Τζ. Σόρος προς τη Γερμανία:"Ηγηθείτε ή φύγετε"

13:51 10/9/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο Τζορτζ Σόρος καλεί τη Γερμανία να διαδραματίσει τον ρόλο της στην ηγεσία της ευρωζώνης για να την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση μέσω της ώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, της σύστασης κοινής χρηματοπιστωτικής αρχής και της έκδοσης κοινών ομολόγων ή, διαφορετικά, να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για να διασωθεί το μέλλον της Ευρώπης.
"Ηγηθείτε ή φύγετε: αυτό είναι μία νομιμοποιημένη απόφαση που μπορεί να λάβει η Γερμανία", λέει ο Τζορτζ Σόρος, "ή συνδέστε την τύχη σας με την υπόλοιπη Ευρώπη, διακινδυνέψτε να βυθιστείτε ή να κολυμπήσετε μαζί, ή φύγετε από
το ευρώ, διότι, εάν φύγετε, τα προβλήματα της ευρωζώνης θα διευθετηθούν καλύτερα", λέει ο 82 χρονος εκατομμυριούχος επενδυτής, ο οποίος τηρεί καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης σταθερά επικριτική στάση κατά της Γερμανίας και της προσήλωσής της στην πολιτική της λιτότητας.
"Ολα εξαρτώνται από τη στάση της Γερμανίας...Εάν επιμείνουν σε μία πολιτική λιτότητας, ενίσχυσης της σημερινής αποπληθωριστικής στάσης και δεν απομακρυνθούν από αυτήν, τότε στην πράξη θα ήταν καλύτερα, μακροπρόθεσμα, γι΄αυτούς να φύγουν", λέει.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εφαρμογή προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων χρέους, το χαρακτήρισε "ισχυρότερη κίνηση από τις προηγούμενες". "Θα έχει αποτέλεσμα. Θα μπορούσε ίσως να θέσει τα θεμέλια για πιθανή λύση. Αλλά πρόκειται για ένα βήμα, όχι για λύση".
Αναφερόμενος στην Ισπανία, ο Τζορτζ Σόρος δηλώνει ότι και μόνο η ανακοίνωση ενδεχόμενης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μειώσει τα ασφάλιστρα κινδύνου που επιβαρύνουν τα ισπανικά ομόλογα, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να σταματήσει το σπιράλ του αποπληθωρισμού. Ο Τζορτζ Σόρος δεν περιμένει ότι η Ισπανία θα καταθέσει αίτημα για οικονομική στήριξη, "μέχρι να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο".
Το να ζητείται η εφαρμογή μέτρων αυστηρότερης λιτότητας από την Ισπανία και την Ιταλία θα ενισχύσει τον χωρισμό της ευρωζώνης σε πιστωτές και χρεώστες. "Είναι ένα βήμα προς μία διαρκή Ευρώπη δύο ταχυτήτων", λέει.
Ο Τζορτζ Σόρος δηλώνει ωστόσο ότι η λύση που προτιμά είναι να εγκαταλείψει η Γερμανία την αποπληθωριστική της στάση και να συμπεριφερθεί ως "αγαθός ηγεμών" απέναντι τους εταίρους της, παρά να φύγει από την ευρωζώνη. "Οταν θα δουν το κόστος (μίας τέτοιας κίνησης), πιθανόν να θέλουν να μείνουν", λέει.
Ο Τζορτζ Σόρος τάσσεται υπέρ της σύστασης μίας Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Αρχής, ενός είδους Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα αναλάβει τον κίνδυνο φερεγγυότητας όλων των κρατικών τίτλων χρέους που θα αγοράζει η ΕΚΤ.
Η ευρωζώνη πρέπει να θέσει ως στόχο για ονομαστική ανάπτυξη τουλάχιστον 5%, με υψηλότερο πληθωρισμό για περιορισμένο χρονικό διάστημα, λέει.
Αν δεν αλλάξουν την άποψή τους για το ευρώ, τότε , χωρίς να το θέλουν "ωθούν την Ευρώπη προς μία μη ανεκτή κατάσταση...Η πραγματική μου ανησυχία έγκειται στο ότι το ευρώ τώρα θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη. Εάν καταρρεύσει, η Ευρώπη θα είναι σε χειρότερη
Keywords
Τυχαία Θέματα