Στ. Φίλε: Η πΓΔΜ να συμφωνήσει με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας

Το 2013 είναι ένα σημαντικό έτος για τη διεύρυνση της ΕΕ, τόνισε ο Επίτροπος Στέφαν Φίλε παρουσιάζοντας σήμερα απο τις Βρυξέλλες τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχουν επιτελέσει οι υποψήφιες για ένταξη χώρες στο πλαίσιο της προσαρμογής τους στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στο Νόμπελ Ειρήνης που έλαβε η ΕΕ, στην προσχώρηση της Κροατίας καθώς και στο θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαβουλεύσεις της Σερβίας με το Κόσοβο.
Ο Φίλε σημείωσε επίσης τη σημασία της προσαρμογής των υποψηφίων χωρών όχι μόνο στα πολιτικά ζητήματα αλλά και στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, και ειδικότερα στην Τουρκία, ο Φίλε υπογράμμισε την ανάγκη να εξακολουθήσει η Ευρώπη να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ωστόσο τα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή προοπτική η χρήση υπερβολικής βίας, όπως πρόσφατα συνέβη στην πλατεία Ταξίμ. Ευθύνες επέρριψε επίσης στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις παραβιάσεις των διεθνώς αποδεκτών κανόνων στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου.

Ο Επίτροπος κάλεσε το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ να ανοίξει, ει δυνατόν, δυο ακόμη κεφάλαια διαπραγμάτευσης της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ ερωτηθείς για τους εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο θέμα της Κύπρου, μέσω σχετικού πρωτοκόλλου, η Άγκυρα και υπενθύμισε ότι δεν έχει ανταποκριθεί.

Σε ότι αφορά την ΠΓΔΜ ο Επίτροπος πρότεινε εκ νέου στο Συμβούλιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης σημειώνοντας ωστόσο ότι "τα Σκόπια θα πρέπει να αξιολογήσουν το κόστος της έλλειψης διάθεσης για συμβιβασμούς και της συνεχιζόμενης αδράνειας". Ο Επίτροπος εμμέσως πλην σαφώς επέρριψε στην κυβέρνηση των Σκοπίων την ευθύνη για την μη εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα επί του θέματος της ονομασίας, ενώ ευθύνες της επέρριψε και στο θέμα της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου και γενικότερα της έκφρασης.

Όσον αφορά τη Σερβία ανέφερε ότι "ξεκίνησαν καλά" οι πρώτες επαφές των ευρωπαϊκών αρχών με τις κοινοτικές υπηρεσίες, ενώ σε ό,τι αφορά την Αλβανία ανακοίνωσε πως έχει πλέον το καθεστώς της "δυνάμει υποψήφιας" χώρας. Καλά λόγια είπε και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Βοσνία, για την οποία ευχήθηκε η πολιτική της ηγεσία να δείξει πνεύμα αποτελεσματικότητας και συνεργασίας ανάλογο προς αυτό της εθνικής ποδοσφαίρου που ως γνωστόν πέτυχε την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Συγχαρητήρια έδωσε τέλος, ερωτηθείς σχετικά, και στην ποδοσφαιρική ομάδα της επίσης υποψήφιας για ένταξη Ισλανδίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα