Τελεσίγραφο του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού σε ΟΗΕ για τη Γενεύη 2

16:39 20/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Η κυριότερη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (ΣΕΣ), διεμήνυσε σήμερα ότι δεν θα λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες που αρχίζουν μεθαύριο στην Ελβετία, εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν ανακαλέσουν την πρόσκλησή τους προς το Ιράν έως τις 21:00 ώρα Ελλάδας, όπως δήλωσε ένα ανώτερο στέλεχος του.

Αργά χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κατέλαβε εξαπίνης τον ΣΕΣ
προσκαλώντας το Ιράν στη σύνοδο, η οποία αποκαλείται Γενεύη 2 και θεωρείται η πιο σοβαρή διεθνής προσπάθεια ως τώρα για να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη, που κρατάει σχεδόν τρία χρόνια.

«Δίνουμε προθεσμία ως τις 21:00 προκειμένου η πρόσκληση αυτή να αποσυρθεί», δήλωσε ο Άνας Άμπντα, μέλος της πολιτικής επιτροπής του ΣΕΣ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Άμπντα επανέλαβε ότι ο Συνασπισμός θα αποδεχόταν τη συμμετοχή του Ιράν μόνον εάν η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας «δηλώσει δημόσια ότι αποσύρει τις δυνάμεις της, δεσμευτεί [να τηρήσει] πλήρως όσα είχαν συμφωνηθεί στη Γενεύη 1 και δεσμευτεί να εφαρμόσει τα όποια αποτελέσματα της Γενεύης 2».

Το Ιράν είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η συμμετοχή του στη σύνοδο αποτέλεσε ένα από θέματα που προκάλεσαν τις σοβαρότερες συγκρούσεις ενόψει της έναρξής της.
Keywords
Τυχαία Θέματα