ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Τέλος ο Μεσίνα, έρχεται ο Ιτούδης;

17:39 16/6/2014 - Πηγή: E-Typos
Αποχαιρετώντας στη μητρική του γλώσσα τα ιταλικά τον Έτορε Μεσίνα ("Grazzie Ettore"), η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τον έμπειρο τεχνικό. Ο ίδιος ο Μεσίνα είχε υποβάλει την παραίτησή του, αμέσως μετά την κατάκτηση της VTB League από την ΤΣΣΚΑ, ενώ ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει στη διοίκηση την πρόθεσή
του ν' αποχωρήσει, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της «ομάδας του στρατού».

«Ηταν έξι ολόκληρα χρόνια. Ήταν τιμή μου να είμαι μέλος αυτού του μεγάλου συλλόγου και εύχομαι στην ΤΣΣΚΑ καλή τύχη στο μέλλον», αρκέστηκε να δηλώσει ο Μεσίνα, στο κείμενο της ανακοίνωσης για τη λύση της συνεργασίας.

Ο Μεσίνα φεύγει ως πρωταθλητής της VTB League, αλλά και της Ρωσίας (έλαβε δυο τρόπαια στο τέλος της σεζόν -με το δεύτερο να αφορά τον 12ο σερί τίτλο της στην πατρίδα της, αφού είχε καταργηθεί η λίγκα της φέτος). Συνολικά αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της ΤΣΣΚΑ «ο Ιταλός σπεσιαλίστας ήταν ο συγγραφέας της πιο ηχηρής επιτυχίας της ιστορίας της ΤΣΣΚΑ από το 2005 έως το 2009 και από το 2012 έως το 2014. Υπό τις οδηγίες του, οι "κυανέρυθροι" προκρίθηκαν 6 φορές σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας, κατέκτησαν 2 τίτλους, κατέκτησαν 6 πρωταθλήματα Ρωσίας, 2 Κύπελλα Ρωσίας και 2 τίτλους της VTB League».

Πρώτη επιλογή της διοίκησης της ΤΣΣΚΑ για τη διάδοχη κατάσταση στην τεχνική ηγεσία αποτελεί ο Έλληνας τεχνικός, Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος τη σεζόν που πέρασε είχε μία επιτυχημένη πορεία με την Μπάνβιτ στην Τουρκία, ενώ επί σειρά ετών θήτευσε ως άμεσος συνεργάτης του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό.

Ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αντρέι Βατούτιν, αποχαιρέτησε με τα εξής λόγια τον Μεσίνα: «Πανηγυρίζουμε για τον τίτλο της VTB League, αλλά ταυτόχρονα νιώθουμε και θλίψη, γιατί ο πιο επιτυχημένος προπονητής στη σύγχρονη ιστορία της ΤΣΣΚΑ αποχωρεί. Μαζί του τελειώνει και μία ολόκληρη εποχή και πρέπει να αρχίσουμε πολλά πράγματα από το μηδέν. Θα ήθελα να εκφράσω το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη της διοίκησης στο πρόσωπό του. Μαζί ζήσαμε ένδοξες στιγμές και οδυνηρές ήττες, τσακωθήκαμε και τα ξαναβρήκαμε, υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλο και είχαμε κοινούς στόχους. Πάντα θα είναι μέλος της οικογένειάς μας».

Ο Ιταλός τεχνικός παραχώρησε συνέντευξη στη ρωσική ιστοσελίδα "sport-express.ru" λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Όλως περιέργως, νιώθω τη στήριξη των ανθρώπων, κάτι που δεν είχε συμβεί το 2009, στην πρώτη μου αποχώρηση. Η κατάσταση βέβαια, είναι τώρα λίγο πιο περίπλοκη. Τότε η ΤΣΣΚΑ είχε πάρει και τους δύο τίτλους Ευρωλίγκας, ενώ η δομή της ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν πιο δυνατή». Αναφορικά, με τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Μεσίνα εξήγησε: «Ας μην υπερβάλουμε. Ναι, στο φάιναλ φορ του Μιλάνου δεν κάναμε τα καλύτερα παιχνίδια μας, αλλά φτάσαμε μέχρι εκεί και αυτό δεν το λέτε απλό. Βλέπεις τους ανθρώπους να είναι πεινασμένοι να φτάσουν κάπου, να διακριθούν. Στην περίπτωση της ΤΣΣΚΑ, δεν είναι τόσο εύκολο να κρατάς τους παίκτες πάντα πεινασμένους. Στην αρχή της σεζόν ο Τεόντοσιτς μόλις είχε επιστρέψει από τραυματισμό. Δοκίμασα να τον χρησιμοποιήσω ως "δυάρι" για να τσεκάρω τις δυνατότητες του Πάργκο. Αλλά αυτό έκανε δύσκολη τη ζωή του Φριντζόν και γενικά προκλήθηκε μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Εκτός αυτού, ο Τεόντοσιτς επέστρεψε στον "άσο" στο ΤΟΡ-16 και τότε η ΤΣΣΚΑ έπαιζε καλά. Υπήρχαν νίκες που ανέβασαν στον ουρανό την ομάδα και ήττες που εξελίχθηκαν για κάποιο λόγο σε τραγωδία. Όπως ο αποκλεισμός μας από το κύπελλο. Σίγουρα ήταν απογοητευτική η ήττα από τον "Κόκκινο Οκτώβρη", στην έδρα μας, αλλά δεν ήταν το τέλος του κόσμου».

Ρωτήθηκε ευθέως αν ήταν ο Τεόντοσιτς το... δύσκολο παιδί; «Κατ' αρχάς, να πω ότι ο τελευταίος μήνας ήταν ο καλύτερος της καριέρας του. Ο πιο σταθερός. Γι' αυτό του άξιζε ο τίτλος του MVP. Σε ό,τι αφορά τη σχέση μας, ο Μίλος είναι καλλιτέχνης και γι' αυτό δεν διακρίνεται για τη σταθερότητά του. Όταν ένας πόιντ γκαρντ που είναι εξαιρετικά ταλαντούχος, κάνει το ίδιο λάθος ο προπονητής πρέπει να του το δείχνει και να το διορθώνει. Η ουσία είναι ότι τον τελευταίο μήνα βρήκαμε την επικοινωνία μας, τότε που η ομάδα ήταν σε μια δύσκολη στιγμή».

Γιατί αποφάσισε να φύγει από τον Φεβρουάριο, χωρίς καν να περιμένει να δει πού θα καταλήξει η σεζόν; «Ήμουν βέβαιος πως το μέλλον μου θα εξαρτηθεί απόλυτα από το τι θα κάνουμε στην Ευρωλίγκα. Δεν μπορούσα να υποσχεθώ πως θα πάρουμε το τρόπαιο. Γενικά, οι τεράστιες προσδοκίες μπορούν να... σκοτώσουν έναν οργανισμό, όποιο και αν είναι το μέγεθός του. Δεν ήθελα να συνεχίσω να δουλεύω υπό αυτήν την πίεση. Και πάντα είναι καλύτερο να φεύγεις μόνος σου, από το να σε διώχνουν», απάντησε.

Αρνείται, δηλαδή, ότι το έκανε γιατί είχε άλλες προσφορές; «Σας ορκίζομαι πως ακόμα και τώρα δεν έχω προτάσεις. Θα πάω στο σπίτι μου, στην Μπολόνια, και μετά θα τα σκεφτώ όλα. Κανείς δεν μου έχει μιλήσει από το ΝΒΑ και γενικά δεν έχω ιδέα τι θα κάνω. Πριν αποφασίσω για το οτιδήποτε, θα μιλήσω με την οικογένειά μου. Ο γιος μου είναι 9 χρονών. Δεν μπορώ να το παραβλέψω», συνέχισε για να καταλήξει: «Έχω την αίσθηση ότι η ΤΣΣΚΑ έχει χάσει την παραδοσιακά καλή επικοινωνία που είχε με τους ανθρώπους που συνεργαζόταν και τη σύνδεσή της με το παρελθόν. Δεν αρκεί μια φωτογραφία του Γκομέλσκι. Πρέπει να σέβεσαι όσα έχουν προηγηθεί. Θέλω να ευχηθώ τα καλύτερα. Πάντα θα θυμάμαι τα χρόνια που πέρασα εδώ, με αγάπη».
Keywords
Τυχαία Θέματα