Τουρκία-Άγκυρα: Δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα

20:12 5/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 22.15

Η τουρκική αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα και χρησιμοποιεί αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που μετέχει σε ευρεία αντικυβερνητική κινητοποίηση σήμερα στην Άγκυρα.

Χιλιάδες συνδικαλιστές έχουν κατακλύσει την πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της Άγκυρας, όπου διαδηλώνουν με αίτημα την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι που αισθάνονταν ενόχληση απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ασθενοφόρα, ενώ
το αέριο εισχώρησε στα γειτονικά εστιατόρια, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένας μάγειρας που αισθανόταν δυσφορία έκανε εμετό μπροστά από το κατάστημά του.

Χιλιάδες Τούρκοι έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας για έκτη ημέρα σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, μετά την καταστολή από την αστυνομία των υπέρμαχων του περιβάλλοντος, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στο ξερίζωμα των δέντρων σε ένα πάρκο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο απειλείται από κυβερνητικό σχέδιο ανάπλασης.

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους και περισσότεροι από 2.800 έχουν τραυματιστεί μόνον στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Σμύρνη από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τουρκικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές, οι οποίες στον πιο πρόσφατο απολογισμό τους, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, αναφέρονταν σε "περισσότερους από 300" τραυματίες, στην πλειονότητά τους αστυνομικούς.

Ανανέωση 19.00

Η τουρκική αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα και χρησιμοποιεί αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που μετέχει σε ευρεία αντικυβερνητική κινητοποίηση σήμερα στην Άγκυρα.

Χιλιάδες συνδικαλιστές έχουν κατακλύσει την πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της Άγκυρας, όπου διαδηλώνουν με αίτημα την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα:

Χιλιάδες άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν σε έκκληση δύο συνδικάτων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης σήμερα το απόγευμα, έκτη ημέρα των διαδηλώσεων εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο στης αμφισβήτησης που συγκλονίζει την Τουρκία, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.

"Ταξίμ αντιστάσου, οι εργαζόμενοι φθάνουν", "Ταγίπ, οι πλιατσικολόγοι είναι εδώ!", φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν κονκάρδες με την εικόνα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, παρήλασαν επίσης στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, μέσα σε μια θάλασσα από τουρκικές σημαίες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

"Αυτό το έθνος δεν θα υποκλιθεί μπροστά σου!", φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον αρχηγό της κυβέρνησης.

Το twitter στην παρανομία

Περίπου 25 χρήστες του Twitter συνελήφθησαν στην Τουρκία με κατηγορίες ότι υποκίνησαν διαδηλώσεις και διέδωσαν προπαγάνδα, έπειτα από πολλές ημέρες διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης που πήραν κατά διαστήματα βίαιη μορφή, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Εννέα από τους συλληφθέντες κρατούνται στη Σμύρνη. Παραμένει ασφαλες ποιά σχόλιά τους στον ιστότοπο προκάλεσαν τις συλλήψεις. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν το Twitter για να οργανώσουν διαδηλώσεις και να καλέσουν τον κόσμο να βγει στους δρόμους.

Στο μεταξύ, χάκερς ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιτέθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα της τουρκικής κυβέρνησης και απέσπασαν απόρρητες πληροφορίες που αφορούν το προσωπικό που εργάζεται στο γραφείο του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σε ένδειξη στήριξης προς τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.Πηγή στο γραφείο του Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι επίθεση δέχτηκαν οι λογαριασμοί του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι όσοι λογαριασμοί επλήγησαν αποκλείστηκαν από το δίκτυο.

Εξάλλου, μια ομάδα εκπροσώπων των διαδηλωτών της Τουρκίας ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση να καθαιρέσει τους αστυνομικούς διευθυντές πολλών πόλεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και εκείνους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, για την υπερβολική χρήση βίας που άσκησαν σε βάρος ειρηνικών ακτιβιστών.
Keywords
Τυχαία Θέματα