Στήριξη για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενέκρινε η ΕΕ

20:06 9/4/2014 - Πηγή: E-Typos
Τις προτάσεις του επιτρόπου Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια σχετικά με το καθεστώς ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε γενικές γραμμές η τάση που επικράτησε είναι η αυστηροποίηση των κανόνων ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.

Το ζήτημα που τέθηκε για την Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη είναι αν αφαιρείται ή μειώνεται η δυνατότητα του κράτους να παρεμβαίνει για να υποστηρίξει ορισμένους κλάδους, π.χ. ανανεώσιμες πηγές, ή για να ελαφρύνει
κάποιους άλλους, π.χ. ενεργοβόρες βαριές βιομηχανίες, όπως τσιμέντα, μεταλλουργία, λιπάσματα, και έτσι να εφαρμόσει βιομηχανική πολιτική που ανταποκρίνεται στις εκάστοτε συνθήκες, ανάγκες και ιδιαιτερότητες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Μέσα από διαπραγμάτευση, το αρχικό κείμενο του κ. Αλμούνια υπέστη τροποποιήσεις για να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες ορισμένων κρατών και κλάδων της βιομηχανίας.Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη ήταν μεταξύ των επιτρόπων που πέτυχαν συγκεκριμένες επωφελείς για την Ελλάδα τροποποιήσεις.

Οι κοινός παρανομαστής της προσπάθειας των επιτρόπων Δαμανάκη (αρμόδιος επίτροπος θαλασσίων υποθέσεων), Ταγιάνι (επιχειρήσεις) και Έτινγκερ (ενέργεια) ήταν να μην προκληθούν δυσανάλογες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται υπό την πίεση του διεθνούς ανταγωνισμού και του υψηλού κόστους ενέργειας, και έτσι να διατηρηθούν ή να βελτιωθούν τα επίπεδα απασχόλησης στους κλάδους αυτούς.

Για την Ελλάδα εξασφαλίστηκε ότι το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει οικονομική στήριξη σε ενεργειακές επενδύσεις, σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο στις οικονομικά ασθενέστερες περιφέρειες, όπως προβλεπόταν στην αρχική πρόταση.
Keywords
Τυχαία Θέματα