Στην ατζέντα του πρωθυπουργού ανασχηματισμός και μειώσεις φόρων

14:38 27/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, αλλά και πολιτικής, με έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σχεδιάζει το Μαξίμου, που δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, λαμβάνοντας το μήνυμα της κάλπης της Κυριακής.
Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν κατηγορηματικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών απαντώντας έτσι στο σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο υποστηρίζουν ότι δεν πέτυχε το σκοπό του για «ανατροπή» του κυβερνητικού σχήματος. Αυτό που λένε είναι πως το
αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αναιρεί την κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει η εκλεγμένη κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει λάβει το μήνυμα για συντονισμένη κυβερνητική δράση, προκειμένου να γίνουν αισθητά στην πραγματική οικονομία τα στοιχεία βελτίωσης που έχουν καταγραφεί στους δημοσιονομικούς δείκτες.

Πετάει για Βρυξέλλες

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. όπου και θα υπάρξει μια εκτενής συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ευρώπη. Ο κ. Σαμαράς προφανώς θα χρησιμοποιήσει πλέον τη δυσφορία των πολιτών που εκφράστηκε στην Ελλάδα για να πιέσει τους εταίρους να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η ελάφρυνση για το χρέος, κυρίως όμως για να αρχίσουν να λαμβάνονται σημαντικά μέτρα ανακούφισης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Να αρχίζει δηλαδή να αλλάζει το κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας. Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του νέου πακέτου ΕΣΠΑ, οι πόροι του οποίου θα κατευθυνθούν σε δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

Ανάσες

Στο ίδιο πλαίσιο, έχει δοθεί εντολή στο οικονομικό επιτελείο να δρομολογήσει την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου που παρουσιάσθηκε προεκλογικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η δυνατότητα να παρουσιασθεί στον Προϋπολογισμό για το 2015 η πρώτη δέσμη μείωσης της φορολογίας. Ηδη ο κ. Σαμαράς έχει εξαγγείλει σταδιακή μείωση στον ΦΠΑ, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνει η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με εισηγήσεις για κατάργησή της το 2015 ή περικοπή της κατά 50% με σκοπό την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Σταθερότητα

Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν πως δεν υπάρχει θέμα πολιτικής αστάθειας και με βάση τα ποσοστά που πήρε το ΠΑΣΟΚ η συγκυβέρνηση είναι σταθερή. Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και το απόγευμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Προφανώς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα βάλουν κάτω τα αποτελέσματα των εκλογών και θα εξετάσουν τρόπους για να αλλάξει το κλίμα. Στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού είναι η διεύρυνση της συμμετοχής στην κυβέρνηση με πρόσωπα και κομματικά σχήματα που μπορεί να υπάρξει συνεννόηση, για παράδειγμα ανεξάρτητους βουλευτές. Κλειδί στον προσεχή ανασχηματισμό θα είναι οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, όπου ακόμη δεν έχει αποφασισθεί εάν ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας θα παραμείνει στο πόστο του ή θα μετακομίσει στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου επίσης όμως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να παραμείνει στη θέση του ο κ. Γ. Προβόπουλος. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένας ανασχηματισμός το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι πάντως πως άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα και η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Εκτροπή Τσίπρα

Σε ο,τι αφορά τα περί δημοκρατικής ομαλότητας που λέει ο κ. Τσίπρας, κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν τη δυσφορία τους αλλά και την έκπληξή τους, γιατί δεν κατανοούν πως προκύπτει ανωμαλία στη χώρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου απαντώντας στον κ. Τσίπρα τόνισε πως εκτροπή είναι οι απειλές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς μια εκλεγμένη κυβέρνηση την οποία και καλεί να μην κυβερνήσει. Για το Μαξίμου είναι τελείως διαφορετικές οι εθνικές εκλογές από τις ευρωεκλογές και ο κόσμος δεν ψηφίζει όπως δηλώνουν με τα ίδια κριτήρια. Μάλιστα υπενθυμίζουν πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δήλωνε πως δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Μάλιστα από τη Ν.Δ. επισημαίνουν πως σε αυτοδιοικητικό επίπεδο η Ν.Δ. πήρε 8 περιφέρειες και ο ΣΥΡΙΖΑ 2, 26 πρωτεύουσες νομών πήγαν σε εκλεκτό της Ν.Δ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 6, στην Αττική 29 δήμοι βάφτηκαν γαλάζιοι έναντι 11 που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη Θεσσαλονίκη η Ν.Δ. πήρε 9 δήμους και κανέναν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Κ. ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα