Τ. Μπλερ: H Χαμάς να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών προς Ισραήλ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, κάλεσε σήμερα την Χαμάς να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ, και εκτίμησε ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαδραματίσει "εποικοδομητικό ρόλο" στην επίλυση της κρίσης.
"Αν η ρίψη ρουκετών συνεχιστεί από τη Γάζα, με κατεύθυνση τις ισραηλινές πόλεις και τα χωριά, τα αντίποινα θα ενισχυθούν", προειδοποίησε ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

"Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι που σπεύδουν στα καταφύγια κάθε βράδυ στο Ισραήλ. Κάθε κυβέρνηση της οποίας οι πολίτες υπόκεινται σε τέτοια πίεση είναι αναπόφευκτο να πιεστεί και η ίδια να λάβει μέτρα", τόνισε.
Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις επιδρομές στη Γάζα και τρεις Ισραηλινοί από έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα που διοικεί το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, τη δεύτερη ημέρα της ισραηλινής επιχείρησης "Πυλώνας Άμυνας" ενάντια στις ένοπλες ομάδες στη Γάζα.
"Επίσης, αντιλαμβάνομαι τις πιέσεις που υπάρχουν για την ηγεσία της Χαμάς, αλλά η απάντηση σε αυτό δεν είναι η εξακολούθηση της εκτόξευσης ρουκετών, πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή το οποίο αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βασικοί ηγέτες που εμπλέκονται σε αυτήν την κρίση θα φανούν ρεαλιστές για να ηρεμήσουν τα πράγματα.
"Αυτό που λένε οι άνθρωποι σε αυτού του είδους την κατάσταση είναι αυτό που αναμένουμε από αυτούς από πολιτική άποψη. Αλλά ελπίζω και πιστεύω ότι στα παρασκήνια υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να λύσουν και να κατευνάσουν" αυτή την κρίση, σημείωσε.
Αναφερόμενος ειδικά στην Αίγυπτο, υπογράμμισε ότι αυτή η χώρα, της οποίας ο πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ πηγαίνει αύριο Παρασκευή στη Γάζα, "έχει ένα τεράστιο στρατηγικό συμφέρον να κατευνάσει τα πράγματα". "Αν είναι δυνατόν για την Αίγυπτο να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο, είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει σε αυτή την κατάσταση", πρόσθεσε.
Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών επέμεινε στην ανάγκη να μην επιτραπεί αυτές οι βιαιότητες να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή. "Υπάρχει μια τεράστια αστάθεια παντού. Δεν πρέπει αυτή η πολύ εκρηκτική αντιπαράθεση να κλιμακωθεί σε μια ακόμη πιο σοβαρή σύγκρουση... Αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητα είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία", τόνισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα