Ρωσία: "Όχι" στην επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία

18:06 17/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά στην δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Δεν βλέπουμε καμιά ανάγκη για τέτοια σχέδια και πιστεύουμε ότι είναι αντιπαραγωγικά», δήλωσε ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι προετοιμασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή από τις ΗΠΑ στο
έδαφος της Ιορδανίας ισοδυναμούν με άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Ρωσίας —χώρας που διαθέτει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών— πρόσθεσε ακόμη ότι η Μόσχα ανησυχεί για τα σχέδια της Δύσης να προχωρήσει σε παραδόσεις όπλων στους Σύρους αντάρτες.

Ο Λουκασέβιτς προέβη στα σχόλια αυτά μερικές ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου της χώρας του, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ (G8) στη Βόρεια Ιρλανδία, κατά την οποία οι δύο ηγέτες αναμένεται να επικεντρωθούν στη σύρραξη στη Συρία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 93.000 ανθρώπους.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ προσπαθούν να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπροσώπους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των οργανώσεων της αντιπολίτευσης, όμως η Μόσχα έχει επικρίνει επανειλημμένα τα σχέδια της Ουάσινγκτον να εξοπλίσει τους αντάρτες και να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων.
«Όλοι αυτοί οι ελιγμοί για τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους αποτελούν άμεση συνέπεια της έλλειψης σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο», επέμεινε ο Λουκασέβιτς.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε ότι η Μόσχα δεν θέλει να τεθεί σε εφαρμογή στη Συρία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που εκτυλίχθηκε στη Λιβύη μετά τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που επέβαλε το NATO, όταν τα αεροσκάφη της συμμαχίας επενέβησαν και συνέβαλαν οι αντάρτες να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι.
Keywords
Τυχαία Θέματα