Σλοβενία: Τελετή θεμελίωσης του πρώτου μουσουλμανικού τεμένους στη χώρα

12:43 16/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Η κατασκευή του πρώτου μουσουλμανικού τεμένους στη Σλοβενία άρχισε με την τελετή θεμελίωσης που πραγματοποιήθηκε, προχθές (Σάββατο) στη Λιουμπλιάνα, παρουσία εκπροσώπων της σλοβενικής ηγεσίας και προσκεκλημένων από τις χώρες που θα συγχρηματοδοτήσουν το έργο.

Το τέμενος και το μουσουλμανικό πολιτιστικό κέντρο θα ανεγερθούν στο βόρειο τμήμα του κέντρου της πόλης, σε έκταση γης που απέκτησε η μουσουλμανική κοινότητα από τη δημοτική αρχή της Λιουμπλιάνας.

Ο επικεφαλής της
ισλαμικής κοινότητας Μουφτής Νεντζάντ Γκράμπους τόνισε στη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης ότι το πολυαναμενόμενο μουσουλμανικό πολιτιστικό κέντρο θα επιφέρει "κοινό καλό".

Επεσήμανε ακόμη ότι το πολιτιστικό κέντρο θα βρίσκεται σε ένα ως επί το πλείστον χριστιανικό περιβάλλον ώστε να προωθηθεί ο διαθρησκειακός διάλογος και να τεθεί η βάση για φιλανθρωπικό έργο που θα αφορά την ευρύτερη κοινότητα.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ τόνισε ότι είναι μία μεγάλη μέρα για την ισλαμική κοινότητα στη Σλοβενία και για τη χώρα, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν θα ήταν τόσο πλούσια σε διαφορετικότητα χωρίς το Ισλάμ. Η θεμελίωση του τεμένους είναι μία συμβολική νίκη επί της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, σημείωσε.

Ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς ανέφερε πως αποδεικνύεται ότι η πρωτεύουσα της Σλοβενίας είναι ανοιχτή πόλη ανεκτικότητας και αλληλεγγύης.
Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Κληροδοτημάτων και Ισλαμικών Υποθέσεων του Κατάρ Γκέιθ μπιν Μουμπάρακ αλ Κουάρι, ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ, μέλη της σλοβενικής κυβέρνησης και οι επικεφαλής της καθολικής, της ευαγγελικής και της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας και της εβραϊκής κοινότητας.

Ο Αντρέι Γκλάβαν, επικεφαλής της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων υπογράμμισε ότι οι μουσουλμάνοι αποκτούν έναν οίκο προσευχής και πολιτισμού και το μόνιμο χώρο τους στη Σλοβενία κάτι που αποτελεί ένδειξη δημοκρατίας και ανεκτικότητας, Εξέφρασε, ωστόσο, την ευχή και οι χριστιανοί να έχουν τα ίδια δικαιώματα στις ισλαμικές χώρες.
Το ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο θα ανεγερθεί σε έκταση 11.000 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αίθουσες διδασκαλίας και αθλητικό κέντρο.

Η κατασκευή του θα διαρκέσει τρία χρόνια και το κόστος του συνολικού έργου ανέρχεται στα 21 εκ. ευρώ. Το 70% του συνολικού κόστους θα καλυφθεί από δωρεές από το Κατάρ.

Οι μουσουλμάνοι στη Σλοβενία προσπαθούσαν να αποκτήσουν τέμενος εδώ και 40 χρόνια, προσκρούοντας στο ένα εμπόδιο μετά το άλλο. Το τελευταίο εμπόδιο ήρθη όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο σταμάτησε πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανέγερσή του.
Keywords
Τυχαία Θέματα