Συνέντευξη Χρ. Σταϊκούρα: Σε τρεις πυλώνες το σχέδιο για να βγούμε από την κρίση

20:50 14/4/2012 - Πηγή: E-Typos

Τους βασικούς πυλώνες της Ν.Δ. για την έξοδο από την κρίση αναλύει ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ασφάλεια του πολίτη και την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών εξηγεί γιατί υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης στην πολιτική του Μνημονίου, αναφέρεται στις βασικές παρεμβάσεις που θα γίνουν τον Ιούνιο και

παρουσιάζει ισοδύναμου αποτελέσματος μέτρα, όπως είναι η περαιτέρω μείωση των προσλήψεων στο Δημόσιο, η βελτίωση του πλαισίου για τα αυθαίρετα και η χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού.


-Εχει ξεκινήσει η προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων, με την οικονομία να είναι στο επίκεντρο. Ποιοι είναι, κωδικοποιημένοι, οι βασικοί πυλώνες της πρότασης της Ν.Δ. για την οικονομία;

Η χώρα, τα τελευταία τρία χρόνια, περνά μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες.

Με πράξεις και παραλείψεις οδήγησε τη χώρα, και μάλιστα χωρίς διαπραγμάτευση, στο Μνημόνιο.

Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, επέκρινε τις επιλογές και ανέδειξε το εσφαλμένο μίγμα οικονομικής πολιτικής.

Σήμερα για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση απαιτούνται:

1ον: Η επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσω της υλοποίησης πολιτικών για την περιστολή των δημόσιων δαπανών και τη δημιουργία ενός απλού, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος και της τροποποίησης πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες.

2ον: Η υιοθέτηση δράσεων για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας.

3ον. Η προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποίησε. Οπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ο εξορθολογισμός του μεγέθους και της λειτουργίας του κράτους, η βελτίωση του ρυθμιστικού και ανταγωνιστικού πλαισίου των αγορών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, μόνο το 10% από τα 250 εμπόδια στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα έχει αντιμετωπιστεί.


- Εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης αυτών των πολιτικών;

Θα σας απαντήσω ευθέως πως πάντα κατά την εφαρμογή οικονομικών προγραμμάτων καθίστανται αναγκαίες και είναι εφικτές οι τροποποιήσεις.

Σημαντικοί οικονομολόγοι και στελέχη του ΔΝΤ αναφέρουν ότι το πρόγραμμα αναμφίβολα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στην πορεία του. Και η νέα κυβέρνηση εύλογα να προβεί σε κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αρκεί αυτές να είναι ευθυγραμμισμένες με το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας.

Αλλωστε, αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού κατά την πρόσφατη διαμόρφωση του προγράμματος έγινε, για πρώτη φορά, διαπραγμάτευση, κυρίως με την επιμονή του

Keywords
Τυχαία Θέματα