Σουηδία-το τέλος της αθωότητας: Τα προάστια φλέγονται η ακροδεξιά ανεβαίνει

12:30 26/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Δύο μήνες πριν ξεσπάσουν οι πρωτόγνωρες ταραχές στα προάστια της Στοκχόλμης, που προκάλεσαν μέχρι ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Φρεντ Ράινφελντ επέκρινε την αντιμεταναστευτική πολιτική του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Κάμερον.
«Πιστεύω στην ανοιχτή Ευρώπη και στην ελεύθερη διακίνηση όσων θέλουν να εργαστούν», είχε πει στο σουηδικό ραδιόφωνο. Αντί να κλείσει τα σύνορα στους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, όπως η Βρετανία, η Σουηδία τούς έδωσε το ελεύθερο. Δεν σημειώθηκε κανένα ρεύμα από τα Βαλκάνια, αλλά η χαλαρή πολιτική
της κεντροδεξιάς συμμαχίας, που κυβερνά τα τελευταία επτά χρόνια, επέτρεψε να δημιουργηθεί στη Σουηδία ένα κύμα μεταναστών από το Ιράκ, τη Σομαλία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Μόνο το 2012 η Σουηδία υποδέχθηκε 44.000 πρόσφυγες από τη χώρα του Ασαντ, αλλά τώρα κάποιοι βουλευτές και δήμαρχοι παραδέχονται πως η αγορά εργασίας δεν μπορεί να απορροφήσει όλους τους κατόχους ασύλου.

Το γεγονός ότι το 15% του πληθυσμού της Σουηδίας, 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι σε σύνολο 9 εκατομμυρίων, έχει γεννηθεί εκτός των συνόρων - πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό σε οποιαδήποτε σκανδιναβική χώρα- έχει φουσκώσει τα πανιά της Ακροδεξιάς…
Οι Σουηδοί Δημοκράτες, με 5,7% στις τελευταίες εκλογές και 7%-10% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ζητούν ριζική αλλαγή του μεταναστευτικού μοντέλου και τερματισμό της κουλτούρας της πολυπολιτισμικότητας, βαθιά ριζωμένης στη σουηδική κοινωνία. «Ενσωμάτωση σημαίνει να τα βρούμε κάπου στη μέση και να υιοθετήσουμε στοιχεία της κουλτούρας του Ισλάμ και εμείς δεν το θέλουμε», λένε οι Σουηδοί ακροδεξιοί.

Το ακροατήριό τους διευρύνεται, αλλά παραμένει μειοψηφικό στη σουηδική κοινωνία, που εξακολουθεί να υποστηρίζει το ανοιχτό μεταναστευτικό μοντέλο ακόμη και μετά τις ταραχές στα προάστια της Στοκχόλμης.

Ωστόσο, η διαχείριση του προβλήματος είναι εξαιρετικά δύσκολη και θα πάρει κόπο και χρόνο, όπως διαπιστώνει με βαριά καρδιά η κυβέρνηση.
«Σε πρώτη φάση, πρέπει να επιδιώξουμε να επιστρέψει η καθημερινή ομαλότητα σε αυτές τις γειτονιές. Στη συνέχεια οφείλουμε να δημιουργήσουμε σπιράλ θετικών εξελίξεων», είπε στο Reuters ο υπουργός Ενσωμάτωσης, Ερικ Ούλενχαγκ.

Μολονότι εδώ και μία εβδομάδα οι 15χρονοι και 20χρονοι μασκοφόροι στο Χούσμπι, στο Ρέγκσβεντ, στην Κίστα και σε δεκάδες άλλες γειτονιές μεταναστών της Στοκχόλμης έκαψαν ακόμη και δημοτικό σχολείο (!) εκτός από αυτοκίνητα, κτίρια, αστυνομικά τμήματα και εστιατόρια, η σουηδική αστυνομία διατηρεί παθητική στάση. Κάνει μόνο τις απαραίτητες συλλήψεις, αποφεύγει να απαντά στις προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται με δυνάμεις από το Μάλμε και το Γκέτεμποργκ για κάθε ενδεχόμενο.

Ο,τι και να γίνει, η Σουηδία έχασε οριστικά την αθωότητά της, που διαφύλαξε ως κόρη οφθαλμού μετά τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε το 1986. Βέβαια, οι ταραχές δεν ξέσπασαν εν αιθρία και η δολοφονία από τους αστυνομικούς ενός 69χρονου Πορτογάλου μετανάστη, που οι περίοικοι κατήγγειλαν ότι κυκλοφορούσε στο Χούσμπι με μαχαίρι, ήταν μόνο η αφορμή.

Η ανεργία στα γκέτο των μεταναστών είναι διπλάσια και τριπλάσια από την υπόλοιπη Σουηδία, όπου έχει ήδη σκαρφαλώσει στο 9%. Ναι μεν το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε αισθητά την τελευταία δεκαετία, αλλά προς όφελος των πλουσίων και όχι των φτωχών, που έγιναν φτωχότεροι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Σουηδία είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο όπου διευρύνθηκε τόσο πολύ το χάσμα πλουσίων και φτωχών (κατά βάση μεταναστών) και αυτό ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό την απότομη έκρηξη των σουηδικών προαστίων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα