Συγκαλείται στις 19 Απριλίου η Γ.Σ της Εθνικής για ΑΜΚ

20:21 10/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Tη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εθνικής την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013, αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, με θέματα:

- Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μέσω α) αύξησης της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της τράπεζας και μείωσης του συνολικού αριθμού αυτών
με συνένωση των εν λόγω μετοχών (reverse split) και β) μείωσης της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών, όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά το reverse split, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού.

- Την έκδοση ομολογιών μετατρεψίμων υπό αίρεση σε κοινές μετοχές, με δικαίωμα εξαγοράς αυτών από την τράπεζα (cocos), συνολικού ποσού έως 1, 9 δισ. ευρω.

-Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, για άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των 9,7 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέων κοινών μετά ψήφου μετοχών.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών. Το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, όπως έχει προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέρχεται για την Εθνική Τράπεζα σε 9,7 δισ. ευρω.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η Εθνική πρέπει να εξασφαλίσει ελάχιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση κατά 975,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή το γνωστό 10%.

Σύμφωνα με τα θέματα της ημερησίας διάταξης, όπως περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τύπου και θα αναφέρονται αναλυτικά στην πρόσκληση που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, η Γενική Συνέλευση καλείται να αποφασίσει για την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (cocos) μέχρι του ποσού των 1,9 δισ. ευρω. Κατά συνέπεια, οποιοδήποτε ποσό cocos εκδοθεί μέχρι των 1.900 εκατ. ευρώ μειώνει αντίστοιχα το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των 9,7 δισ. ευρω, και κατά αντιστοιχία και το απαιτούμενο ποσό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Συμπερασματικά, εάν εκδοθούν cocos 1,8 δισ. ευρώ, το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των 9,7 δισ. ευρω με μετρητά διαμορφώνεται σε 7,9 δισ. ευρω και κατά συνέπεια η ιδιωτική συμμετοχή ανέρχεται σε 790,3 εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, σύμφωνα με το νόμο, θα εξουσιοδοτηθεί από τη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσει τόσο το εύρος του reverse split όσο και την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, το χρόνο άσκησης του δικαιώματος των μετόχων να μετάσχουν στην αύξηση, τη διάθεση δικαιωμάτων που τυχόν δεν θα ασκηθούν και άλλα συναφή θέματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα