Θεσσαλονίκη: Δρομολογούνται έργα για τη “μικρή Ολλανδία” στα δυτικά

16:17 25/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Μια “μικρή Ολλανδία” βρίσκεται στα δυτικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Λαχαναγοράς, όπου το έδαφος έχει υποχωρήσει, λόγω καθιζήσεων, στα τέσσερα μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, στο σημείο κάτω από την εθνική οδό, και στα δύο μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας στην απέναντι πλευρά. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και καιρό και έχει αποτυπωθεί σε έρευνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ενώ για την αντιμετώπισή του δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα από την ειδική υπηρεσία δημοσίων έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Μείζονος Περιοχής Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης).

Όπως έχει προκύψει από τους ελέγχους στην περιοχή, η συσσώρευση των υδάτων προέρχεται τόσο από τα νερά της βροχής που δεν μπορούν να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα, όσο και από τα υπόγεια νερά που κυλούν σε βάθος ενάμισι μέτρου κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Προς το παρόν η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αντλήσεις υδάτων ωστόσο μονιμότερη λύση αναμένεται να δώσουν τα έργα που θα ξεκινήσουν κατ΄ αρχάς από την έκταση που οριοθετείται ανατολικά του ρέματος Δενδροποτάμου, βόρεια της τάφρου Διαβατών, δυτικά του στρατοπέδου Γκόνου και του οικισμού Καλοχωρίου και νότια της θάλασσας. Διοικητικά η εν λόγω έκταση βρίσκεται εντός των ορίων των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα και Κορδελιού - Ευόσμου.

Θετική γνωμοδότηση για την σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έδωσε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενώ τα έργα που δρομολογούνται προβλέπουν τη δημιουργία ενός κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού, δευτερευόντων συλλεκτήριων αγωγών, ενός αντλιοστασίου για τα όμβρια ύδατα και μια αποχετευτική τάφρος.

Η οριοθέτηση της μελέτης δεν βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής, καθώς όμως η συνολική έκταση περιλαμβάνει τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου που αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας, συνιστάται γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία και Αλιάκμονα για το αν τα έργα που προτείνονται θα επηρεάσουν την τάφρο ανατολικά της λιμνοθάλασσας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα