Το μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης-τρόικας για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ: Τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη



Απλήρωτοι επί 8 μήνες είναι οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ και 4 μήνες στην ΕΛΒΟ.



Η τρόικα απορρίπτει ως μη βιώσιμο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και ζητάει να μπει «λουκέτο» εδώ και τώρα. Εκβιάζει μάλιστα με την απαίτηση των ενισχύσεων που έχουν δοθεί και είναι άνω του 1 δισ. ευρώ, αξιώνοντας από την Ελλάδα οι Ενοπλες Δυνάμεις της να μην έχουν τη δυνατότητα συντήρησης οχημάτων και τεθωρακισμένων και να μην μπορούν να παράγουν ούτε σφαίρες για τα τυφέκια των οπλιτών.
Με «κάθετο» τρόπο η Κομισιόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραμείνουν ανοιχτές οι αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Είπε ότι μπορεί να «διασωθεί» μόνο η ΛΑΡΚΟ και αυτή εντός ενός μικρού και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που θα καταλήγει ασφαλώς στην ιδιωτικοποίησή της. Ειδικά για τα ΕΑΣ υπήρξε επιτακτικό ύφος, επισημαίνοντας πως η εν λόγω επιχείρηση «τα τελευταία 20 χρόνια λειτουργεί με ελλείμματα».
Η σύνδεση των αμυντικών βιομηχανιών με το πρόγραμμα των δανειακών αναγκών της Ελλάδας (τίθεται ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ) στενεύει τα περιθώρια για διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, αν και πηγές από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αμυνας αναφέρουν πως «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη» και «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται». Η τρόικα όμως πιέζει ασφυκτικά για «λουκέτο» στις δύο επιχειρήσεις.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεδομένου ότι και από το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις στο να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί να μπει στο τραπέζι ένα «ισοδύναμο μέτρο». Θα είναι ίσως η ύστατη προσπάθεια για τη διάσωσή τους, πάντα σε συνδυασμό με την υλοποίηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσής τους.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι αντιρρήσεις της τρόικας στη λειτουργία των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ έχουν εκφραστεί με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, ενώ ενδεικτική των προθέσεών τους είναι η ακύρωση δύο φορές της τηλεδιάσκεψης για τη συζήτηση και της εξεύρεση λύσης. Αν’ αυτού, επιλέγουν να στέλνουν e-mail με τα οποία να εκφράζουν τις θέσεις τους για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η άμυνα της Ελλάδας, όπως αυτό που έστειλε προ ημερών ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς προς τη γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στην πρόταση που έγινε από την ελληνική πλευρά κατά την τελευταία συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στο επιχείρημα που ετέθη προς ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης ότι οι αμυντικές βιομηχανίες αναμένουν συμβόλαια ύψους 250 εκατομμυρίων από ΗΠΑ και Μαρόκο, οι εκπρόσωποι των δανειστών απάντησαν «φέρτε μας τα συμβόλαια και το συζητάμε».
Μια απάντηση ειρωνική, αφού με τους εργαζομένους απλήρωτους επί 8 μήνες στα ΕΑΣ και 4 μήνες στην ΕΛΒΟ, οι οποίοι μάλιστα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, κατά συνέπεια και ανενεργές τις γραμμές παραγωγής, είναι αδύνατο ξένη εταιρία να υπογράψει συμβόλαια. Η τρόικα μπλοκάρει την υπογραφή δανείου ύψους 30 εκατ. ευρώ για να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους και να λειτουργήσουν και πάλι οι αμυντικές βιομηχανίες και τορπιλίζει την προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και συγκεκριμένα του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και της κ. Φώφης Γεννηματά να συγκεντρώσουν οι δύο επιχειρήσεις όσα περισσότερα χρήματα μπορούν από οφειλές παραδοτέου έργου. Στην κατεύθυνση αυτή έφεραν και ψηφίστηκαν νομοθετικές διατάξεις που δίδουν το δικαίωμα στα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ να αποκτούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα παρά τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Οι δανειστές απέρριψαν και την πρόταση διαχωρισμού των αμυντικών βιομηχανιών

Η τρόικα απέρριψε ως μη βιώσιμη και μη ρεαλιστική και την πρόταση που υποβλήθηκε από την ελληνική πλευρά και έχει να κάνει με το διαχωρισμό των αμυντικών βιομηχανιών σε στρατιωτικό και πολιτικό τμήμα και την ένταξη του πρώτου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Να λειτουργήσουν δηλαδή τα στρατιωτικά τμήματα των δύο εταιριών ως «μονάδες» των Ενόπλων Δυνάμεων που θα έχουν με ένα μικρό αριθμό εργαζομένων και χαμηλά κόστη αντικείμενο τη συντήρηση των οχημάτων και των τεθωρακισμένων (ΕΛΒΟ) και την παραγωγή σφαιρών ή πυρομαχικών (ΕΑΣ) για τους τρεις κλάδους.
Η πρόταση που διατυπώθηκε από τον κ. Αβραμόπουλο (φωτό) στο πλαίσιο του γενικότερου ελληνικού σχεδίου για εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών με διαχωρισμό στρατιωτικού και πολιτικού τμήματος φαίνεται να απορρίπτεται επίσης, γεγονός που δημιουργεί εύλογα και μείζονα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις και σκοπούς της τρόικας. Πόσω μάλλον όταν υπάρχει ακόμη επενδυτικό ενδιαφέρον για τις δύο επιχειρήσεις, το οποίο έχει εκφραστεί από μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, ακόμη και τη Γερμανία.

«Υποπτη τακτική»

«Αν κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες ποιος θα προμηθεύει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με σφαίρες και πυρομαχικά και ποιος θα επισκευάζει τα τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα», ανέφερε με νόημα πηγή του Πενταγώνου. Οι προτάσεις των 250 εκατ. ευρώ από εταιρίες του Μαρόκο και ιδίως από τις ΗΠΑ και την ΑΤΚ είναι κάτι πραγματικό. Η αμερικανική εταιρία θέλει να κατασκευάζει στα ΕΑΣ πυρομαχικά για να εξοπλίζει τις δυνάμεις του Στρατού στη Μέση Ανατολή. Θα ήταν πολύ πιο συμφέρον αυτά να μεταφέρονται από την Ελλάδα, απ’ ό,τι από τις ΗΠΑ. Με την ύποπτη τακτική της και με την εμμονή της στο κλείσιμο των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ η τρόικα στερεί αφενός την υποστήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με πυρομαχικά και αφετέρου την εξαγωγική δυνατότητα της χώρας σε εξοπλισμούς, έστω και μικρής «εμβέλειας».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα