Στην Αλβανία τη Δευτέρα, ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος

Ένας από τους πρώτους ξένους επισκέπτες της κυβέρνησης Ε. Ράμα, θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επισκέπτεται τη Δευτέρα τα Τίρανα, ενόψει της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, αλλά επίσης ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία (4-5 Νοεμβρίου).

Θέλοντας εμμέσως να καταδείξει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική διπλωματία στη σχέση της με την Αλβανία και στη συνέχεια
αλλεπάλληλων επαφών που είχε από τις αρχές του καλοκαιριού με τον νέο Αλβανό πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος τη Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Μπουγιάρ Νισάνι και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα.

Θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά, με τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε και θα επισκεφθεί και τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Βενιζέλου θα βρεθεί ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων: η εκκρεμότητα της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας για τις θαλάσσιες περιοχές, το θέμα καθορισμού της ΑΟΖ, ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, με αιχμή τον αγωγό ΤΑΡ, θέματα της ελληνικής μειονότητας, αλλά και μεταναστευτικά ζητήματα (όπως είναι η διευθέτηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων) διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και διμερή προβλήματα (όπως αυτό που προέκυψε στην έκδοση αλβανικών διαβατηρίων, όπου τα ελληνικά τοπωνύμια δεν αναγράφονται με τη διεθνή, αλλά με την αλβανική ονομασία τους).

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να συζητήσει με τους Αλβανούς αξιωματούχους θέματα που αναφέρονται στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος, αλλά και περιφερειακά ζητήματα, καθώς η ελληνική Προεδρία της ΕΕ θα δώσει έμφαση τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια όσο και στη Μεσόγειο.
Keywords
Τυχαία Θέματα