Συγκινητικά σχόλια στα social media για τον Γλ. Κληρίδη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Σρι Λάνκα για τη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας, είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με την κόρη του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη, η οποία τον ενημέρωσε για τη μη αναστρέψιμη κατάσταση τη υγείας του πατέρα της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είχε μακρόχρονη πολιτική, αλλά και προσωπική, φιλική σχέση με τον Γλαύκο
Κληρίδη». Σημείωσε ότι για όλους, είναι συγκλονιστική η εξέλιξη αυτή, αφού ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν «πατέρας όλων και σφράγισε τη ζωή όλων, καθώς και τη ζωή της Κύπρου». Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τυχόν επίσπευση της επιστροφής του Προέδρου Αναστασιάδη θα εξαρτηθεί από την πορεία της υγείας του κ. Κληρίδη. Η οικογένεια του Γλαύκου Κληρίδη παρακαλεί τους πολίτες να μη επισκέπτονται την κλινική, στην οποία νοσηλεύεται ο πρώην Πρόεδρος.

«Οι σκέψεις μου είναι μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη, τον μέντορά μου» έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Τα μηνύματα επωνύμων και ανωνύμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συγκινητικά. Στο Facebook, o γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Γεννάρης, γράφει ανάμεσα σε άλλα:

«Ωριμάζοντας πολιτικά, επαγγελματικά και ηλικιακά, αναθεώρησα στην πορεία του χρόνου τις απόψεις μου για τον Γλαύκο Κληρίδη. Είδα ορισμένα γεγονότα που ήταν καθοριστικά στην αντίληψη μου για την πολιτική του, με ένα διαφορετικό φακό. Τον έζησα σαν δημοσιογράφος όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χειριζόταν το Κυπριακό. Και αμέσως μετά, με τίμησε με μια συνέντευξη έξι ωρών -η οποία βρίσκεται στο αρχείο του ΡΙΚ- την οποία με δέσμευσε να μην προβάλω παρά μόνο όταν πεθάνει. Και στη διάρκεια των έξι αυτών ωρών επιβεβαιώθηκαν μέσα μου ορισμένες αναθεωρημένες αντιλήψεις, αλλά και ορισμένες άλλες σταθερές σκέψεις. Ήταν άνθρωπος μιας διαφορετικής πολιτικής και κοινωνικής κουλτούρας, ο οποίος όμως είχε αποδεχθεί να προσαρμόσει την συμπεριφορά του στα δεδομένα της Κύπρου, προκειμένου να υπηρετήσει αυτό τον τόπο. Το γενικό αποτέλεσμα αποτιμάται ως θετικό, καθώς με την ειλικρίνεια του, τον ρεαλισμό του και την τόλμη του, στάθηκε σωστά σε κρίσιμες στιγμές, αλλά δυστυχώς και σε άλλες στιγμές, ενδεχομένως παρασυρμένος από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που τον περιέβαλε, υιοθέτησε θέσεις και πρακτικές που ήταν σαφώς έξω από τη γενικότερη αντίληψή του για τα πράγματα».

Ο Φίλιππος Σαββίδης παραθέτει, στο Facebook, δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στις 17 Οκτωβρίου 2007: «Μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη δουλέψαμε σκληρά για να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση του διαχωρισμού και να εξουδετερώσουμε την πολιτική των δύο κρατών που προωθούσε η Άγκυρα. Πετύχαμε να καταστήσουμε ολόκληρη την Κύπρο, ευρωπαϊκή. Θα ήταν τραγικό και άδικο για όλους τους Κυπρίους να οδηγηθούμε, αντί σε μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, στη μονιμοποίηση της ταϊβανοποίησης των Κατεχομένων και στη διχοτόμηση της Κύπρου».

Πάλι στο Facebook, ο Νικόλας Γιασουμής σημειώνει στο χρονολόγιό του: «...Μεγάλε Γλαύκο Κληρίδη, δυστυχώς οι ιδεοληψίες και οι μωροφιλοδοξίες άλλων μας στέρησαν το δικαίωμα να σε είχαμε Πρόεδρο σε εποχές που το στίγμα που θα άφηνες δεν θα μπορούσε κανένας να ανατρέψει. Σε ευχαριστούμε και σε ευγνωμονούμε για όλα όσα πρόσφερες στην ιδιαίτερη μας πατρίδα, αλλά και στην ευρύτερη οικογένειά μας».

Στο ίδιο μέσο, το πιο νέο ηλικιακά μέλος της Βουλής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος θυμάται χαρακτηριστικές στιγμές με τον Γλαύκο Κληρίδη: «Όταν, το '93, εκλέγηκες πρόεδρος... στα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφίας να σε ρωτάω και να απαντάς πάντα με χαμόγελο. Σε θυμάμαι, στο Μέλαθρον Αγωνιστών, να σου λεν πως δε θα περπατήσεις κι εσύ με πείσμα να μου λες ότι είσαι από την Πιτσιλιά και δάκρυσα. Θυμάμαι εκείνο που είχες πει, το 1998 στο κλειστό στάδιο Ελευθερία "Ενωμένοι, ενωμένοι, ενωμένοι- Ποτέ Ηττημένοι" αλλά και το "Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω". Θα βαδίσουμε στις παρακαταθήκες σου μεγάλε μας ηγέτη».

Επίσης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καλλινίκου σχολιάζει: «Δεν ξέρω αν ο Γλαύκος Κληρίδης θα φύγει σήμερα για το μεγάλο ταξίδι. Ίσως σκόπιμα επέλεξε τη σημερινή μέρα για να συναντήσει και να πει σε εκείνον που ονειρεύτηκε μια πατρίδα στα δυο, ότι το όνειρο του θα μείνει απατηλό! Ότι αυτό το χώμα είναι δικό μας και κανείς δεν θα μας το πάρει... Και επειδή πολλά θα συνεχίσουν να γράφονται για τον Κληρίδη, καλό είναι να θυμούνται όλοι τι είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει: ταπεινότητα!».
Keywords
Τυχαία Θέματα