Θετικά μηνύματα

01:06 13/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Τα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει εντός του στόχου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους.

Κίνδυνοι υπάρχουν ακόμη αρκετοί, με σημαντικότερο την πιθανή αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις των επομένων μηνών.
Η ρύθμιση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και Ταμεία δεν έχει έως τώρα τα αποτελέσματα που περίμενε το οικονομικό επιτελείο
λόγω των αυστηρών όρων που είχαν τεθεί, και οι οποίοι αποτρέπουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να μπουν στη διαδικασία τακτοποίησης των χρεών τους. Για το λόγο αυτό ορθώς το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει βελτιώσεις στο σύστημα των ρυθμίσεων, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες.

Ωστόσο η γενική εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει τεθεί ως όρος από το Eurogroup για να υπάρξει νέα ελάφρυνση στο δημόσιο χρέος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και για το χρέος αλλά και για την αναγκαία μείωση φόρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ομως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να πάρει «αναπνοές» η πραγματική οικονομία. Ο ιδιωτικός τομέας ασφυκτιά από την έλλειψη χρηματοδότησης. Η ύφεση φαίνεται να υποχωρεί, όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθιστώντας δύσκολη την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι βιώσιμο, εάν δεν συνοδευθεί από μία εξωστρεφή οικονομική πολιτική, που θα επιβραβεύει την επιχειρηματικότητα, θα μειώνει τις μη μισθολογικές επιβαρύνσεις και θα δίνει έμφαση στους τομείς όπου η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μόνο έτσι τα θετικά δημοσιονομικά μηνύματα θα αποκτήσουν στέρεα βάση και οι θυσίες των πολιτών θα αποδώσουν καρπούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα