Σερ Άλεξ: Μια ζωή γεμάτη ατάκες από ένα "σοφό" του ποδοσφαίρου

20:21 8/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον ήταν ανέκαθεν ένας πολύ καλός προπονητής. Το απέδειξε τρεις φορές με την Αμπερντίν (1980, 1984, 1985) και στη συνέχεια οδηγώντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση του τίτλου (1993) μετά από 26 χρόνια. Ολα αυτά πριν κλείσει τα 51, δηλαδή πριν από 20 χρόνια. Υπήρξε, όμως, μία συγκεκριμένη νύχτα στην οποία ο Σκοτσεζος από το Γκόβαν μετατράπηκε σε θρύλο της προπονητικής.

Το όνομά του απέκτησε μυθική υπόσταση στις 26 Μαϊου του 1999, όταν η Γιουνάιτεντ κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ νικώντας 2-1 τη Μπάγερν,
παρότι βρισκόταν πίσω στο σκορ με τη συμπλήρωση 90 λεπτών. Το θαύμα της Βαρκελόνης, η πιο επική ανατροπή στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, έφερε τη σφραγίδα του Φέργκιουσον. Τα λόγια του στο ημίχρονο του τελικού, έχουν μείνει στην ιστορία. Παρότι η Μπάγερν είχε ανοίξει το σκορ με τον Μάριο Μπάσλερ και κυριαρχούσε ολοκλήρωτικά στο γήπεδο, στα αποδυτήρια του "Καμπ Νου" ο "Φέργκι" έλεγε στους παίκτες του: «Στο τέλος του αγώνα, το Κύπελλο Πρωταθλητριών θα βρίσκεται δίπλα σας αλλά αν χάσετε, δεν θα έχετε το δικαίωμα ούτε καν να το αγγίξετε. Για πολλούς από εσάς αυτή θα είναι κι η πιο κοντινή απόσταση που θα έχετε ποτέ στη ζωή σας. Μην τολμήσετε να γυρίσετε εδώ αν δεν τα έχετε δώσει όλα».

Αυτά τα λόγια συνέθεσαν έναν από τους κορυφαίους «motivational speeches» στην ιστορία του αθλητισμού. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Αλεξ Φέργκιουσον χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ και έκτοτε αποκαλείται "Σερ". Ηταν η πιο γνωστή ομιλία του, αλλά κατά καιρούς έχει πει πολλά και ενδιαφέροντα. Αλλωστε, 40 χρόνια προπονητικής καριέρας είναι πολλά!

Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές στιγμές του κορυφαίου προπονητή που ανέδειξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με βάση τη συγκομιδή τίτλων:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ:

«Μια χαρά πέρασα με τον Μουρίνιο. Με αποκαλούσε "αφεντικό" και "μεγάλο" όταν ήπιαμε ένα ποτό μετά το πρώτο ματς. Ομως, θα βοηθούσε αν συνόδευε τα καλά του λόγια με ένα αξιοπρεπές ποτήρι κρασί. Αυτό που με κέρασε ήταν ξύδι!», μετά το πρώτο τετ-α-τετ με τον Ζοζέ Μουρίνιο, στην αναμέτρηση με την Πόρτο το 2004.

«Θυμάμαι την πρώτη του συνέντευξη όταν πήγε στην Τσέλσι. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν «Χριστέ μου, αυτός είναι ένας πολύ θαρραλέος μπάσταρδος! Ουσιαστικά έλεγε στους παίκτες του, "κοιτάξτε, είμαι ο εκλεκτός. Δεν χάνουμε"», μιλώντας σε αφιέρωμα για τον Μουρίνιο.

«Νομίζω ότι είναι ένας θυμωμένος άνθρωπος. Κάτι τον έχει ενοχλήσει. Αν φύγει το δηλητήριο, θα συνέλθει και θα συνειδητοποιήσει ότι αυτά που είπε ήταν εντελώς γελοία», για τον προπονητή της Λίβερπουλ, Ράφα Μπενίτεθ που το 2009 είχε δώσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να τονίσει ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ευνοείται από τη διαιτησία και την Πρέμιερ Λιγκ.

«Εχουν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες λόγω των χρημάτων που δαπανήθηκαν και πρέπει να κερδίσουν κάτι. Μερικές φορές έχεις έναν θορυβώδη γείτονα, απλώς πρέπει να συμβιβαστείς. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι΄αυτούς...», για τη Μάντσεστερ Σίτι.

Απαντώντας στον Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος υπήρχε ο μεγαλύτερος αντίπαλός του στα mind games:
- «Είναι νέος ακόμα. Καλύτερα να εκφράζει απόψεις για το ιαπωνικό ποδόσφαιρο» (1997)
- «Λένε ότι είναι έξυπνος άνθρωπος επειδή μιλάει πέντε γλώσσες; Εγώ ξέρω έναν 15χρονο από την Ακτή Ελεφαντοστού που επίσης μιλάει πέντε γλώσσες!» (1996)
- «Είναι αδιανόητο να μην απολογείσαι σ΄έναν συνάδελφο προπονητή, για τη συμπεριφορά των παικτών σου. Είναι ντροπή. Ομως, δεν περίμενα από τον Βενγκέρ να απολογηθεί. Τέτοιος άνθρωπος είναι» (2005)

ΓΙΑ ΠΑΙΚΤΕΣ-ΟΜΑΔΕΣ

«Αυτός μπορεί να αρχίσει καυγά σ΄ένα άδειο σπίτι!», για τον πρώην άσο της Τσέλσι, Ντένις Γουάιζ.

«Κέρδισε από εμένα μια αγκαλιά κι ένα φιλί, ίσως και δύο!», για τον Σαμ Αλαρνταϊς, προπονητή της Μπόλτον όταν "έκοψε" καθοριστικούς βαθμούς από την Τσέλσι στη μάχη για τον τίτλο.

«Αν χάσει βαθμούς η Τσέλσι, η γάτα έφυγε από το σπίτι. Και ξέρετε πώς είναι οι γάτες... Μερικές φορές δεν επιστρέφουν!» σε κλασικό mind game πριν από κρίσιμη αγωνιστική τη σεζόν 2006/2007

«Ηταν ένα φρικιαστικό ατύχημα. Αν το δοκιμάσω εκατό εκατομμύρια φορές δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Κι αν το πετύχω, τότε θα έπρεπε να εξακολουθούσα να είμαι ποδοσφαιριστής!», για το περιστατικό με το... ιπτάμενο παπούτσι το 2003 στα αποδυτήρια, που έσκισε το φρύδι του Μπέκαμ.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πουλήσουμε τον Μπέκαμ ή οποιονδήποτε άλλον από τους βασικούς παίκτες μας», το 2003, δύο μήνες πριν ολοκληρωθεί η μεταγραφή του "Μπεκς" στη Ρεάλ Μαδρίτης

«Οταν ένας Ιταλός μου λέει ότι τρώω μακαρόνια, κοιτάζω κάτω από τη σάλτσα για να βεβαιωθώ! Είναι οι εφευρέτες της παραπλάνησης. Σου λένε "οι Αγγλοι είναι φοβεροί στον αέρα, δεν μπορούμε εναντίον τους" και μετά σε νικούν 3-0», πριν από τον προημιτελικό με την Ιντερ το 1999.

«Ο (Πίπο) Ιντζάγκι γεννήθηκε σε θέση οφσάιντ!»

«Αν ήταν τρία εκατοστά πιο ψηλός, θα μποροούσε να είναι ο καλύτερος σέντερ μπακ στην Αγγλία. Και να φανταστεί κανείς ότι ο πατέρας του είναι 1.90. Θα τσεκάρω και τον γαλατά!» χιούμορ για τον Γκάρι Νέβιλ, που έβγαλε όλη την καριέρα του στη Γιουνάιτεντ ως δεξιός μπακ.

«Οταν σηκώνεται πάνω από το κεφάλι μου τον κοιτάζω και σκέφτομαι, "αν μου ρίξει καμία, τελείωσα"!», μετά από καυγά στα αποδυτήρια με τον Πέτερ Σμάιχελ!

«Οταν τον είδα πρώτη φορά, στα 13 του, έτρεχε στο χόρτο σαν κόκερ σπάνιελ που κυνηγάει το παιχνίδι του», για τον 40χρονο πλέον Ράιαν Γκιγκς.

«Αν υπάρχει οπουδήποτε στον κόσμο ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος δημιουργήθηκε για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτός είναι ο Ερίκ Καντονά»

«Στην αρχή της χρονιάς του έβαλα στοίχημα ότι δεν θα φτάσει τα 15 γκολ στο πρωτάθλημα. Τωρα πρέπει να αλλάξω τους όρους, και μπορώ να το κάνω επειδή εγώ είμαι ο προπονητής! Θα το ανεβάσω στα 150 γκολ, γιατί μόνο έτσι θα είμαι σίγουρος», όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο άρχισε να σκοράρει... κατά βούληση.

«Δεν σας θεωρώ αξιόπιστους. Λέτε ότι θέλετε να έχετε καλή συνεργασία με τον κόσμο που βρίσκεται σε εμάς, αλλά εγώ δεν το βλέπω. Είστε ντροπή! Μια από αυτές τις ημέρες, οι πόρτες θα κλείσουν οριστικά για εσάς», σε ένα από τα λίγα ξεσπάσματά του εναντίον των ΜΜΕ, λόγω της έντονης κριτικής για την απόδοση του Χουάν Βερόν.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω παίξει για την ισοπαλία»

«Κάποιοες φορές στο ποδόσφαιρο οφείλεις να παραδεχθείς ότι ο αντίπαλος απλώς ήταν καλύτερος»

«Δεν μου αρέσει να χάνω, αλλά μετά από χρόνια έχω μαλακώσει. Ισως έχω έναν εκνευρισμό, αλλά φεύγει πιο γρήγορα τώρα»

«Αυτό που λέω στους παίκτες μου είναι ότι το λεωφορείο φεύγει και δεν πρόκειται να τους περιμένει αν δεν ανέβουν πάνω γρήγορα».

«Οταν θες να αποκτήσεις έναν παίκτη, άλλοτε διστάζεις, άλλοτε αμφιβάλεις, άλλοτε μαντεύεις. Ομως κάποιες φορές, απλώς ξέρεις...»

ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΩΝ

«Εχω ταλέντο. Θα μπορούσα να είμαι ζωγράφος ή κάτι τέτοιο!»

«Στη δουλειά μου έχω πολύ άγχος. Στον ιππόδρομο είμαι χαλαρός. Επίσης, κάνω μαθήματα πιάνου. Είμαι αφοσιωμένος σ΄αυτό, αφού αποτελεί ακόμα μία στιγμή χαλάρωσης από τη δουλειά μου».

(Πηγή: ΑΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα