Σε 13 πόλεις της Ευρώπης η τελική φάση του EURO 2020

18:26 25/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Οι πρώτες λεπτομέρειες για το πρωτοποριακό σχέδιο της UEFA να «σκορπίσει» τη διοργάνωση του EURO 2020 σε όλη τη «Γηραιά Ηπειρο» ανακοινώθηκαν σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας. Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, οι αγώνες της τελικής φάσης της διοργάνωσης θα γίνουν σε 13 πόλεις ισάριθμων χωρών (αυστηρά μία πόλη ανά χώρα): οι δώδεκα εξ αυτών θα φιλοξενήσουν τρεις αγώνες των ομίλων και ένα νοκ-άουτ
παιχνίδι (στους «16» ή στους «8»), ενώ θα επιλεγεί μία πόλη όπου θα διεξαχθούν οι δύο ημιτελικοί και ο τελικός της διοργάνωσης. Κάθε εθνική ομοσπονδία θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει δύο διαφορετικές υποψηφιότητες: μία για τις πρώτες 12 πόλεις και μία για το γήπεδο των ημιτελικών και του τελικού.
Το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τους ημιτελικούς και τον τελικό θα πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 70.000 θεατών, αυτά που θα επιλεγούν για τους προημιτελικούς τουλάχιστον 60.000 και τα υπόλοιπα τουλάχιστον 50.000. Προβλέπεται, πάντως, η δυνατότητα το πολύ δύο εξαιρέσεων, για γήπεδα χωρητικότητας 30-50.000 θεατών, που θα μπορούν να επιλεγούν για αγώνες της φάσης των ομίλων και των «16».
Ανακοινώθηκε επίσης ότι όλες οι χώρες-μέλη της UEFA θα μετάσχουν στα προκριματικά της διοργάνωσης, ανεξάρτητα από το αν τους έχει ανατεθεί η διοργάνωση κάποιων εκ των αγώνων της τελικής φάσης. Σε καθέναν από τους έξι ομίλους της τελικής φάσης θα υπάρχουν το πολύ δύο εθνικές ομάδες, των οποίων οι χώρες θα έχουν αναλάβει τη φιλοξενία αγώνων, οι οποίες θα δώσουν εγγυημένα δύο ματς της φάσης των ομίλων στην έδρα τους. Δεν υπάρχει ανάλογη εγγύηση για τα νοκ-άουτ παιχνίδια.
Οι όροι και οι απαιτήσεις της UEFA για τις χώρες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν αγώνες της τελικής φάσης του EURO 2020 θα γνωστοποιηθούν εντός του Απριλίου και οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν έως τον Σεπτέμβριο. Η υποβολή των φακέλων και η έναρξη της αξιολόγησης προβλέπεται για την άνοιξη του 2014 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου η εκτελεστική επιτροπή θα αποφασίσει τις πόλεις διεξαγωγής των αγώνων.
Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έχει ξεκαθαρίσει ότι το μοντέλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο στη συγκεκριμένη διοργάνωση, με την οποία θα εορταστούν τα 60 χρόνια ύπαρξης του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης.
Keywords
Τυχαία Θέματα