Το στοίχημα του Μαΐου

17:54 1/2/2014 - Πηγή: E-Typos
Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή τις διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου είναι ολοφάνερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να προσδώσει αφενός χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην κάλπη των ευρωεκλογών και αφετέρου ξεκάθαρη κομματική χροιά ακόμα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό
δείχνουν τόσο ο πολιτικός σχεδιασμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο καταγγελτικό λόγο και ψεύτικες υποσχέσεις, όσο και οι επιλογές κορυφαίων κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αδυνατεί να παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά, αντιθέτως, επενδύει σε αυτήν προκειμένου να αποκομίσει κομματικά οφέλη, υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια για την παραμονή στο ευρώ και την έξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει επιλέξει την ευρωπαϊκή και υπεύθυνη στάση, καθορίζοντας με σαφήνεια το στόχο των ευρωεκλογών, καλείται να αναδείξει με ουσιαστικό και σημειολογικό τρόπο τον καθαρό αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προχωρήσει σε επιλογές προσώπων τέτοιες που θα δίνουν τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να εκλέξουν τους καλύτερους και πιο ικανούς, απορρίπτοντας την κομματικοποίηση που τόσο κακό έχει κάνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι θετικό, προς την κατεύθυνση αυτή, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το στίγμα των υποψηφιοτήτων, μιλώντας για αξιοκρατικές επιλογές, μακριά από τις παλαιοκομματικές λογικές που επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθούν να κυριαρχούν σήμερα στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι στις ευρωεκλογές αναμετρώνται δύο πολιτικές, από τις οποίες καλείται να επιλέξει ο λαός εκείνη που συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία. Η πρώτη, η οποία εκφράζεται από τη Ν.Δ. και προτάσσει την ανάγκη για περαιτέρω εδραίωση της χώρας εντός της ζώνης του ευρώ. Και η δεύτερη, η οποία εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες που τάσσονται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Θα είναι όμως λάθος να κομματικοποιηθούν, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, και οι περιφερειακές εκλογές και να μη δοθεί η ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να απαλλαγεί από τα κόμματα και να αναδείξει στις θέσεις των δημάρχων και περιφερειαρχών τους καλύτερους, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα