αποστόλου Ανδρέα, προβάλλεται ως «ιστορική», από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στις πολιτικές προσωπικότητες που είναι παρούσες στην ενθρόνιση, συμπεριλαμβάνονται η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, η Αργεντινή πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόϊ, οι πρόεδροι του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουελ Ντουράο Μπαρόζο.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι πιστοί που θα παρακολουθήσουν την τελετή αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο και ο δήμος της Ρώμης, με τις ιταλικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, έχουν κινητοποιηθεί. Οι μετακινήσεις με το μετρό, κατά την αυριανή ημέρα, θα είναι δωρεάν, ενώ έχουν τεθεί σε λειτουργία ειδικές γραμμές λεωφορείων που συνδέουν το παπικό κρατίδιο με κύρια σημεία της Αιώνιας Πόλης.

Χιλιάδες προσκυνητές αναμένεται να κοιμηθούν ακόμη και στο ύπαιθρο, κοντά στον 'Αγιο Πέτρο- παρά την κακοκαιρία που πλήττει την ιταλική πρωτεύουσα- για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν όσο γίνεται από πιο κοντά, την τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου.
Keywords
Τυχαία Θέματα