Το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ - Το 2015 θα αρχίσει η λειτουργία της "μικρής ΔΕΗ"

12:17 25/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που περιλαμβάνει τη δημιουργία και πώληση «μικρής ΔΕΗ», είσοδο στρατηγικού επενδυτή και πώληση πλειοψηφικού πακέτου στα δίκτυα μεταφοράς εγκρίθηκε χθες με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί το Μάιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τίθεται σε εφαρμογή όντας ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η δημιουργία «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή μιας νέας εταιρείας που θα έχει αντιπροσωπευτικό
«καλάθι» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και πελατειακή βάση εξυπηρετεί τόσο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όσο και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ανάπτυξη ανταγωνισμού σε ισότιμη βάση ως προς το παραγωγικό δυναμικό ΔΕΗ και ιδιωτών. Η νέα εταιρεία θα έχει το 30 % περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και θα περιλαμβάνει λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικά, μονάδες φυσικού αερίου καθώς και πρόσβαση στα απαιτούμενα ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία των σταθμών. Προβλέπεται ότι η «μικρή ΔΕΗ» θα έχει 1400 μεγαβάτ λιγνιτικών μονάδων, 500 μεγαβάτ υδροηλεκτρικά και 500 φυσικού αερίου

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη («παραμένει υπό εξέταση») λέει η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία πελάτες της ΔΕΗ με τρόπο αντιπροσωπευτικό ανά κατηγορία.

Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν αναλογικά υποχρεώσεις (χρέη) της ΔΕΗ, το προσωπικό που απασχολείται στις μονάδες καθώς και κατ΄αναλογία διοικητικό προσωπικό. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη λειτουργίας της νέας εταιρείας, στις αρχές του 2015.

Το δεύτερο στάδιο αφορά την πώληση του 17 % των μετοχών της ΔΕΗ, από το 51 % που κατέχει σήμερα το Δημόσιο, ποσοστό που έχει ήδη μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά προτίμηση όπως αναφέρεται με προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και να ολοκληρωθεί στο τέλος του ίδιου έτους ή στις αρχές του 2016.

Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα, δηλαδή την θυγατρική εταιρία ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) το σχέδιο αποκρατικοποίησης προβλέπει την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών και πλήρη αποχώρηση της ΔΕΗ από τα δίκτυα μεταφοράς αλλά με παράλληλη διατήρηση καταστατικής μειοψηφίας από το Δημόσιο. Σε πρώτη φάση προβλέπεται είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ), με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας από τον επενδυτή, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013. Ως το δεύτερο τρίμηνο του 2014 ο επενδυτής θα αποκτήσει έως και το 51 % των μετοχών της εταιρίας.

Κατά του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ το σωματείο Σπάρτακος

Να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση την εφαρμογή του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ζητάει το Σωματείο «Σπάρτακος» που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης στην Πτολεμαίδα-Φλώρινα.

«Το οποιοδήποτε σχέδιο για το μέλλον της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας, που δημιουργήθηκε το 1950 προς χάριν δημοσίου συμφέροντος και σήμερα ηλεκτροδοτεί το σύνολο της επικράτειας στις χαμηλότερες τιμές στην Ε.Ε., απαιτεί καταρχήν την σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων πολιτών και των εκλεγμένων μελών του εθνικού μας κοινοβουλίου και όχι των διορισμένων Υπουργών», αναφέρει ο Σπάρτακος.

«Είναι βέβαιο ότι, όπως εδώ και τρία χρόνια όλες οι εξαγγελίες των κυβερνήσεων που αφορούσαν την πώληση του εθνικού μας πλούτου (ποτάμια, λίμνες, Ορυχεία, Σταθμούς, Δίκτυα) έπεσαν στο κενό, γιατί δεν το ήθελε και δεν το θέλει ο ελληνικός λαός, το ίδιο θα γίνει και τώρα», τονίζει το σωματείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα