Το σχέδιο του Υπ. Οικονομικών: Τι αλλάζει στη φορολόγηση των ακινήτων

11:15 3/6/2013 - Πηγή: E-Typos

Νέο καθεστώς φορολόγησης της κατοχής ακινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η είσπραξη εσόδων ύψους 3-3,2 δισ. ευρώ ετησίως από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Το νέο καθεστώς φορολόγησης θα περιγράφεται στην εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών που θα σταλεί σήμερα ή αύριο στα μέλη της διακομματικής επιτροπής για τη φορολογία ακινήτων, δηλαδή στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει
ότι:

1) Από την 1η-1-2014 το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (το οποίο επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θα αντικατασταθούν από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται κλιμακωτά, με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο. Στην κλίμακα υπολογισμού του νέου αυτού φόρου είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει αφορολόγητο όριο αξίας. Στην περίπτωση αυτή, οι συντελεστές του φόρου θα κλιμακώνονται από 0,1% έως και 1%. Υπάρχει, πάντως, και η πιθανότητα στην κλίμακα υπολογισμού του νέου αυτού φόρου να υπάρχει και ένα πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο αξίας της τάξεως των 20.000 ή των 30.000 ή και των 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η κλιμάκωση των συντελεστών θα είναι διαφορετική: θα ξεκινά από το 0,2% και μπορεί να φθάνει μέχρι και το 1,5% ή ακόμη και το 2% για ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 2 ή των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

2) Θα επιβληθεί ένας αυτοτελής φόρος σε όλες τις εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, οι οποίες σήμερα δεν επιβαρύνονται με καμία φορολογία κατοχής ακίνητης περιουσίας. Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται από το 2014 με βάση τον αριθμό των στρεμμάτων κάθε έκτασης και χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο, ενώ από το 2015 βάση επιβολής του φόρου θα είναι η αντικειμενική αξία κάθε έκτασης. Από το φόρο αυτό εξετάζεται να εξαιρεθούν μόνο οι εκμεταλλεύσιμες αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το συνολικό ύψος των εσόδων που θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστούν με την επιβολή του νέου αυτού αυτοτελούς φόρου ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Αναζητήσεις
υπουργείο οικονομικών φορολογία ακινήτων κύπρος
Τυχαία Θέματα