Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια της ΕΚΤ

15:27 4/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να προχωρήσει σε μια απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων της σε ένα νέο ιστορικό χαμηλό, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αποτρέψει το ενδεχόμενο εκδήλωσης του φαινομένου του αποπληθωρισμού.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, το βασικό επιτόκιο μειώνεται σε 0,05% (από 0,15%).

Παράλληλα, το επιτόκιο
της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,30% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο ‑0,20%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 υποχωρεί στις 14:50 ώρα Ελλάδος το ευρώ (κάτω από τα 1,31 δολάρια).

Λίγη ώρα νωρίτερα το πρακτορείο Reuters αποκάλυπτε ότι η ΕΚΤ προετοιμάζει τριετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει πιθανότατα το πρόγραμμα σε συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, εκτός και εάν συναντήσει σθεναρές αντιδράσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πρακτορείο αναφέρει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να διαρκέσει τρία χρόνια, θα ξεκινήσει το 2014 και θα αφορά αγορές εγγυημένων τίτλων ιδιωτικού τομέα (ABS-Asset Backed Securities) ή καλυμμένων ομολόγων.
Keywords
Τυχαία Θέματα