Συναγερμός στο Μαξίμου για να κλείσουν τα μέτωπα: Φόβοι για εμπλοκή από τα "όχι" της τρόικα

19:09 6/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Σενάρια τρόμου που κάνουν λόγο για εμπλοκή της εκταμίευσης της δόσης του Απριλίου και ασφυκτική πίεση μέχρι και το τέλος Μαΐου, όταν η Αθήνα θα πρέπει να βρει τουλάχιστον 5 δισ. για να αποπληρώσει ένα ομόλογο-μαμούθ που λήγει, επανέρχονται στο προσκήνιο μετά και τις πρώτες επαφές του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Εκπληκτοι οι κ.κ. Στουρνάρας
και Σταϊκούρας παρακολουθούσαν επί τρεις ώρες τους Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ να απορρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα σχέδια και τις προτάσεις της κυβέρνησης, ακόμα και αυτές για τις οποίες είχαν εκφραστεί με κολακευτικά σχόλια κατά το παρελθόν, όπως για παράδειγμα η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank. Παρά την ύφεση που πλέον επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη και τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην ανάγκη μιας σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, αμφισβητώντας την ικανότητα της κρατικής μηχανής να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Ουσιαστικά, η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο Μανιτάκη για το Δημόσιο, όχι γιατί διαφωνεί τόσο με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα δουν την έξοδο, αν και εκεί έχουν αντιρρήσεις, αλλά κυρίως εκτιμούν πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί στο κράτος για να διασφαλίσει την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. «Όχι» λέει η τρόικα και στον αριθμό των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ανεβάζει στα 2 με 3 δισ. το δημοσιονομικό κενό το οποίο και ζητά από την κυβέρνηση να βρει τρόπο να το καλύψει. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως πολύ δύσκολα θα κλειδώσει το επόμενο διάστημα η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. του Απριλίου και μάλιστα θεωρούν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συνεχίσουν να πιέζουν ασφυκτικά μέχρι το τέλος Μαΐου. Το κλίμα δυναμιτίζεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι ζητούν μια λύση-πακέτο, πράγμα που σημαίνει πως ακόμα και μια εκκρεμότητα μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο.
Βασική παράμετρος για τον Αντώνη Σαμαρά είναι η διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας και η κοινωνική συνοχή. Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες μέρες υπήρξε ο κίνδυνος δημιουργίας μιας μεγάλης ρωγμής όσον αφορά στο πρώτο με αφορμή το χαράτσι στα ακίνητα. Το κλίμα επιβαρύνθηκε με εκατέρωθεν διαρροές συνεργατών και των τριών πλευρών με αποτέλεσμα κανείς να μην ήταν σίγουρος για την επόμενη μέρα. Αν και ουδέποτε ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε στους κυβερνητικούς εταίρους το δίλημμα να συναινέσουν στο χαράτσι ή να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, υπήρξαν στελέχη και μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου που μπροστά στο αδιέξοδο έδειχναν προς τις κάλπες. Αγνωστο θα παραμείνει αν τελικά αυτό αποτέλεσε μέρος μιας στρατηγικής για να πιεστούν οι εταίροι, το σίγουρο είναι πάντως πως τα χειρότερα απετράπησαν με τον Φώτη Κουβέλη, σε πρώτο βαθμό, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε δεύτερο, να κάνουν πίσω.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα τα καυτά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, όπως είναι οι αλλαγές και η κινητικότητα στο Δημόσιο, θα κλείσουν, το ζητούμενο όμως είναι να προχωρήσουν άμεσα και εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα βελτιώσουν το κλίμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ετσι, πέρα από τη φορολογική μεταρρύθμιση που είναι στα σκαριά, ο Αντώνης Σαμαράς έχει πάρει υπό την εποπτεία του τις αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, αλλά και στον ΟΠΑΠ. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν πολύ στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας όσον αφορά και στα ενεργειακά και είναι πολύ πιθανό η όποια απόφαση αφορά στους δύο ενεργειακούς κολοσσούς να ληφθεί μετά τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει κλείσει τίποτα, καταβάλλονται προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα στις αρχές του καλοκαιριού.
Εντονο προσωπικό ενδιαφέρον δείχνει ο πρωθυπουργός και για τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank και παρά την αλλαγή στάσης της τρόικας, η οποία εκφράζει αμφιβολίες για το όλο εγχείρημα, στην κυβέρνηση θεωρούν πως τελικά η συμφωνία θα κλειδώσει.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο κ. Σαμαράς και στην ουσιαστική απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και γι’ αυτό έχει στείλει επιστολές στους υπουργούς του από τους οποίους ζητά αναλυτική ενημέρωση για όλες τους τις κινήσεις στο συγκεκριμένο τομέα.Μ’ αυτό τον προγραμματισμό αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση μέχρι το καλοκαίρι, όταν και ευελπιστεί σε μια ανάσα τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας από τον τουρισμό. Μετά, μάλιστα, τις γερμανικές εκλογές, εκτιμούν πως θα ανοίξει και μια ουσιαστική συζήτηση για πιθανό νέο κούρεμα του δημόσιου χρέους, κάτι που όχι μόνο θα δώσει ανάσα στην οικονομία αλλά θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές ανάκαμψης.

Μείωση φόρων σε εστίαση και καύσιμα θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

Ο Αντώνης Σαμαράς συναντάται σήμερα, Κυριακή, με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να βρεθεί μια λύση και αναμένεται να επισημάνει στους εκπροσώπους των δανειστών μας τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειονότητα των πολιτών. Ο πρωθυπουργός θα θέσει και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση εν όψει και της τουριστικής περιόδου, ενώ πάγιο είναι το αίτημα της κυβέρνησης για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ένα καυτό τρίμηνο και εκτιμά πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η Αθήνα να προχωρήσει στο δρόμο που έχει χαράξει και να παραμείνει ουσιαστικά εκτός του προβληματικού κάδρου, σε μια Ευρώπη η οποία έχει αρχίσει να δοκιμάζεται ολοένα και περισσότερο. Αυτό δηλαδή που επιδιώκει είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, να μπουν οι βάσεις για μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων που θα φέρουν ζεστό χρήμα στη χώρα και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά το βασικό είναι να συνεχιστεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα που διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Πολύ συχνά εξάλλου ο ίδιος σε συνομιλητές του επισημαίνει την ανάγκη η χώρα μας να σταματήσει να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και να κερδίσει τη μάχη με το χρόνο που δίνει εδώ και καιρό. «Τρέχουμε να προλάβουμε έτσι ώστε πιθανή εξάπλωση της κρίσης να μας βρει έτοιμους και δυνατούς και να μην είμαστε εμείς μέρος του νέου προβλήματος», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι και επισημαίνουν πως αν σήμερα ετίθετο το θέμα της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ευρώπη, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο επώδυνα.

«Μαχαίρι» στις πιέσεις Βενιζέλου για ανασχηματισμό

Ουσιαστικά λοιπόν για το επόμενο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς έχει διασφαλίσει την κυβερνητική ενότητα, όπως διασφάλισε με κατηγορηματικό τρόπο το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα σταματήσει να θέτει θέμα συντονισμού της κυβέρνησης, αλλά και ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο στους κυβερνητικούς εταίρους ότι ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί όταν αυτός το κρίνει απαραίτητο και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, καθώς είναι πολύ δύσκολο εν μέσω διαβουλεύσεων με την τρόικα να προχωρήσεις σε αλλαγές. Μάλιστα, από το Μαξίμου υπενθυμίζουν πως τον Ιούνιο αναμένεται και ο νέος γύρος επαφών, ενώ είναι σαφής η επιθυμία του κ. Σαμαρά να μην εμφανιστεί πως «πιέζεται και σύρεται» σε αλλαγές από τους εταίρους του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
τροικα, μαξιμου, πετρελαιο θερμανσης, μαΐου, αθηνα, στουρναρας, eurobank, κυπρος, σημαίνει, εκκρεμότητα, σαμαρας, δίλημμα, εκλογες, αγνωστο, βενιζελος, οπαπ, συγκεκριμένο, καλοκαιρι, κουρεμα, λύση, ΦΠΑ, πετρελαιο, βασεις, ΠΑΣΟΚ, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, ληξιπροθεσμες οφειλες, χαρατσι, φπα στην εστιαση, το θεμα, ακινητα, εφορια, θεμα, οικονομια, πιεση, προγραμμα, υφεση, eurobank, αμφιβολιες, ασφαλιστικα ταμεια, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γυρος, δευτερο, διαστημα, δημοσιο, δίλημμα, δειχνει, δωσει, εγχειρημα, εκκρεμότητα, ενημερωση, επιθυμια, εστιαση, ευρωπη, ζητα, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κλιμα, λύση, λογο, μαΐου, μαμουθ, ματι, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, ουασιγκτον, ουσιαστικα, ουσιαστικο, σαφης, σιγουρος, σιγουρο, συγκεκριμένο, συζητηση, σειρα, σχεδια, σχεδιο, σχολια, υλοποιηση, φορολογικη, χειροτερα, χρημα, ωρες, αγνωστο, χωρα, κυριακη, μπροστα, πακετο, σημαίνει, θεσεις
Τυχαία Θέματα