Σ. Λίγκα: Το πρωτάθλημα με τα λιγότερα γκολ σε όλη την Ευρώπη

20:46 17/9/2012 - Πηγή: E-Typos
Ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βιώνει τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του, είναι ένα δεδομένο στο οποίο δεν θα βρεθούν πολλοί να διαφωνήσουν. Η έλλειψη ρευστότητας, τα άδεια γήπεδα, οι ξένοι ποδοσφαιριστές δεύτερης διαλογής, οι ελαττωματικές υποδομές, η βία, είναι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν φέρει σε δεινή θέση το δημοφιλέστερο άθλημα στη χώρα μας. Αλλά αυτό που δύσκολα μπορεί κανείς να εξηγήσει, είναι το οικτρό θέαμα που παρουσιάζουν στην αρχή του εφετινού πρωταθλήματος οι 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Μελαγχολία ή οργή είναι τα πιθανά συναισθήματα που μπορεί κανείς να νιώσει, αν αναλογιστεί
ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι ομάδες αυτές να γίνουν 18, αν οριστικοποιηθεί η αναδιάρθρωση.
Το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου νέοι παίκτες κερδίζουν -ανέλπιστα- την ευκαιρία που άλλοι δεν θα είχαν ποτέ σε διαφορετικές, και μάλιστα πολύ πρόσφατες, εποχές. Κι επειδή αυτό ισχύει τουλάχιστον για τις 12 από τις 16 ομάδες της Λίγκας (εξαιρούνται ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και ίσως ο Ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης), είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι η μπάλα δεν μπαίνει... με τίποτα στα δίχτυα. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι μακράν το χειρότερο και σε επίπεδο παραγωγικότητας, κάτι που σίγουρα δεν οφείλεται στην πενία ή την απουσία των φιλάθλων.
Η Ελλάδα δεν συγκρίνεται -ποδοσφαιρικά- με τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως η Πρέμιερ Λιγκ, η Πριμέρα Ντιβιζιόν, το Καμπιονάτο, η Μπουντεσλίγκα και η γαλλική Λιγκ 1. Ούτε καν μπορεί να πλησιάσει την επόμενη "ταχύτητα", όπως είναι η Ολλανδία και η Πορτογαλία. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι από πλευράς θεάματος (τουλάχιστον όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στα γκολ), υστερεί ακόμα κι από διοργανώσεις τις οποίες ανέκαθεν θεωρούσαμε κατώτερες, όπως το πρωτάθλημα της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει δυστυχώς, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, προς το χειρότερο.
Από τον παρακάτω πίνακα, φαίνεται καθαρά ότι στην Ελλάδα σημειώνονται ελάχιστα γκολ, τα οποία προσεγγίζουμε με τη στοιχηματική ορολογία του Under (αγώνες όπου σημειώνονται λιγότερα από τρία γκολ). Επίσης, η Ελλάδα έχει τη συχνότερη εμφάνιση της "λευκής ισοπαλίας", καθώς το 0-0 ήταν το αποτέλεσμα των 5 από τους 23 αγώνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα (δεν υπολογίζεται το βραδινό ματς, Πανιώνιος-ΟΦΗ). Στην πρεμιέρα, οι επτά από τις οκτώ αναμετρήσεις ολοκληρώθηκαν με λιγότερα από τρία γκολ, στη δεύτερη αγωνιστική οι έξι και στην τρίτη οι πέντε από τις επτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα μόλις πέντε "over" (αγώνες με πάνω από τρία γκολ) τα τρία είναι σε αγώνες του Ολυμπιακού και τα δύο του Αστέρα Τρίπολης.
Αν κάποιος πάρει το... ρίσκο να παρακολουθήσει ένα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, έχει περίπου 1 στις 4 πιθανότητες να μην δει ούτε ένα γκολ! Ποσοστό αδιανόητο, αν αναλογιστούμε ότι στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το αντίστοιχο είναι κάτω του 10%. Στην Αλβανία είναι ακριβώς το μισό σε σχέση με την Ελλάδα, στην Ουκρανία όποιος βρεθεί σε ματς με "λευκή ισοπαλία" θεωρείται υπερβολικά άτ
Keywords
Αναζητήσεις
πρωταθλημα με τα λιγοτερα γκολ
Τυχαία Θέματα