Ρουάντα: Καμία ανοχή για τις επιθέσεις του Κογκό

20:03 29/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Η Ρουάντα κατηγόρησε σήμερα την Κινσάσα ότι δυνάμεις της βομβαρδίζουν συνεχώς το έδαφός της τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί πλέον τέτοιου είδους "προκλήσεις", μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στις σπαρασσόμενες από τον πόλεμο ανατολικές επαρχίες της Λ.Δ. του Κονγκό.

"Έχουμε τη δυνατότητα να εξακριβώσουμε ποιος βάλει εναντίον μας και δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας. Η Ρουάντα έχει την ευθύνη να προστατεύσει τον πληθυσμό της", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών Λουίζ Μουσικιουάμπο, χωρίς να διευκρινίσει σε τι είδους
ενέργειες θα προχωρήσει το Κιγκάλι.

Την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή αυτή της Αφρικής αναμένεται να συζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα συγκληθεί κατεπειγόντως μετά από αίτημα της Γαλλίας.

Η συνεδρίαση αυτή θα γίνει μία ημέρα μετά το θάνατο ενός κυανόκρανου σε συγκρούσεις με αντάρτες της οργάνωσης Μ23 κοντά στην πόλη Γκόμα, στην ανατολική Λ.Δ. του Κονγκό.

Η Ρουάντα, που είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει κατηγορηθεί κατ' επανάληψη από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ότι στηρίζει και εξοπλίζει την κονγκολέζικη αντάρτικη οργάνωση Μ23 ("Κίνημα της 23ης Μαρτίου"), κάτι που το Κιγκάλι διαψεύδει κατηγορηματικά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρουάντα μπλόκαρε την Τρίτη μια γαλλοαμερικανική πρόταση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος δύο στελεχών του αντάρτικου κινήματος. Εκφράζει επίσης αντιρρήσεις στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου με το οποίο καταγγέλλονται οι απόπειρες του Μ23 να προωθηθεί στην Γκόμα και οι επιθέσεις εναντίον των κυανόκρανων της Monusco, της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Κονγκό και οι κυανόκρανοι συνέχισαν και σήμερα τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Μ23, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από την Γκόμα.

Η πυκνοκατοικημένη επαρχία του Βόρειου Κίβου, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γκόμα, είναι εξαιρετικά πλούσια σε μεταλλεύματα. Εδώ και μια εικοσαετία στην περιοχή επικρατεί αστάθεια και το Μ23 δρα από το 2012.

Εκτός από τη Ρουάντα, ο ΟΗΕ και η Λ.Δ. του Κονγκό κατηγορούν επίσης και τη γειτονική Ουγκάντα ότι στηρίζει τους αντάρτες.

Το Μ23, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λ.Δ. του Κονγκό (FARDC), μάχονται στο πλευρό των ανταρτών Χούτου της Ρουάντας και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR). Κατήγγειλε μάλιστα ότι δύο οβίδες όλμων που εκτοξεύτηκαν από τις FARDC "έπεσαν σε κατοικημένες συνοικίες της Γκόμα και του Γκισένι", στη Ρουάντα.

Ο αντιδήμαρχος του Γκισένι Εζεκιέλ Ενσενγκιγιούμβα Μπούντου είπε ότι μία γυναίκα σκοτώθηκα και το παιδί της τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση αυτή.

Η Γκόμα και το Γκισένι είναι δύο πόλεις πάνω στη μεθόριο των δύο χωρών, η μία απέναντι από την άλλη.
Keywords
Τυχαία Θέματα