Τελικός κυπέλλου μπάσκετ: Κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός

21:42 9/2/2014 - Πηγή: E-Typos
Ο καταιγιστικός Παναθηναϊκός του τρίτου δεκαλέπτου δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στο Άρη και πανηγύρισε στο κλειστό «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Ο πολυνίκης του θεσμού με 15 τρόπαια Κυπέλλου Ελλάδας επικράτησε 90-53 στον 39ο τελικό, ενώ υπερασπίστηκε τον τίτλο του για τρίτη διαδοχική χρονιά.

Κορυφαίος του
αποψινού τελικού, ο οποίος δικαίως αναδείχθηκε MVP, ο Ραμέλ Κάρι με 17 πόντους (4/7 δίποντα, 3/4 τρίποντα), 3 ασίστ και κανένα λάθος, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι... διψήφιοι Γιόνας Ματσιούλις (13π.), Αντώνης Φώτσης (11π.). Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος σήκωσε το 8ο τρόπαιο του θεσμού στην καριέρα του και 15ο του Παναθηναϊκού, τελείωσε τον αγώνα με 7 πόντους και 6 ασίστ.

Από τους θεσσαλονικείς, που περιορίστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο σε μόλις 13 πόντους, ξεχώρισαν οι Μποχωρίδης και Αθηναίου με 12 και 10 πόντους αντίστοιχα.
«Κλειδί» της αποψινής επιτυχίας του Παναθηναϊκού η εξαιρετική απόδοση στην άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο, η κυριαρχία του στα ριμπάουντ (37 έναντι 23) και η βροχή τριπόντων που εξαπέλυσε με το καλημέρα της τρίτης περιόδου. Οι «πράσινοι» τελείωσαν τον αγώνα με 52% ευστοχία από τα 6.75 (13/25, εκ των οποίων 7/11 στο δεύτερο ημίχρονο).

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 40-40, 75-47, 90-53

Με τον Αργύρη Πεδουλάκη να ανακατεύει συνέχεια την... τράπουλα της πεντάδας μέχρι το ημίχρονο, ο Άρης εκμεταλλεύτηκε την... άγνοια κινδύνου του, τους αιφνιδιασμούς και τα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας του από τα 6.75 για να κοιτάξει στα μάτια τους «πράσινους». Με τις δύο ομάδες να έχουν επιδοθεί σε έναν άτυπο διαγωνισμό τριπόντων στο πρώτο δεκάλεπτο, οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν από το εις βάρος τους 13-10 να τρέξουν σερί 5-0 με τον εντυπωσιακό Μποχωρίδη (8π. στο α' δεκ.) και να προηγηθούν για πρώτη φορά με 13-15 στο 6'. Ο Ματσιούλις κάλυψε από τα 6.75 (18-15) την αστοχία των βολών του Παππά (2/4) και χάρη σε ωραίο ντράιβ του Ούκιτς, οι «πράσινοι» έκλεισαν την περίοδο στο +2 (20-18).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο και με τον Ασημακόπουλο σε ρόλο σέντερ ο Άρης δεν πτοήθηκε, έκλεισε τα πικ εν ρολ του Παναθηναϊκού, με καλή άμυνα τον οδήγησε σε 7 λάθη, κυκλοφόρησε καλύτερα τη μπάλα (10ασ.) και με τους Αθηναίου (7π. στο β' δεκ.), Πελεκάνο και Βεζένκοφ να εκτελούν κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος. Οι θεσσαλονικείς βρέθηκαν με το καλημέρα στο -5 (25-18 στο 12'), αλλά με πρωταγωνιστή τον Πελεκάνο (5 διαδοχικοί πόντοι, 1 τρίποντο) απάντησαν με σερί 7-0 και ισοφάρισαν γρήγορα σε 25-25. Οι παίκτες του Μίνιτς, που έβλεπαν μόνο τον Κάρι να παλεύει για την ανατροπή (9π. στο β' δεκ.), προηγήθηκαν ακόμη και με +5 (33-38 στο 18'), αλλά ένα νέο ξέσπασμα του Αμερικανού, που συνοδεύτηκε από την εμπειρία του Μάικ Μπατίστ κοντά στο αντίπαλο καλάθι, έφεραν με τη λήξη του ημιχρόνου την ισοφάριση για τον Παναθηναϊκό (40-40).

Μία βροχή τριπόντων (3/3, 2 Φώτση, 1 Κάρι) από πλευράς Παναθηναϊκού στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου ήταν αρκετά... Μάλιστα, οι «πράσινοι» με σερί 15-0, το οποίο ολοκληρώθηκε με την αφύπνιση του Διαμαντίδη σε εκτέλεση και ασίστ, προηγήθηκαν με 55-40 στο 24' και μπήκαν σε τροχιά νίκης. Με τον Άρη να έχει παραδοθεί στην εξαιρετική άμυνα των παικτών του Πεδουλάκη, ο Παναθηναϊκός συνέχισε να δίνει ρεσιτάλ ευστοχίας από τα 6.75 (6/8 στην τρίτη περίοδο), ενώ κράτησε τους Θεσσαλονικείς στους 7 πόντους σε όλο το δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα η λήξη του να τον βρει στο +28 (75-47). Τυπικής διαδικασίας ο... επίλογος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό να αποδίδει όσο χρειάζεται για να φτάσει άνετα στο τελικό 90-53.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Τανατζής, Καρακατσούνης, Παναγιώτου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος, Μπράμος 8 (2), Κάρι 17 (3), Μπατίστ 4, Φώτσης 11 (3), Ούκιτς 6, Λάσμε 7, Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 7 (1), Παππάς 7 (1), Γιάνκοβιτς 6, Ματσιούλις 13 (3)

ΑΡΗΣ (Μίλαν Μίνιτς): Μποχωρίδης 12 (2), Χαντ, Πελεκάνος 9 (1), Γκίκας 1, Τσακαλέρης 7, Ασημακόπουλος, Χαρίσης, Λαρεντζάκης, Βεζένκοφ 9 (1), Μούρτος 5, Αθηναίου 10 (1).

Δηλώσεις:

Αργύρης Πεδουλάκης (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ):

«Είμαστε ευχαριστημένοι. Κατακτήσαμε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς και γι’ αυτό δουλεύει κάθε ομάδα. Στο πρώτο μέρος είχαμε χαμηλό δείκτη αυτοσυγκέντρωσης τόσο στο δικό μας κομμάτι όσο και στην αντιμετώπιση των παικτών του Άρη. Για μας ήταν το τέταρτο ματς σε λίγες μέρες και ήταν σημαντικό να μην έχουμε άλλη απώλεια μετά τον Γκιστ. Θέλαμε στο δεύτερο ημίχρονο να κόψουμε τις γωνίες πάσας με τα μεγάλα μας κορμιά. Τα παιδιά του Άρη απέκτησαν αυτοπεποίθηση αρχικά, αλλά η άμυνά μας, μέσα από την οποία βρίσκουμε ρυθμό, ανάγκασε τους αντιπάλους να κάνουν πράγματα που δεν συνηθίζουν. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ καλό για μας. Θέλουμε να αφιερώσουμε τον τίτλο στον κόσμο μας και ειδικά σε ένα παιδί που αγωνίστηκε για τη ζωή του. Υπάρχει διαφορά στο αγωνίζεσαι από το παίζεις. Γίνεται μια καινούρια προσπάθεια διεξαγωγής τελικού κυπέλλου. Αν είναι καλή ή κακή θα την κρίνουμε. Τα θέμα είναι να τη βοηθήσουμε. Το μοντέλο που είχαμε μέχρι τώρα ήταν προβληματικό. Στην καινούρια αυτή προσπάθεια θέλαμε να είμαστε θετικοί. Οποιαδήποτε μορφή βίας είναι καταδικαστέα. Όλοι μας έχουμε ρίξει νερό να συμβαίνει αυτό με νέα παιδιά που δεν έχουν δουλειά ή που έχουν άλλα προβλήματα. Καλό είναι να είμαστε θετικοί σε αυτή την προσπάθεια. Είναι η πρώτη φορά, είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε αυτό το πείραμα. Πρέπει να δούμε τα λάθη και τα σωστά. Το πρόβλημα δεν είναι του μπάσκετ, αλλά της ελληνικής κοινωνίας».
Τέλος, αναφερόμενος στον Χαραλαμπόπουλο και στα νέα παιδιά του Άρη, είπε: «Ο Χαραλαμπόπουλος είναι 17 χρονών και παίζει ώριμα. Είναι σημαντικό ότι αντιμετωπίζει έτοιμους παίκτες καθημερινά και καταλαβαίνει τα λάθη του. Ο Άρης έχει πολλά παιδιά με ταλέντο, αλλά το να αναφέρω κάποια δεν θα τα βοηθήσει. Το σημαντικό γι’ αυτά είναι να συνεχίσουν τη δουλειά και να αποφύγουν το star system».

Ραμέλ Κάρι (MVP τελικού - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ):

«Ήταν ένα καλό παιχνίδι για μας. Είναι πάντα καλό να κερδίζεις κάτι. Προσπαθούμε κάθε μέρα στην προπόνηση για αυτό και όταν πετυχαίνουμε κάτι σαν κι αυτό είναι κάτι σημαντικό. Η άμυνά μας στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε τη ροή του αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο ο Άρης ήταν πολύ δυνατός, απέκτησε αυτοπεποίθηση και έφτασε το ματς στα ίσα. Ξέραμε ότι εμείς έπρεπε να αλλάξουμε το ρυθμό μας και το κάναμε μέσα από την άμυνα. Ήταν μια καλή βραδιά για μένα από πλευράς ευστοχίας. Ο τίτλος του MVP θα μπορούσε να δοθεί σε καθέναν από τους συμπαίκτες μου».

Μάικ Μπράμος (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ): «Δεν παίξαμε καλή άμυνα στο πρώτο μισό, αλλά στο δεύτερο ήμασταν εξαιρετικοί και ανεβάζοντας ρυθμούς στην επίθεση φτάσαμε στη νίκη. Πάντα μία νίκη στον τελικό είναι ωραία. Τώρα πρέπει να ξεκουραστούμε για τη συνέχεια. Κάναμε μία καλή αρχή για τα επόμενα παιχνίδια. Υπάρχουν δύσκολες αναμετρήσεις και σίγουρα πρέπει σε κάθε ματς να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να έρθουν και άλλες επιτυχίες».

Μίλαν Μίνιτς (ΑΡΗΣ): «Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για τη νίκη και το μπάσκετ που έπαιξε. Συγχαρητήρια στον κόσμο για τη συμπεριφορά του, κι εδώ, και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σ' αυτούς του Παναθηναϊκού. Οι άλλοι, που κάνουν επεισόδια, δεν είναι οπαδοί. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου, γιατί ήμασταν καλοί στο πρώτο ημίχρονο, είχαμε πάθος. Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε 4 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και συνολικά 8 πόντους, αλλά δουλέψαμε καλά στο πρώτο μέρος στα αμυντικά ριμπάουντ. Είχαμε πολύ μεγάλη ενέργεια και συγκέντρωση. Στο δεύτερο ημίχρονο χάσαμε κάποια πράγματα στην άμυνα, κάναμε λάθη, δώσαμε ανοιχτά σουτ, ο Παναθηναϊκός βρήκε ρυθμό στην επίθεση και στην άμυνα. Εμείς δεν παίξαμε με την ίδια ενέργεια στο δεύτερο ημίχρονο όπως στο πρώτο. Οι φίλαθλοί μας μας βοήθησαν πολύ και τους ευχαριστούμε γι' αυτό».
Keywords
Τυχαία Θέματα